TEHNO RECENZIJA

Prvi smo zaigrali uzbudljivu hrvatsku sagu Starpoint Gemini Warlords!

22.05.2017 u 11:30

Bionic
Reading

Nakon dugo čekanja i još više testiranja u ranom pristupu, novi nastavak sage Starpoint Gemini zagrebačkog Little Green Mena konačno je među nama

Jedan od razloga zbog kojih se ova igra, koju možete i isprobati u tportalovoj nagradnjači, isticala pred nizom suvremenika je velika odanost uzorima i korijenima kojih se ne srami. Kao i što je slučaj kod velikog broja nezavisnih studija, svi su sačinjeni od sanjara koji su kao klinci uživali u legendarnim igrama, u ovom konkretnom slučaju Privateeru i Wing Commanderu.

Doseg njihove igre idejno seže daleko dalje od trgovine i putovanjem svemirom, a najnoviji nastavak odlučno je napravio korak u žanr takozvane 4X strategije koja ime dobiva od četiri pojma: eXplore, eXpand, eXploit i eXterminate. Ovo na hrvatskom znači 'istraži, proširi, eksploatiraj i istrijebi', što izvorno ime žanra čini potpuno besmislenim, no ovog puta ću se suzdržati od smišljanja novog imena za nišne strateške videoigre i igre na ploči.

Are you Ready? Izvor: Društvene mreže / Autor: LGM

Starpoint Gemini Warlords treća je igra u serijalu Starpoint Gemini koji je u cijelosti razvio i dizajnirao zagrebački razvojni tim Little Green Men. Riječ je o zapanjujuće ambicioznom naslovu koji nastoji sjediniti koncept igranja fantazijskih uloga, strategije, svemirske simulacije, svemirske trgovine i - u ovom nastavku - strategije izgradnje ogromnog imperija.

Temelji kompleksne svemirske eskapade u kojoj putujete ogromnim svemirom osmišljeni su i usavršavani već nekoliko godina, odnosno od početka razvoja prvog Starpoint Geminija, koji smo imali priliku zaigrati prije sedam godina. Treći nastavak ove sage nadograđuje se na već dobro isprobane mehanike prethodnih nastavaka i samim time predstavlja, bar zasad, konačni stadij evolucije igre.

Warlordsi dolaze 23. svibnja Izvor: Društvene mreže / Autor: Little Green Men

Prva stvar koju sam shvatio nakon nekoliko sati igranja je ogroman raspon zanimanja koja igra nudi. Nakon relativno klimavog uvodnog dijela, u kojem birate specijalizacije svojeg svemirskog kapetana, bačeni ste u tutorial koji vas upoznaje s mehanikama leta, ciljanja i borbe. Ona se odvija u pravom vremenu te očekuje od igrača da cilja, pilotira letjelicom i kontrolira računalne sustave odjednom. Uz zapanjujuće dinamičnu borbu i prilično lošu kameru, pilotiranje svemirskim brodom često je vrlo velik izazov. Ono što cijelu stvar zapravo iskupljuje je činjenica da, koliko god sve bilo čudno zbog nezavisnih kontrola za kameru i brod, nakon sat-dva igre sve sjeda na svoje mjesto.

Warlordsi su naime igra koja vas zbog težine i složenosti na starinski način tjera da savladate kontrole ili jednostavno umrete. Na sreću, stvar je u tome da kontrola broda u munjevitim i mnogobrojnim bitkama nije nemoguća, već uglavnom, eto, izazovna.

Još jedna stvar na koju bih se vrlo rado osvrnuo je grafika. Starpoint Gemini Warlords odlikuje se predivnim portretima likova, očaravajućim dizajnom nekih svemirskih letjelica te sučeljem koje je taman toliko dobro da se njime možete snalaziti bez problema, a taman toliko neupadljivo da vam ne odvlači pažnju. Grafika u igri, u drugu ruku, pati od neke vrste nedosljednosti. Dizajn brodova izgleda kao da su ga radili različiti dizajneri, što razbija vizualnu cjelovitost. Također, tu su povremeni vizualni bugovi koji zasmetaju iste sekunde kada ste se uspjeli uživjeti u igru.

Starpoint Gemini Warlords animacija Izvor: Društvene mreže / Autor: Little Green Men

Ono što Starpoint Gemini Warlords čini neizmjerno imerzivnim je, kao prvo, priča koja vas upoznaje sa svijetom igre. Tu su i dobro napisani likovi i izvrsna primjena mnogobrojnih vještina kojima raspolažete. Recimo, naći ćete se u mnoštvu situacija u kojima ćete morati pribjeći diplomaciji ili taktičkom nadmudrivanju, u čemu vam uvelike mogu pomoći društvene vještine za koje ste se do prije dvije minute zaklinjali da ste bez veze ulupali bodove u njih.

Strateški element igre do izražaja dolazi u trenu kada dovoljno razvijete flotu brodova i osvojite dovoljno baza da krenete u ekspanziju. U tome se trenu igra iz stopostotne svemirske simulacije pretvara u epsku 4X strategiju koja cijeloj priči dodaje dodatnu dimenziju. Iako se, ruku na srce, ne radi o najboljoj strategiji u žanru, Warlordsi na jako lijep način uklapaju elemente izgradnje intergalaktičkog imperija u živ i sasvim funkcionalan svemir. Igrina mapa je naime ovog puta raspoređena u heksagone, od kojih svaki pripada jednoj od strana.

Svi ovi elementi sjedinjuju se u igru koja na trenutke izgleda kao da je 99 posto gotova i kao da njezini sastavni dijelovi tek trebaju sjesti na mjesto, a u drugom u potpunosti preuzima igrača i daje mu iskustvo putovanja ogromnim misterioznim svemirom. Svemirom u kojem može raditi sve od lova na ucjene preko rudarstva pa do neminovnog širenja imperija.

Warlords je igra napravljena za strpljivog obožavatelja svemirskih opera začinjena trunkom patriotizma, stvorena uz puno truda i ljubavi te predstavljena svijetu kao jedinstven žanrovski mišung. Ako ste voljeli Privateer, obožavate roleplaying igre i volite putovati virtualnim svemirom, Warlordsova kombinacija žanrova će vam, nakon što joj nekoliko puta progledate kroz prste, priskrbiti desetke sati vrhunske zabave.

 

  • Ime: Starpoint Gemini Warords
  • Proizvođač: Little Green Men
  • Izdavač: Iceberg Interactive
  • Žanr: RPG/strategija/svemirska simulacija
  • Platforme: PC

Plus:

  • predivna grafika
  • nevjerojatna sloboda
  • maštovito kombiniranje više žanrova u jedan

Minus:

  • bugovi
  • dizajn nekih brodova
  • kamera