TEHNO SAVJETI

Što kad istekne podrška za vaše Windowse? Evo nekoliko preporuka

26.07.2020 u 18:00

Bionic
Reading

Svemu dođe kraj, pa tako i podršci za Microsoftov operativni sustav. Doznajte što poduzeti kad do toga dođe

Ništa nije vječno, pa tako ni podrška za softver. Prije ili kasnije svaki će računalni program zbog ovog ili onog razloga završiti u ropotarnici povijesti. Microsoftov operativni sustav Windows u tome nije iznimka.

Kad će biti okončana podrška za njegovo aktualno izdanje, Windows 10? Što se događa kad neko izdanje operativnog sustava ostane bez podrške? Evo odgovora na ta pitanja.

Životni ciklus Windowsa

Kad u Microsoftu objave novo izdanje Windowsa s njime dolazi i unaprijed određeno vrijeme kad će za njega biti obustavljena podrška. Te podatke možete pogledati na ovom web odredištu.

Za Windows 8.1, 7 i starija izdanja postoje dva datuma: za osnovu i za produljenu podršku.

Za trajanja osnovne podrške izdanje Windowsa prima sigurnosne i druge softverske nadogradnje. To razdoblje traje bar pet godina po puštanju izdanja u prodaju.

Kad ono istekne, nastupa razdoblje produljene podrške, tijekom koje i dalje stižu sigurnosne nadogradnje, ali ne i nove značajke. Ovo razdoblje traje najmanje deset godina od prvog pojavljivanja izdanja, odnosno pet godina od prestanka osnovne podrške.

Windows 10 je ponešto drukčiji jer, za razliku od prethodnih izdanja, nema taj krajnji rok trajanja za cijeli operativni sustav. S obzirom na to da ga u Microsoftu redovno nadograđuju, podržava svako veće izdanje 18 mjeseci po objavljivanju.

Što će se dogoditi nakon što istekne podrška za Windows 10?

Nakon što istekne produljene podrške (bilo za izdanje Windowsa, bilo za pojedinu verziju Windows 10) za taj softver više neće stizati bilo kakve nadogradnje, osim u rijetkim iznimkama.

Vaše će računalo nastaviti i dalje funkcionirati, ali će s vremenom postajati sve rizičnije koristiti ga jer će napadači nalaziti nove sigurnosne propuste za koje Microsoft neće ponuditi zakrpe. Također, s vremenom će i popularni računalni programi prestati podržavati to izdanje Windowsa, pa očekujte probleme u radu.

Koja izdanja Windowsa više ne primaju podršku?

Trenutno Microsoft podržava samo izdanja Windows 8.1 i 10. Produljena podrška za Windows 7 prestala je u siječnju ove godine, dok je za Vistu i XP istekla u prethodnim godinama.

Osnovna podrška za Windows 8.1 prestala je u siječnju 2018. godine, stoga će produljena trajati do siječnja 2023. To se ne odnosi na Windows 8, za koji podrška već neko vrijeme nije aktivna.

Kad će isteći podrška za Windows 10?

Microsoft redovno nadograđuje Windows 10. Te su nadogradnje besplatne za privatne korisnike. Dva puta godišnje (obično na proljeće i jesen) stižu dvije veće nadogradnje s novim značajkama. Ali, to ne znači kako im ne može isteći rok trajanja. To se može dogoditi (i hoće) za pojedine inačice Windows 10.

Kako provjeriti koju inačicu Windows 10 koristite?

  • Pritisnite tipke Win i R skupa kako bi otvorili dijalošku kućicu Run.
  • Unesite winver.
  • Pritisnite Enter.

Pojavit će se pri vrhu tekst Version s brojem izdanja koje koristite. Ti brojevi pokazuju datum izdanja. Recimo, verzija Windows 10 2004 odnosi se na travanj ove godine. Po tome možete otprilike odrediti koliko je vaša inačica blizu isteka 18 mjeseci podrške.

Ovaj podatak možete potražiti i ovdje.

Kako nadograditi računalo na Windows 10 prije isteka podrške?

Ako se vaši Windowsi automatski nadograđuju na nova izdanja, nema razloga za brigu.

Nekoliko mjeseci prije isteka podrške za vaše izdanje dobit ćete na stranici Windows Update poruku poput ove: You’re currently running a version of Windows 10 that’s nearing the end of support. Kako će se rok približavati moguće je kako će se pojaviti i upozorenja u skočnim prozorima.

Dobijete li poruku kako je rok istekao, nadogradite svoj operativni sustav odmah.

  • Otvorite redom Settings, Update & Security i Windows Update pa kliknite Check for updates kako bi dobili najnovije izdanje.
  • Ovisno o tome koje Windowse koristite, moguće je kako će stići zasebna kategorija za nadogradnju softverskih značajki.
  • Ako ovaj pristup ne funkcionira, otvorite web stranicu za preuzimanje Windows 10 i kliknite Update now.

Kako nadograditi Windows 8.1 i starija izdanja?

Kao što smo napomenuli, Windows 8.1 možete nastaviti koristiti sve do početka 2023. Ako koristite legalnu kopiju tog izdanja operativnog sustava možete svoje računalo besplatno nadograditi na Windows 10.

Bolje je to učiniti što prije, ali provjerite može li vaše računalo pokrenuti i podržati Windows 10. Ukoliko ne, razmotrite nabavku novog računala ili instalirajte alternativni operativni sustav poput Linuxa.

Podrška za Windows 7 je istekla, a ako koristite Vistu ili XP krajnje je vrijeme za novo računalo s Windows 10.

Kako riješiti česte probleme pri nadogradnji?

Pokušajte instalaciju obaviti preko stranice za preuzimanje Windows 10 umjesto Windows Update.

Ako to ne funkcionira, pokušajte instalaciju pomoću USB sticka.

Ponestane li vam prostora pokušajte počistiti svoje računalo tako što ćete obrisati datoteke koje više ne koristite, a one koje su vam potrebne prebaciti na prijenosni čvrsti disk ili u računalni oblak.

Provjerite je li vaše računalo kompatibilno s Windows 10.