APPLEOVA PREMIJERA

Novi iPhone XS košta 999 američkih dolara, no predstavljen je i jeftiniji model iPhone XR

12.09.2018 u 20:51

Bionic
Reading

Apple je predstavio tri nova iPhonea i novo izdanje svog pametnog sata Apple Watch. Najjeftiniji novi iPhone košta 749 američkih dolara

20:30 Eto i trećeg modela. Apple iPhone XR ima OLED Liquid Retina zaslon dijagonale 6,1 inč i razlučivosti 1.792 puta 828 piskela (326 ppi). Kućište je aluminijsko. Također ga pogoni novi čip A12 Bionic.

  • +10
Apple iPhone XR Izvor: Apple / Autor: Apple

Iako straga ima samo jednu širokokutnu kameru s 12 MP i otvorom blende f/1.8, moći ćete ju koristiti za fotografije s bokehom.Straga je ista TrueDepth kamera kao i na modelima XS i XS Max. Što se baterije tiče, trebala bi trajati sat i pol dulje nego na iPhoneu 8 Plus. Također dolazi s podrškom za dvije kartice SIM.

Najjeftiniji model sa 64 GB koštat će 749 dolara. Predbilježbe kreću od 19. listopada, isporuke od 26. listopada.

Model iPhone XS bit će dostupan sa 64, 256 i 512 GB memorije. Početna cijena je 999 dolara. Model iPhone XS Max dolazi s istim rasponom memorijskog kapaciteta, i cijenom od 1.099 dolara. Predbilježbe kreću od petka, 14. rujna, a isporuke od 21. rujna.

20:00 Idući na redu je novi iPhone. Zove se iPhone XS (čita se deset S). Uređaj od nehrđajućeg čelika sa zlatnom završnom obradom ima OLED Super Retina zaslon dijagonale 5,8 inča, od ruba do ruba, razlučivosti 2.436 puta 1.115 piksela (458 ppi).

Pogoni ga novi Appleov čip A12 Bionic. Prvi sedam-nanometarski čip ima 6,9 milijardi tranzistora. Sastoji se od šestojegrenog procesora koji je 15 posto brži i učinkovitiji do 50 posto od prethodnika te četverojezgrene grafičke kartice, do 50 posto brže od prethodnice.

Njegov prethodnik mogao je obraditi 650 milijardi operacija u sekundi, A12 Bionic može se nositi s pet bilijuna operacija u sekundi. Poboljšan je neuralni engine.

Straga ima dvije kamere (širokokutna i telefoto), svaka po 12 megapiksela. Širokokutna ima veći i brži senzor, optičku stabilizaciju slike i otvor blende f/1.8, dok telefoto nudi otvor blende f/2.4. Sprijeda je kamera sa sedam MP i otvorom blende f/2.2.

Procesor A12 Bionic trebao bi podržati niz novih mogućnosti snimanja i obrade fotografija. Kamere će moći snimati video sa stereo zvukom.

Apple iPhone XS Izvor: Apple / Autor: Apple

Veće izdanje iPhone XS Max ima OLED Super Retina zaslon dijagonale 6,5 inča i razlučivosti 2.688 puta 1242 piksela (458 ppi). Najveći je iPhone dosad.

Što se baterije tiče, iPhone XS trebao bi ponuditi 30 minuta više autonomije bez punjenja nego iPhone X, dok bi XS Max trebao potrajati sat i pol dulje.

Također, novi modeli iPhonea dobit će podršku za gigabitne LTE mreže, ali i za dvije SIM kartice: eSIM i fizičke (u Kini). Deutsche Telekom je među prvim operatorima koji će omogućiti podršku za eSIM.

Jedna od prvih igara dostupnih za novi iPhone bit će The Elder Scrolls: Blades.

19:25 Prva na redu je nova generacija pametnog sata. Apple Watch 4 ima više od 30 posto veći zaslon od ruba do ruba uređaja, zbog čega je njegovo korisničko sučelje redizajnirano.

Unatoč većem zaslonu, uređaj je volumenom manji od prethodnika, a stražnji dio je napravljeno od crne keramike i safira, pa Apple Watch 4 može propuštati radio valove sprijeda i straga..

Apple Watch 4 Izvor: Apple / Autor: Miroslav Wranka

Između ostalog, može prepoznati pad i automatski pozvati pomoć ako ste nepomični dulje od minute. Upozorit će vas na prenizak broj otkucaja srca, prepoznati nepravilan ritam tog organa i napraviti elektrokardiogram ako otvorite prateću aplikaciju i stavite prst na krunu sata.

U krunu sata ugrađen je haptička povratna sprega. Zvučnik bi trebao biti 50 posto glasniji. Pokreće ga novi procesor S4 kako bi bio do dvostruko brži, a dobio je i novu generaciju brzinomjera i žiroskopa. Baterija ista kao i dosad, obećano nam je 18 sati bez punjenja.

Bit će dostupan u tri boje: srebrnoj, zlatnoj i sivoj. Model s GPS-om koštat će 399 američkih dolara, a s mobilnom vezom 499 dolara. Prvi modeli dostupni su od 21. rujna. Serija 3 koštat će od sad 279 dolara. Model s GPS-om bit će dostupan na 26 tržišta u prvoj rundi, dok će model s mobilnom vezom stići na 16 tržišta. Operativni sustav bit će dostavan iOS 5 od 17. rujna.

19:00 Počelo je! Šef Applea Tim Cook je na pozornici. Najavio je kako će uskoro isporučiti dvijemilijarditi uređaj s operativnim sustavom iOS. Appleove trgovine godišnje posjeti 500 milijuna ljudi, rekao je.

Prijenos uživo možete i vi pratiti putem ove poveznice.

U središtu pozornosti Appleovog posebnog događanja danas svakako će biti novi modeli iPhonea, o kojima se već mjesecima neumorno nagađa.

Pričalo se, između ostalog, kako možemo očekivati najveći i najskuplji iPhone dosad, kako će novi modeli dobiti oznaku XS, kako najjeftiniji model neće biti baš sjajan, kako bi mogla izostati podrška za 3D Touch i Apple Pencil, kako bi mogao koštati od 649 eura pa naviše...

Mogli bi biti predstavljeni i novi iPad, iMac mini te Air, kao i nova generacija pametnog sata Apple Watch. Vjerojatno ćemo doznati kad će izdanja operativnih sustava iOS12 i Mojave postati službeno dostupno.