activision blizzard

U Microsoftovu kupovinu gejmerskog diva za 69 milijardi dolara uplela se Europska komisija, boje se udara na konkurenciju

09.11.2022 u 10:31

Bionic
Reading

Europska komisija odlučila je intervenirati u Microsoftovu kupovinu gejmerskog studija Activision Blizzard

Još u siječnju ove godine Microsoft je objavio da kupuje Activision Blizzard, izdavača Call of Dutyja, Warcrafta i Diabla. Ovo je bez dvojbe Microsoftov najveći iskorak u svijet gejminga, a pohvalio se da će ovim potezom postati treća najveća gejming kompanija, 'odmah iza Tencenta i Sonyja'.

Ipak, planiranu akviziciju mogla bi donekle osujetiti Europska komisija.

Europska komisija provest će sveobuhvatnu istragu Microsoftove ponude vrijedne 69 milijardi dolara za kupnju Activision Blizzarda. Nakon preliminarne istrage objavila je u utorak kako vjeruje da bi sporazum mogao ‘značajno utjecati na konkurenciju’ u nekoliko područja, uključujući tržišta igara za računala i konzole, kao i usluge igara u oblaku.

Prema antimonopolskim pravilima Komisije, Microsoft ima potencijalni ekonomski utjecaj da spriječi konkurente u pristupu ‘visokoprofilnim i vrlo uspješnim igrama’ Activision Blizzarda, uključujući nove naslove Call of Dutyja. Komisija napominje da je također zabrinuta da bi dogovor mogao nepravedno dati prednost Windowsu u odnosu na konkurentske operativne sustave.

S današnjim danom, Europska komisija ima 90 radnih dana za dovršetak svoje istrage, što znači da bi odluka mogla biti donesena najkasnije 23. ožujka 2023.

  • +4
Microsoft kupuje Activision Blizzard Izvor: Profimedia / Autor: Igor Golovnov / Alamy

‘Godinama je Microsoft bio glavni igrač u lancu opskrbe igrama. Sada kupuje Activision Blizzard, vrlo uspješnog proizvođača sadržaja za igre. Moramo osigurati da to ne utječe na buduće i postojeće distributere videoigara za računala i konzole, kao i za konkurentske dobavljače operativnih sustava za računala', rekla je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica EK za politiku tržišnog natjecanja. ‘Poanta je osigurati da ekosustav igara ostane živahan u korist korisnika u ovom sektoru’, dodala je.

‘Nastavljamo raditi s Europskom komisijom na sljedećim koracima i rješavanju bilo kakvih valjanih tržišnih zabrinutosti’, rekao je glasnogovornik Microsofta za Engadget. ‘Sony, kao lider u industriji, kaže da je zabrinut zbog Call of Dutyja, ali mi smo izjavili da smo predani tome da ta igra bude dostupna istog dana na Xboxu i PlayStationu. Želimo da ljudi imaju više pristupa igrama, a ne manje’, ističu iz Microsofta.

Activision Blizzard objavio je pismo izvršnog direktora Bobbyja Koticka. ‘Ovog tjedna Europska komisija objavila je da smo ušli u drugu fazu naše revizije u regiji. Nastavit ćemo surađivati ​​s Europskom komisijom’, napisao je Kotick, dodajući: ‘Blisko surađujemo s Microsoftom da bismo aktivno angažirali regulatore i u drugim ključnim zemljama te odgovorili na njihova pitanja i pružili im informacije koje će im pomoći u pregledu najavljene akvizicije.’

Komisija neće nužno blokirati dogovor, ali bi mogla značajno odgoditi transakciju i prisiliti Microsoft na neke ustupke. Šef Xboxa Phil Spencer pokušao je umiriti regulatore. ‘Ne preuzimamo Call of Duty od PlayStationa. To nam nije namjera’, rekao je nedavno. ‘Naša namjera nije to učiniti i sve dok postoji PlayStation, planiramo isporučivati ​​Call of Duty na ovoj platformi’, istaknuo je.