META U OFENZIVI

Instagramova alternativa Twitteru stiže 6. srpnja

05.07.2023 u 13:04

Bionic
Reading

Zuckerbergova kompanija odlučila je ovaj odgovor Twitteru izbaciti u trenu kad je Muskova platforma, uglavnom zbog upitnih moderacijskih pravila, u vrlo ranjivoj poziciji

Izazivač Twittera iz Mete, Instagram Threads, navodno će izaći već sutra - 6. srpnja, sudeći prema aplikacijama dostupnima na američkom App Storeu. Insajderi su isto vidjetli i ranu verziju ekrana za Google Play Store koja se manjem broju korisnika pojavila tijekom vikenda.

Meta je isto izbacila malu najavu za Instagram aplikaciju. Upisivanjem 'Threads' u pretragu nekima izbacuje je malu ikonicu na traci za pretragu. Ako ju pritisnete, vidjet ćete vrteću karticu pored vašeg korisničkog imena na Instagramu, kao i vrijeme lansiranja - sutra u 16:00. Ulaznica također sadrži QR kod s adresom prema threads.net, interenetskom portalu za novu društvenu mrežu. Tamo isto piše datum dolaska aplikacije: 16:00 u četvrtak.

Inačice za App Store i Google Play Store prikazuju istu seriju slika koje prikazuju kako se povezati s Instagram imenom, pronaći račune koje pratite na Instagramu i objaviti objave u sučelju vrlo sličnom Twitteru, Mastodonu, Blueskyju i ostalima.

Vijest o dolasku Threadsa stižu nakon niza vrlo kaotičnih dana na Twitteru. Prošlog je tjedna društvena mreža Elona Muska blokirala mogućnost gledanja tweetova svim neregistriranim korisnicima te je uvela privremena ograničenja na broj pročitanih postova dnevno. Promjene su dovele do velikog broja problema, uključujući otežano korištenje usluge.

Twitter je također iznenada uveo velike promjene u TweetDeck, alat koji koriste mnogi novinari i stručnjaci za društvene mreže - nedugo nakon što se aplikacija počela kvariti pod pritiskom sustava koji tragaju za podacima za hranjenje AI modela. Štoviše, za otprilike mjesec dana TweetDeck bi također trebao postati značajka koja se plaća. Mnogi korisnici Twittera zbog svega ovog su odlučili prijeći na Bluesky, no ta je usluga zaustavila prijave novih korisnika na više od jednog dana kako bi riješila probleme na koje je naišla zbog tone novih korisnika. Izvršni direktor Mastodona kaže da njima poslovanje ide jako dobro.

Kao odgovor na vijest o datumu lansiranja za Threads, Elon Musk je odgovorio na pregršt tweetova koji su istaknuli stranicu u App Storeu i sirovu količinu podataka koje Metina aplikacija siše od svojih korisnika. 'Hvala bogu da vode tako razumno', rekao je odgovarajući na jedan tweet. 'Sve vaše objave pripadaju nama', napisao je bivši izvršni direktor Twittera Jack Dorsey uz snimak zaslona Threadsove obavijesti o prikupljanju podataka. 'Da', odgovorio je Musk. Kad smo već kod prikupljanja informacija - Metina aplikacija Instagram to već radi jako, jako dugo.