ISPROBALI SMO

Mehanička tipkovnica Logitech G413 čisti je minimalistički užitak

01.06.2017 u 07:54

Bionic
Reading

Logitech G413 najnovija je u nizu Logitechovih minimalističkih tipkovnica koja cilja na štedljivog kupca, no pitanje je je li vrijedna njegova novca?

Prva stvar koja mi je zapela za oko nakon što sam otvorio G413 to je koliko je zapravo jednostavan. Radi se o tipkovnici koja je toliko nepretenciozna da se to odražava i na njenom dizajnu. Za početak, radi se o solidnoj i masivnoj periferiji čija je baza gruba crna ploča na kojoj se nalaze jednako crne tipke. Jedina stvar koja se zapravo ističe kao tračak avangarde je USB slot u gornjem desnom kutu, koji može poslužiti za smanjenje broja kablova, kao priključak za USB Bluetooth uređaj ili elegantno mjesto za vaš USB drive.

Tipkovnicu osvjetljava diskretno crveno pozadinsko osvjetljenje koje sam u početku planirao promijeniti u nešto više po svom ukusu, no nakon malo čačkanja po sistemskom softveru ustanovio sam šokantnu činjenicu. Naime G413 ne dolazi s pozadinskim osvjetljenjem od 16 milijardi boja. Ovo me na početku malo potreslo zbog činjenice da se neću baš moći igrati kretenskim kombinacijama boja, no minimalist u meni bio je zatečen i ostao više nego zadovoljan.

Što se samog osjećaja tipkanja tiče, radi se o više-manje standardnom iskustvu. Za puriste što se tiče mehaničkih tipkovnica tu možda postoji mala prepreka. Riječ je o prekidačima Romer G koji, za razliku od klasičnih Cherryjevih, imaju malo manji prag pritiska, što znači da ćete manje vježbati mišiće ruke nego kad lupkarate po tipkovnicama drugih proizvođača.

Stvar koja me je prilično iživcirala pozicioniranje je tipke 'đ' koja se nalazi točno iza skraćenog entera, što je uzrokovalo prilično velik broj slučajnih prelazaka u novi red, kao i zabrinjavajući broj zbunjujućih poruka kolegama i prijateljima prvih dana korištenja. Još jedna stvar koja je vrijedna kritike je kompletan manjak medijskih tipki. Vjerujte mi, jednom kada ostanete bez gumba za pojačavanje ili stišavanje zvuka, shvatit ćete koliko vam zapravo nedostaju.

Foršpan za Logitech G413 Izvor: Društvene mreže / Autor: Logitech

Da, sve je moguće odraditi korištenjem FN tipke u kombinaciji s funkcijskima, no vrlo je nepraktično i u početku ograničavajuće. Ostatak iskustva s tipkovnicom je apsolutni užitak. Prekidači nisu preglasni, osvjetljenje je, kao što sam već rekao, savršeno diskretno, a konačni dojam o tipkovnice koja košta manje od 90 eura vrlo je pozitivan.

Da, možda mi je neko vrijeme nedostajala kaleidoskopska čarolija 16 milijuna boja, no u konačnici ne mogu prigovoriti na sveukupni solidni dojam koji ostavlja ova predivno stabilna mehanička tipkovnica. Ako niste spremni bacati tone novca, a i dalje želite kupiti Logitech, G413 je savršeno elegantan komad minimalizma što će zadovoljiti kupce kojima pozadinsko osvjetljenje u svim duginim bojama nije na listi prioriteta.

Mehanička tipkovnica Logitech G413 Carbon

  • dimenzije: 132 mm puta 445 mm puta 34 mm
  • težina bez kabela: 1105g
  • vrsta: USB 2.0
  • pozadinsko osvjetljenje: da, crveno
  • cijena: oko 700 kuna

PLUS:

  • elegantan minimalistički dizajn
  • robusnost
  • pristojna vrijednost u odnosu na cijenu

MINUS:

  • manjak medijskih tipki
  • čudan raspored nekih tipki