TEHNO SAVJETI

Windowsi se stalno ruše? Evo popisa najčešćih krivaca

22.06.2020 u 07:31

Bionic
Reading

Donosimo pregled devet najčešćih razloga zbog kojih bi Microsoftov operativni sustav mogao otkazati poslušnost

Iako je danas stabilniji nego prije, operativni sustav Windows prije ili kasnije će prestati funkcionirati. Možda će se pojaviti plavi zaslon smrti, možda će se 'smrznuti' i potpuno zablokirati, ali to će se dogoditi.

Kad do toga dođe, vjerojatno ćete se zapitati kako možete spriječiti da se to ponovi. Pa, pogledajmo najčešće razloge zašto se Windowsi mogu srušiti

Problemi s RAM-om

Vaše računalo drži važne podatke u radnoj memoriji. Pojave li se problemi u njenom radu, moguće je kako će se zbog toga operativni sustav skršiti.

Vidite li poruku poput Fatal Exception Error, to je znak kako računalo pokušava doći do podataka iz memorije, ali u tome ne uspijeva. To je dobar pokazatelj kako nešto nije u redu s RAM-om.

Možete upotrijebiti besplatne alate poput MemTest86 kako bi provjerili je li sve u redu. Isplati se i pogledati jesu li pločice s RAM-om dobro uglavljene tamo gdje trebaju biti.

Premalo RAM-a također može dovesti do problema, iako obično ne i do rušenja Windowsa.

Ako problem nije u RAM-u, provjerite matičnu ploču. Ako je s njom sve u redu, vrijeme je za drugi korak.

Problemi s driverima

Driver je specijalizirani softver pomoću kojeg Windows komunicira s različitim hardverom povezanim s vašim računalom. Uglavnom bivaju automatski instalirani i nadograđeni kad spojite novi uređaj ili pokrenete Windows Update.

Ali, ako nešto s njima ne štima mogu dovesti do ozbiljnih problema. Najčešće je to posljedica loše ručne instalacije ili nekvalitetnog proizvođačkog softvera.

Pripazite da li se negdje u porukama o pogreškama spominje određeni hardver jer bi to mogao biti krivac. Provjerite i u Device Manageru (desni klik računalnog miša na dugme Start) ima li znakova za uzbunu koji vas upozoravaju na moguće probleme s hardverom.

Memorija za pohranu je u problemima

Vaša memorija za pohranu (čvrsti disk ili SSD) također može biti odgovorna za rušenje Windowsa. To se može manifestirati tako što će do rušenja doći samo pri otvaranju pojedinih datoteka. Ako se to počne događati, dio diska na kojem su te datoteke vjerojatno nije ispravan ili bi mogao ispustiti dušu u svakom trenutku.

Kod starijih čvrstih diskova znak problema može biti klikanje pri radu kojeg prije nije bilo.

Računalo se pregrijava

Vjerojatno znate kako su visoke temperature smrtni neprijatelj elektroničkih uređaja. Mogu dovesti ne samo do problema u radu već i do trajnih oštećenja, ako potraju. Stoga se računala često sama gase kad se pregriju, ne bi li spriječila oštećenje osjetljivijih komponenti.

Do pregrijavanja može doći zbog niza razloga. Ako imate stolno računalo, provjerite ima li kućište dovoljno prostora za ventilaciju, rade li svi ventilatori, kao i je li ventilacija prohodna.

Ako je zagušena prašinom i drugom prljavštinom neće moći obavljati svoj posao kako treba. Provjerite također jesu li odvodi topline na svom mjestu.

Što se laptopa tiče, izbjegavajte koristiti ga u krilu ili na mekim površinama poput prekrivača kako ne biste blokirali rashladni sustav.

Problemi sa zlonamjernim softverom

Virusi, trojanci i drugi zlonamjerni softver mogu izazvati rušenje sustava. Stoga pročešljajte računalo kako bi provjerili ima li ga. Za to možete upotrijebiti ugrađeni Windows Defender, kao i besplatna izdanja alata kao što je Malwarebytes. Što god pronađete - smjesta uklonite.

Problemi s registrom

Registar sustava Windows poveća je baza u koju operativni sustav i programi pohranjuju podatke. Pošto se njegov sadržaj često mijenja, moguće je kako će se ponekad dogoditi nešto što ne bi trebalo. Ponekad su to sitnice, ponekad greške dovoljne za rušenje Windowsa.

Ipak, nemojte posegnuti za alatima koji navodno služe čišćenju registra jer će ogromna većina njih napraviti više štete nego koristi. Radije ponovno instalirajte Windows.

Problemi sa softverom

Većina problema sa softverom neće dovesti do rušenja sustava već tek do prestanka rada spornog programa. Ipak, ponekad se može dogoditi da ovi problemi dovedu i do rušenja cijelog sustava. Ako se to dogodi, pokušajte ponovno instalirati sporni program.

Problemi s napajanjem

Ako ste eliminirali sve ostale mogućnosti, provjerite je li sve u redu s napajanjem, kao i s instalacijama na koje spajate računalo. Ne morate otvarati zidove kako bi provjerili instalacije - dovoljno je premjestiti računalo u drugu prostoriju i tamo obaviti provjeru.

Problemi zbog nepodržanog izdanja Windowsa

Moguće je kako još vrtite neko izdanje Windowsa koje Microsoft više ne podržava redovnim softverskim nadogradnjama (7 ili starije). U tom slučaju ne preostaje vam drugo nego nadograditi računalo na Windows 10.

Što ako ste nedavno nadogradili Windows 10 i svejedno se stalno ruši? Otvorite redom Settings, Update & Security i Recovery pa se vratite na prethodno izdanje.