SAMO ZA GEJMERE?

Tri razloga za kupnju mehaničke tipkovnice

21.06.2017 u 13:10

Bionic
Reading

Svatko tko je koristio PC prije dvadeset godina sa sigurnošću će vam reći kako su periferije u to doba bile zbilja drukčije od današnjih i iskreno - ta tvrdnja se ne svodi samo na doseg tehnologije

Ono na što se vrlo vjerojatno odnose je samo iskustvo korištenja periferija. Sam osjećaj korištenja mehaničkih tipkovnica bio je vrlo drukčiji. Štoviše, ako ste koristili tipkovnicu u to doba doslovno ste učili brzo tipkati, za razliku od danas kada svaka tipka zvuči apsolutno isto. Na sreću tih zagriženih staraca, u posljednje vrijeme prolazimo kroz eru povratka mehanike. Iako dosta puno ljudi opravdano smatra da se radi o skupom sportu, činjenica je da se mehaničke tipkovnice može pronaći po cijenama nižima od 700 kuna.

Ako nemate ideju kakvu tipkovnicu izabrati i koju točno namjenu ima svaka od njih, svakako pročitajte naš vodič kroz mehaničke tipkovnice.

Ovdje smo, doduše, da vam damo tri glavna razloga zbog kojih biste uopće trebali prijeći na mehaničku tipkovnicu. Nakon što prođemo kroz sve njih, nadamo se da ćete dobiti okvirnu ideju zbog čega su svi klinci ludi za njima i zbog čega su one korisne za hrpu stvari osim gejminga. Stoga, krenimo s odgovorom na najočitije pitanje.

Koja je razlika između mehaničke i membranske tipkovnice?

Većina današnjih tipkovnica koristi tehnologiju membrane ili chicleta. Bez da vas previše zamaramo njihovim principima rada, recimo da se radi o tipkovnicama koje nemaju skoro nikakvu fizičku reakciju na korisničko tipkanje. Ovo pogotovo vrijedi za potonju koja je, eto, najčešća pojava među tipkovnicama danas.

Mehaničke tipkovnice u drugu ruku sadrže kompletan sustav ispod svake tipke koji sadrži bazu, oprugu i kalem iliti stem. Zahvaljujući njima one daju prdivni taktilni feedback te se čak mogu izmjeniti po korisnikovom ukusu.

Postoje sveukupno tri vrste prekidača iliti switcheva zavisno o njihovom ponašanju:

  • Linearne – Za konzistentno tipkanje
  • Taktilne – Koje daju taktilnu povratnu informaciju kada se pritisnu
  • Taktilne sa zvukom – Koje proizvode taktilni i zvučni feedback

Kada konačno odlučite kupiti tipkovnicu, čeka vas dodatna razina zbunjivanja, s obzirom da se prekidači kategoriziraju po sasvim drukčijim kateforijama. Tako recimo imate Cherry MX prekidače (koji su, na sreću, najčešća pojava) koji se opet dijele na:

Crne : Zahtjevaju jaki pritisak što ih čini najtvrđim Cherryjevim prekidačima.

Smeđe: Taktilne tipke koje predstavljaju međufazu između crvenih i crnih prekidača. One su, ukrakto, lakše za pritisnuti i ne proizvode glasan zvuk.

Crvene:  Vrlo ih je lako pritisnuti. Također spadaju u istu kategoriju sa smeđuma po učestalosti na tržištu tipkovnica. Crveni prekidači najpopularniji su među obožavateljima videoigara zbog vrlo velike brzine reakcije i male potrebe za silom pritiska. Ukratko - radi se o najbržem i najlakšem prekidaču na tržištu.

Plave: Taktilni prekidači s glasnim zvučnim odazivom koje jaaako podsjećaju na stara vremena klikastih tipkovnica koje su koristili naši stari. Plave prekidače najviše vole novinari i autori zbog vrlo taktilnog povratnog odaziva i prepoznatljivog (ili iritantnog, zavisno o tome kako gledate) 'klika'.

E, kad smo to razjasnili vrijeme je da vam damo tri glavna razloga zašto biste ih uopće trebali kupovati.

Tipkat ćete puno, puno bolje

Za sve vas koji imaju priličnih problema sa korištenjem standardnih tipkovnica i nikako ne mogu naučiti tipkati brzo ili bez greške, mehanička tipkovnica mogla bi biti pravo rješenje. Taktilni odaziv nekih vrsta prekidača savršeno pospješuju učenje kvalitetnog tipkanja.

Nakon što se naviknete na mehaničku tipkovnicu, počet ćete zapažati kako pritišćete svaku tipku. Imat ćete puno bolje razumijevanje položaja ruku i prstiju te što je najbitnije - prestat ćete raditi greške zato jer ćete upoznati tipke pomoću dodira.

Tipkovnicu ćete moći promijeniti kako god želite

Jedna prilično velika razlika između mehaničkih i membranskih tipkovnica je da mehaničke možete sami modificirati. Doslovno sve na tipkovnici možete zamijeniti što znači da možete promijeniti prekidače, odnosno osjećaj pritiska kao i izgled svake tipke.

Modificirane tipkovnice su, ruku na srce, najšarenije tipkovice koje ćete ikad vidjeti. Razina personalizacije je fantastična i vjerujte nam - u jednom trenutku ćete se sigurno pronaći u situaciji gdje tražite jedinstvene tipke diljem interneta.

Mehanička tipkovnica služit će vas desetljećima

Evo malo statistike: standardne chiclet ilitiga membranske tipkovnice mogu vas služiti oko milijun pritisaka. Neke od njih mogu izdržati dulje, no pretpostavimo da će većina u jednom trenutku otkazati poslušnost zbog mehaničkih oštećenja. Kada se to jednom desi, zaboravite mijenjanje jedne tipke - pripremite se kupiti cijelu tipkovnicu.

Mehaničke tipke, u drugu ruku, mogu izdržati preko pedeset milijuna pritisaka. Vrlo ih je lako održavati i što je najvažnije - kada tipka 'crkne', možete ju zamijeniti u praktički nekoliko koraka. Situacija s mehaničkim tipkovnicama je, realno, da nakon što ih kupite vrlo vjerojatno ćete ih proslijediti svojoj djeci.

Kratki prohod kroz svijet mehaničkih tipkovnica Izvor: Društvene mreže / Autor: techquickie