KORISNO

Nehotice ste obrisali nešto važno? Microsoft ima novi alat koji bi vam mogao pomoći

05.07.2020 u 16:03

Bionic
Reading

Operativni sustav Windows 10 dobio je novi alat pomoću kojeg će biti moguće vratiti širok raspon obrisanih datoteka

Alat Windows File Recovery osmišljen je kako bi se našao pri ruci u situacijama kad ste pogreškom obrisali datoteku koja vam je važna i potrebna.

Riječ je o aplikaciji komandne linije koja može vratiti više raznih obrisanih datoteka i dokumenata s lokalnih čvrstih diskova, USB stickova, pa čak i memorijskih kartica SD za kamere, ali ne i pohranjenih u računalnom oblaku ili podijeljenih u mreži.

Kao i pri korištenju drugih sličnih alata, Windows File Recovery trebat ćete upogoniti čim prije nakon brisanja kako bi polučili najbolje rezultate. Tako ćete moći doći i do audio datoteka formata MP3, video datoteka formata MP4, PDF-ova, JPEG-ova i, naravno, dokumenata izrađenih u Wordu, Excelu te PowerPointu.

Po početnim postavkama ovaj je alat dizajniran primarno za sustave datoteka NTFS. Može vratiti datoteke s oštećenog ili formatiranog diska. Ali, također ga možete upotrijebiti i za sustave FAT, exFAT i ReFS, iako bi mu za to moglo trebati nešto više vremena.

Microsoft već nudi značajku Previous Versions u sklopu operativnog sustava Windows 10 pomoću koje možete vratiti dokumente koje ste obrisali, ali tu značajku morate uključiti kako bi funkcionirala, koristeći značajku File History, piše Verge.