dominik despot

Uzor su mu Turing i Tesla, a mladi inovator sada je u centru pažnje zbog sustava koji može koristiti i – vojska

08.07.2023 u 21:03

Bionic
Reading

Algebrin Klub inovatora – AKI stasao je tek nedavno, a već niže uspjehe vrijedne pažnje. Naime članovi kluba i Algebrini studenti prve godine studija programskog inženjerstva osvojili su zlatnu, srebrnu i brončanu te glavnu nagradu na ovogodišnjem natjecanju Inova mladi 2023. Šime Ukalović i Dominik Despot osvajači su zlatne medalje za zajednički projekt. Srebrna medalja pripala je također Despotu i Filipu Gembecu dok je Marin Radić osvojio brončanu medalju

Glavna nagrada natjecanja otišla je u ruke već nagrađenom Despotu za njegov projekt ÜberEnigma za kriptiranje i dekriptiranje podataka; moderan je to algoritam za zaštitu podataka kompleksnim matematičkim procesima koji osigurava apsolutnu sigurnost i privatnost prenesenih poruka i datoteka. Nazvao ga je simbolično po njemačkom stroju Enigma, korištenom za šifriranje i dešifriranje poruka u Drugom svjetskom ratu.

Bilo je to prvo natjecanje na kojem je sudjelovao Algebrin Klub inovatora – AKI, a trostruko nagrađeni Despot je zahvaljujući sjajnim rezultatima svoju inovaciju predstavio i na međunarodnom sajmu inovacija E-NNOVATE u Poljskoj, odakle se vratio sa srebrnom medaljom. Bio je to sjajan povod da porazgovaramo s mladim inovatorom.

'Inovatorstvo je baza napretka koji nas vodi u budućnost'

Prije upisa na fakultet 19-godišnji Despot paralelno je pohađao srednjoškolske programe Elektrotehničke škole Zagreb i Glazbene škole Bonar, smjer klavirist, a trenutačno završava prvu godinu studija programskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra. Bavi se programiranjem, ponajviše u polju kibernetičke sigurnosti, što ga je, kaže, oduvijek intrigiralo.

'Moja inovatorska povijest započela je kada sam imao devet godina, razvojem programa za brži napredak u videoigrama', pojašnjava nam Dominik. I u budućnosti se, kaže, planira baviti programiranjem i kibernetičkom sigurnosti, a pritom nam je otkrio i svoju veliku želju:

'Nadam se da ću prije ili kasnije biti član Googleove postrojbe Project Zero, jednog od najjačih timova sigurnosnih analitičara. Odlična je izreka – radi što voliš i nećeš raditi nijedan dan u životu', ističe.

Zanimalo nas je stoga što za njega predstavlja pojam inovatora. 'Za mene to predstavlja mentalitet beskrajne znatiželje, divergentnog razmišljanja i volje za ulaganje rada i truda kako bi se postigao željeni cilj. Inovatorstvo je baza napretka koji nas vodi u budućnost', kaže mladi inovator.

A uzori? 'Moji najveći uzori bili bi Alan Turing, jer je bez obzira na enormni pritisak svog radnog okruženja učinio ono što se smatralo nemogućim – probio stroj Enigma, te svakako Nikola Tesla, pravi primjer da čak i čovjek koji dolazi iz malog mjesta svojim velikim idejama može promijeniti svijet', kaže nam Dominik.

Napredan sustav za šifriranje i dešifriranje svih vrsta podataka

Inovacija kojom se predstavio na međunarodnom sajmu odnosi se, dakle, na napredan sustav za šifriranje i dešifriranje svih vrsta podataka; od poruka i poziva pa sve do slika, videozapisa i ostalih datoteka. 'Glavna posebnost sustava njegova je iznimna sigurnost i brzina. Dopušta kodiranje i dekodiranje poruka u mikrosekundama te sadrži kompleksnost od 7,45 puta 10 na 316.216 kombinacija, što osigurava apsolutnu neprobojnost šifriranih podataka bez odgovarajućeg ključa', pojašnjava nam Dominik.

Primjena njegova sustava je široka; od vojne industrije i podatkovnih centara do krajnjih korisnika. 'Namijenjen je svima koji cijene sigurnost i povjerljivost svojih podataka', kaže Despot.

A odakle mu inspiracija? Nedavno je, kaže nam, radio na jednom projektu u kojem se pojavila potreba za sigurnim kanalom komunikacije putem radioveza, dakle u realnom vremenu. Dugo je tražio enkripcijski sustav koji bi bio dovoljno siguran i primjenjiv u realnom vremenu, no on nije postojao.

'Konkurentni sustavi su uvijek bili ili previše spori ili nedovoljno kompleksni. Budući da sam uvijek bio zainteresiran za enkripcijske sustave, odlučio sam razviti svoje rješenje koje je i dovoljno sigurno i dovoljno brzo za primjenu u realnom vremenu, a vjerujem da sam to i postigao', smatra.

Na međunarodnom sajmu u Poljskoj otvorile su mu se, kaže, nove perspektive, različite od onih na domaćem terenu, pa je sretan što se vratio s takvim iskustvom. 'Algebra kao obrazovna ustanova krasi se svojom inovativnošću i njenim poticanjem, tako da sam podršku u svome radu dobivao sa svih strana, a posebno bih istaknuo svoje profesore Daniela Belea, Jasmina Redžepagića i Silvija Papića', dodaje Dominik.

Dominik Despot:

'Kako se kao društvo razvijamo i idemo prema pametnim gradovima, količina podataka koja cirkulira sve se više povećava. Još prije 15 godina ljudi nisu planirali da ćemo svi imati pametne telefone, pametne satove, internet u autima i slično. Samo budućnost zna što će još biti povezano s internetom i svakodnevno komunicirati uz ogromne količine podataka.

Pritom ne bismo htjeli da sve naše osobne informacije izađu u javnost. Bez adekvatne zaštite podataka svi naši privatni razgovori, naše privatne fotografije, detalji kreditnih kartica i sve ostalo što je prisutno na pametnim uređajima podložno je krađi i zlonamjernoj uporabi. Kibernetički kriminal je svake godine u sve većem porastu, stoga smatram da bi zaštita trebala biti jedan od prioriteta ne samo velikih korporacija, već i samih krajnjih korisnika.'

Značajan napredak, ali i rizik s brzim razvojem modernih tehnologija

Zanimalo nas je i kako gleda na tržišni potencijal svog sustava, ali i na ubrzan razvoj tehnologije.

'Malo je reći da je ogromna potražnja na tržištu za proizvodom s karakteristikama kakve ima moja inovacija. U suvremenom svijetu sve funkcionira preko digitalnih podataka te njihova sigurnost predstavlja jedan od prioriteta u svim vrstama digitalne komunikacije. Pojavile su se već razne ponude za otkup intelektualnog vlasništva u vezi s inovacijom, ali smatram da mi je najbolji put proći ekstenzivno testiranje i sam plasirati proizvod.

Svaka tehnologija, u neku ruku, predstavlja dvosjekli mač. Moja inovacija pruža apsolutnu sigurnost razgovora jer je uz trenutnu tehnologiju neprobojna. Ta apsolutna sigurnost svakako je namijenjena za zaštitu od kibernetičkog kriminala i privatnost, ali se isto tako može koristiti za sigurnu komunikaciju u ilegalnim aktivnostima, za što se slični sustavi već koriste. Uz rapidni razvoj modernih tehnologija, koje nam na svakom koraku poboljšavaju kvalitetu života, svakako možemo očekivati značajne napretke, ali isto tako i značajne rizike', kaže Despot.