TEHNO SAVJETI

Kako osloboditi memoriju uređaja s Androidom? Imamo nekoliko prijedloga

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 18.07.2020 09:42
  • Objavljeno 18.07.2020 u 09:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: peace4photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Što kad se nađete suočeni s manjkom prostora za pohranu u svom pametnom telefonu s Googleovim operativnim sustavom? Donosimo nekoliko prijedloga, ideja i savjeta

Veličine aplikacija, fotografija i operativnih sustava ne prestaju rasti. Ako koristite stariji uređaj s operativnim sustavom Android ili jeftiniji noviji model, moguće je kako ćete se brzo naći suočeni s popunjenom memorijom.

Kako možete počistiti memoriju i napraviti mjesta za nove multimedijske sadržaje? Evo nekoliko prijedloga.

Otkrijte koje aplikacije 'žderu' memoriju

U novijim izdanjima Androida jednostavno je pogledati koje aplikacije zauzimaju najviše memorije. Otvorite redom Settings, Storage pa Other apps. Pričekajte dok se sve aplikacije učitaju i potom kucnite dugme za izbornik u gornjem desnom kutu te odaberite Sort by Size.

Deinstalirajte sve što ne koristite redovno ili često tako što ćete otvoriti Settings, Apps & notifications i See all X apps.

Obrišite offline sadržaj

Nemali broj aplikacija pohranjuje sadržaje na vaš uređaj kako bi im mogli pristupiti dok ste offline. Među poznatijima su Spotify, Pocket, Chrome... Korisno je imati te sadržaje pri ruci kad nemate pristup webu, ali ne i kad nemate dovoljno memorije.

Na raspolaganju su vam dvije mogućnosti. Možete obrisati cache za svaku aplikaciju ako redom otvorite Settings, Apps and notifications, See all X apps, [naziv aplikacije], Storage and cache i zatim Clear Cache.

Druga opcija su alati kao što je SD Maid koji će ih počistiti sve odjednom.

Prebacite fotografije u računalni oblak

Google Photos automatski pohranjuje sve vaše fotografije u računalni oblak. Ako vam ne predstavlja problem to što ih pohranjuje u nešto nižoj razlučivosti time nećete zakrčiti svoj Google Drive.

Aplikacija će vas obavijestiti kad može počistiti nešto memorije, kao i upozoriti vas kad se približavate limitu. No, to možete i ručno provjeriti.

Otvorite redom Google Photos, Menu pa Free up space. Aplikacija će skenirati vaš smartfon i javiti vam koliko je vaših fotografija pohranjeno te vas uputiti koje možete mirno obrisati.

Prebacite sadržaje na memorijsku karticu

Ako vaš uređaj ima utor za memorijsku (SD) karticu formatirajte ju tako da su Android prepoznaje kao dio internog sustava za pohranu.

Otvorite redom Settings, Storage i [naziv SD kartice], pa zatim kucnite sličicu s tri okomito poslagane točkice u gornjem desnom kutu i odaberite Storage settings. Odaberite Format as internal.

Upogonite aplikaciju Google Files

Aplikacija Files, predinstalirana na uređajima s Androidom, omogućava upravljanje datotekama koje ste preuzeli i podijelili, kao i drugim datotekama. Ali, ima i alat Free up space pomoću kojeg možete počistiti memoriju.

Otvorite Settings za Android, pa Storage i kucnite Free up space. Automatski će se otvoriti i početi provjeravati stanje memorije vašeg uređaja.

Prepoznat će smeće, velike datoteke, stare datoteke i štošta drugo za što procijeni kako je zrelo za brisanje. Nakon što završi možete sami odlučiti što ćete obrisati, a što zadržati.

Upogonite alat Storage Manager

Odluku o brisanju možete djelomično prepustiti Androidu. Otvorite Settings pa Storage. Uključite sklopku uz Storage manager.

Kucnete li Storage manager možete namjestiti nekoliko postavki - primjerice, koliko dugo će pohranjene fotografije i video biti zadržani prije automatskog brisanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!