U KRATKIM CRTAMA

Sve što trebate znati o novom Appleovom iPhoneu XS

13.09.2018 u 10:38

Bionic
Reading

Nova Appleova perjanica ne nudi puno toga što bi se moglo nazvati radikalno drukčijim u odnosu na prethodnika, ali ima zanimljivih pomaka naprijed

Sa zaslonom dijagonale 5,8 inča (14,7 centimetara), friško predstavljen Appleov iPhone XS zauzima mjesto između nešto jeftinijeg iPhonea XR i velikog, skupog iPhonea XS Max. Predstavljen je kao izravni nasljednik prošlogodišnjeg modela iPhone X, kojim je Apple krenuo novim smjerom u odnosu na svoje dotadašnje pametne telefone.

Poznati elementi su tu: OLED Super Retina zaslon od ruba do ruba sa zubićem pri vrhu, tehnologija prepoznavanja lica Face ID umjesto čitača otiska prsta za otključavanje i podrška za bežično punjenje.

Apple iPhone XS Izvor: Apple / Autor: Apple

Što je novo? Pa, nema puno toga što bi se moglo nazvati radikalnim ili drastičnim. Svakako najveći pomaci naprijed su jači procesor A12 Bionic i podrška za dvije kartice SIM (uz podršku za gigabitne LTE mreže), kao i povećanje maksimalnog memorijskog kapaciteta na 512 GB (uz 64 i 256 GB).

Novi je smartfon otporniji na vodu (zadovoljava uvjete za IP68, što znači kako može preživjeti do 30 minuta u vodi do dva metra dubine). Zvučnici su nadograđeni, kao i zaštitno staklo, a tu su i veća baterija koja bi trebala osigurati tek pola sata dulje korištenje nego što je to bio slučaj s iPhoneom X te podrška za Bluetooth 5.

Dvije stražnje kamere, svaka sa senzorom od 12 megapiksela, dobile su pojačani senzor, nove značajke za razinu osvjetljenja pri portretiranju te mogućnost prilagodbe razine zamućenja pozadine kad želite dobiti bokeh u portretnom načinu rada.

Dodana je nova značajka Smart HDR, koja se oslanja na također ojačani neuralni engine kako bi kombinirala više zaredom snimljenih fotografija u jednu. U Appleu tvrde kako će to biti toliko brzo da se neće osjetiti na brzinu zatvaranja blende.

Prednja kamera sad može snimati video razlučivosti 1.080 p na do 60 sličica u sekundi, a ima i novu stabilizaciju videa.

Poput prethodnika, početna cijena najjeftinijeg modela iPhonea XS je 999 američkih dolara, s početkom isporuke predviđenim za 21. rujna.

  • +8
Predstavljanje mobitela Samsung Galaxy Note 9 Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

U toj cjenovnoj kategoriji konkurencija je ove godine žestoka. Samsung je već predstavio Galaxy Note 9, koji također nudi 512 GB memorije, ali i digitalnu olovku.

Google bi 9. listopada trebao predstaviti nova izdanja svoje serije Pixel, a Huawei svoj Mate 20 tjedan dana nakon njih. Tijekom istog mjeseca na policama trgovina bi se trebao pojaviti i OnePlus 6T, koji bi mogao biti upola jeftiniji od iPhonea XS.

S druge strane, modeli iPhonea 8, 8 Plus i 7 bit će 17. rujna nadograđeni na novo izdanje operativnog sustava iOS 12, a bit će radikalno jeftiniji (775, 1.079 i 631 američki dolar, pojedinačno). A 26. listopada bi trebao stići i jeftiniji iPhone XR, koji po specifikacijama ne zaostaje puno za XS-om.