optogenetika

Švedski znanstvenici vjeruju da su otkrili novi organ koji osjeća bol: Nakon miševa, slijede pokusi na ljudima

16.08.2019 u 20:26

Bionic
Reading

Eksperimenti na miševima pokazali su kako Schwannove stanice, koje poput hobotnice obuhvaćaju živce u koži, mogu osjetiti bol. To bi otkriće moglo pomoći pri traganju za efikasnijim metodama liječenja kroničnih bolova

Istraživači kažu da su otkrili posebne stanice uključene u osjetilnu bol. One okružuju živčane stanice koje osjećaju bol i protežu se u vanjski sloj kože. Dapače, članovi istraživačkog tima vjeruju da otkrili novi organ uključen u osjet boli i nadaju se da bi to moglo dovesti do razvoja novih lijekova protiv bolova.

'Glavno je pitanje uzrokuju li ove stanice određene kronične boli', rekao je profesor Patrik Ernfors, jedan od istraživača s Karolinska instituta u Švedskoj.

Istraživači u časopisu Science otkrivaju kako su ispitivali prirodu dosad zanemarivanih kožnih stanica. Riječ je o vrsti Schwannovih stanica koje se omotaju i zahvaćaju živčane stanice i pomažu im da se održe na životu.

Studija je otkrila da ove Schwannove stanice imaju oblik hobotnice. Nakon ispitivanja tkiva, tim je utvrdio da tijelo stanica stoji ispod vanjskog sloja kože, ali da stanice imaju dugačke produžetke koji se omotavaju oko krajeva živčanih stanica osjetljivih na bol koji se protežu do epiderme, vanjskog sloja koža.

Optogenetikom do otkrića

Rezultati istraživanja iznenadili su znanstvenike. Posebno činjenica da ove Schwannove stanice mogu osjetiti bol. Do otkrića se došlo korištenjem optogenetike, metode istraživanja kod koje se stanice pobuđuju djelovanjem svjetlosti. U ovom slučaju istraživači su genetski modificirali miševe da im Schwannove stanice na koži stopala proizvode protein koji apsorbira svjetlost.

  • +4
Živčane stanice Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U kontaktu sa svjetlošću taj se protein mijenjao i utjecao na membranu pa bi dolazilo do pomaka u električnom naboju stanice. Drugim riječima, stanice su bile stimulirane.

Ekipa je stopala miševa izlagala vrućini, hladnoći i štipala ih. Pokazalo se da su miševi jače odgovarali na podražaje nakon svjetlosne stimulacije. Kad bi svjetlost obasjala ove stanice, miševi bi podizali noge. Počeli bi drhtati i lizati šapice, pokazujući kako im stimuliranje Schwannovih stanica izaziva bol. A što bi im šapice bile izloženije svjetlosti, to se više signala slalo u mozak.

Slijede pokusi na ljudima

To sugerira da su posebne Schwannove stanice važne za osjetljivost na bol, barem kad je riječ o mehaničkim oštećenjima. Istraživači vjeruju da su u suštini otkrili novi organ koji osjeća bol, piše The Guardian.

'Riječ je o dvostaničnom receptorskom organu koji tvore živac i Schwannova stanica', tvrdi Ernfors. Da bi se saznalo više i potvrdilo slutnje znanstvenika, slične pokuse sad bi trebalo provesti i na ljudima.