PREMIJERA U APPLE PARKU

Ovo je iPhone X - u prodaju kreće krajem listopada i koštat će više nego ijedan dosad

12.09.2017 u 22:12

Bionic
Reading

Novi Appleov top model posebno je prilagođen za proširenu stvarnost. Koštat će od 999 dolara. Pratili smo predstavljanje uživo

20:19 Vrijeme je za još jednu stvar...Smartfon za iduću dekadu, kaže Cook, je iPhone X.

Riječ je o smartfonu sa Super Retina OLED zaslonom dijagonale 5,8 inča i razlučivosti 2.436 puta 1.124 piksela (458 ppi) koji se proteže preko cijele prednje strane uređaja.

Uklonjena je tipka Home, pa ćemo ga otključavati pomoću značajke za prepoznavanje lica Face ID, za koju su u Appleu napravili svoj prvi neuralni engine i tehnologije praćenja lica TrueDepth koja prepoznaje 30 tisuća jedinstvenih točaka na ljudskom licu. Trebao bi funkcionirati u mraku, kad pustite bradu ili nosite šešir...

  • +5
Predstavljen iPhone X Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

Face ID će raditi s Apple Payom - tako da će iPhone biti moguće koristiti za potvrđivanje plaćanja licem - i aplikacijama vanjskih dobavljača, ali i sa Snapchatom, za koji ćete moći birati maske prilagođene vašem licu. Također podržava animirane emotikone, kojima upravljate izrazom lica.

Budi se dodirom na zaslon, do početnog zaslona i drugih značajki dolazi se potezom po zaslonu od dolje prema gore. Ima zasebnu tipku za digitalnu pomoćnicu Siri.

Stražnja kamera je  dvostruka kamera, 12 MP, s otvorima blende f/1.8 i f/2.4 te dvostrukom optičkom stabilizacijom slike, četverostrukom LED True Tone bljeskalicom i podrška za proširenu stvarnost. Moguće je odrediti razinu osvjetljenja fotografije.

Baterija bi trebala trajati dva sata dulje od one u iPhoneu 7. Uključena je podrška za Qi bežično punjenje, a Apple ima vlastiti bežični punjač AirPower koji može puniti više uređaja odjednom.

Dolazi s podrškom za HDR i Dolby Vision, u sivom i srebrnom izdanju, sa 64 i 256 GB memorije.

Početna cijena je 999 dolara. Predbilježbe kreću 27. listopada, u prodaji će biti od 3. studenog.

'Mislim kako bi Steve Jobs bio vrlo ponosan na naše nove pametne telefone', rekao je Cook.

  • +14
Apple 12.9. Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

19:56 Cook nas je podsjetio kako je iPhone dosad promijenio način na koji stupamo u interakciju s mobitelima. 

Novi iPhone se ipak zove iPhone 8/8 Plus. Nova generacija Appleovih smartfona ima čelikom ojačano staklo sprijeda i straga. Između njih je traka od legure aluminija 7000. Dobili su nove Retina zaslone, dijagonala 4,7 i 5,5 inča. 

Pogoni ih novi šestojezgreni 64-bitni čip A11 Bionic, 25 do 75 posto brži od A10. Apple je razvio vlastiti grafički čip, 30 posto brži od A10. Trebao bi omogućiti brže pokretanje i rad aplikacija i igara, ali i strojno učenje. Posebno su prilagođeni za proširenu stvarnost.

Kamere su opremljene s 12 megapiksela. Na svoje dvije kamere Plus ima otvore blende f/1,8 i f/2,8.

Stigla je i podrška za bežično punjenje putem standarda Qi.

Otporni su na vodu i prašinu. Imaju stereo zvučnike, 25 posto glasnije i s dubljim basom. 

Dolaze u srebrnoj, zlatnoj i sivoj boji. U ponudi su modeli sa 64 i 256 GB memorije po početnoj cijeni od 699 odnosno 799 dolara. Predbilježbe od 15. rujna, u prodaji od 22. rujna.

Novi iOS 11 stiže 19. rujna.

19:45 Apple TV od sad će biti dostupan u 4K razlučivosti, s podrškom za HDR. 

U njemu je čipset A10X FUsion s dva puta bržim procesorom i četiri puta bržom grafikom, moglo se čuti tijekom predstavljanja.

Obećali su nam automatsku nadogradnju sadržaja na 4K i HDR, prijenose sportova uživo, suradnju s vodećim dobavljačima sadržaja...

Cijena kreće od 149 dolara. Predbilježbe od 15. rujna, u prodaji od 22. rujna u šest zemalja. Najbliža nam je Njemačka.

  • +3
Najbolje stvari koje je Apple ikad izdao Izvor: Pexels / Autor: Pexels

Apple Watch 3 s dvojezgrenim procesorom i elektroničkom SIM karticom s podrškom za mreže LTE moći ćete korisiti kao mobitel. Između ostalog, moći će pratiti rad srca na zaslonu, omogućiti nova mjerenja koja prate u otkucaje srca u mirovanju i i tijekom dana.

Obavijestit će vas kad primijeti povećani broj otkucaja, a vi niste aktivni. Program Apple Heart Study u suradnji sa sveučilištem Stanford će koristit će podatke s Apple Watcha za praćenje i otkrivanje aritmije.

Od idućeg mjeseca za Appleov pametni sat bit će dostupan streaming 40 milijuna pjesama sa servisa Apple Music.

LTE izdanje Apple Watcha 3 koštat će 399 američkih dolara, izdanje bez podrške za LTE 329 dolara. Predbilježbe kreću 15. rujna, prodaja 26. rujna. U prvoj rundi bit će dostupan u devet zemalja, da bi do kraja godine stigao u još šest. Apple Watch 1 koštat će 249 dolara.

19:00 Prvi na redu je novi Apple Watch. Cook je rekao kako je tijekom zadnjeg kvartala prodaja porasla 50 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je Appleovom pametniom satu omogućilo da pretekne Huawei i postane pametni sat broj 1 na svijetu. 

Doznali smo kako 500 milijuna ljudi prođe godišnje kroz Appleove trgovine, koje će biti redizajnirane kako bi između ostalog ponudile posebne prostore za druženje, opuštanje i razvojne programere te novi program nazvan Today at Apple.

Predstavljanje je otvorio šef Applea Tim Cook koji je ukratko predstavio Apple Park, naglasivši kako je u njemu jedna od najvećih instalacija za prikupljanje solarne energije na svijetu, kao i iskustvo proširene stvarnosti u centru za posjetitelje.

  • +11
Apple park kroz kameru drona Izvor: Društvene mreže / Autor: Matthew Roberts

Prvo događanje ikad u konferencijskoj dvorani nazvanoj po preminulom suosnivaču Applea Steveu Jobsu, smještenoj u pet milijardi američkih dolara vrijednom novom sjedištu kompanije nazvanom Apple Park, zakazano je za 12. rujna u 19 sati po našem vremenu. Streaming uživo je dostupan ovdje.

Kao što smo već pisali, tijekom događanja kojim se obilježava deseta obljetnica izlaska telefona koji je promijenio svijet Apple bi mogao predstaviti tri nova smartfona.

Kako će se točno zvati - iPhone 8, X, Pro, Edition ili kako već - nećemo znati dok ih ne otkriju. Nagađalo se kako će imati OLED zaslon, novu kameru koja može registrirati trodimenzionalne predmete i prepoznavati lica te podršku za bežično punjenje. U povijest bi mogla otići tipka Home.

Velika je vjerojatnost da će Apple nadograditi iPhone 7 i iPhone 7 Plus uređajima s produžetkom 'S'. Nove sedmice vjerojatno će imati jači procesor i bolju kameru.

Mogla bi se pojaviti verzija Apple Watcha s modemom za mreže LTE, kako bi pametni sat mogli koristiti za pozive, poruke i streaming

Apple TV mogao bi ponuditi reprodukciju razlučivosti 4K, a mogli bi i doznati kad točno i po kojoj cijeni na tržište dolaze već najavljeni uređaji HomePod, iMac Pro i Mac Pro.

Očekuje se i pregršt softverskih noviteta, među kojima se ističe iOS 11 koji bi iPade trebao pretvoriti u konkretna računala, a iPhoneu donijeti novi kontrolni centar, bolji sustav prebacivanja među aplikacijama, kao i alat za pretragu i uređivanje datoteka pod imenom Files. Puno se očekuje od platforme za proširenu stvarnost ARKit. Poboljšani bi trebali biti i digitalna pomoćnica Siri te Notes.