TEHNO SAVJETI

Znate li koliko se često osvježava Google Earth? Evo odgovora na to i druga zanimljiva pitanja

 • Autor: Miroslav Wranka
 • Zadnja izmjena 14.07.2020 09:42
 • Objavljeno 14.07.2020 u 09:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jochen Tack / imageBROKER / Profimedia

Googleov alat za pregledavanje Zemlje u tri dimenzije već je godinama s nama. Ali, vjerojatno ne znate bar ponešto od onog što smo pripremili za vas

Google Earth je program i alat online za pregledavanje Zemlje u tri dimenzije. Možete okretati globus ili unijeti adresu (naziv, koordinate) pa tako posjetiti gotovo bilo koju lokaciju, ali i vrludati ulicama, trgovima, parkovima...

U njemu ćete naći praktično sve Googleove alate za mape. Prikazat će nazive lokacija, oznake na cestama, podatke o vremenskim uvjetima... Sve na jednom mjestu.

Google Earth je dostupan za web preglednike i stolna računala. Potonje izdanje nudi više značajki, pa iz njega možete i izvući najviše.

Evo pregleda što trebate znati o ovom korisnom i zabavnom programu.

Kratka povijest Google Eartha

Tehnologiju na kojoj se temelji razvili su prvotno u tvrtci Intrinsic Graphics krajem prošlog tisućljećja. Bili su fokusirani na izradu 3D softverskih knjižnica za igre. Tako je nastao vrteći globus u koji je moguće zumirati.

Intrinsic Graphics se razgranao u drugu tvrtku, Keyhole, koja je prodavala softver za mapiranje tvrtkama koje se bave urbanim planiranjem, obranom i tome slično. Bili su u problemima dok nisu sklopili posao s američkom medijskom kućom CNN, koja je njihov logo prikazivala na istaknutom mjestu tijekom praćenja invazije Iraka 2003. godine.

Godinu dana poslije više od četvrtine pretraživanja u Googleovoj tražilici bila su povezana s mapama i uputama kako doći do neke lokacije. Google je preuzeo Keyhole i počeo razvijati Google Earth.

Odakle stižu fotografije za Google Earth?

Za prikupljanje slika koristi se više načina, u rasponu od satelitskog i zračnog snimanja do snimki s razine tla u sklopu programa Street View.

Sateliti daju globalni dvodimenzionalni pregled Zemlje i u Google stižu od mnoštva dobavljača. Uz svaku sliku su podaci o tvrtci koja ih je priskrbila pa ih možete pomnije proučiti ako vas to zanima.

Za 3D fotografije u Googleu su razvili posebnu opremu za snimanje iz zraka, što obavljaju zrakoplovi opremljeni mnoštvom kamera tamo gdje je to moguće.

Street View vjerojatno dobro poznajete, a možda ste i vidjeli neko od Googleovih vozila dok je prolazilo i snimalo u mjestu gdje živite i radite.

Koliko se često Google Earth ažurira?

Sve snimke koje vidite u servisu Google Earth su stare, pitanje je samo koliko. Ne postoji jedinstven raspored prikupljanja, već na to utječe niz čimbenika. Ovo su najvažniji.

Lokacija

Zanimljiva ili gusto naseljena područja bit će češće pokrivena novijim snimkama nego sela ili zabačena područja, zato što se često mijenjaju, ali i češće ih se traži.

Sigurnost

Snimke pojedinih lokacija osvježava se rijetko ili nikad zbog sigurnosnih razloga. To može biti razlog zašto su stare, mutne ili u potpunosti zatamnjene, na zahtjev vlasti ili uslijed privatnih tužbi.

Vrijeme i novac

Googleovi resursi su ogromni, ali nisu neograničeni. Snimanje i sklapanje fotografija za Google Earth traje i košta, a ovisi i o dostupnosti usluga vanjskih dobavljača.

Vremenske prilike

Nema smisla snimati iz zraka ako je područje koje želite pokriti prekriveno oblacima. Stoga je ponekad potrebno čekati kako bi se stekli odgovarajući uvjeti.

Kako možete zatražiti osvježavanje slika na Google Earth?

 • Otvorite Google Earth i otiđite do područja čiju snimku želite osvježiti.
 • Otvorite alat za slanje povratnih informacija.
 • U izdanju za web preglednike kliknite sličicu s tri vodoravne crte i zatim Feedback.
 • Na stolnom računalu otvorite Help, pa Send Feedback.
 • U polje za tekst unesite: I would like to recommend an imagery refresh.

Što više zahtjeva za pojedinu lokaciju stigne u Google, to će ona više dobiti na prioritetu. Naravno, ranije navedena ograničenja i dalje vrijede (vrijeme, tajnost, sigurnost i tome slično).

Kako vidjeti povijesne slike na Google Earthu?

Ova je značajka dostupna samo na stolnim računalima.

 • Otvorite područje koje želite vidjeti u povijesnom izdanju i zatim kliknite sličicu sata u alatnoj traci pri vrhu.
 • Pojavit će se klizač u gornjem lijevom dijelu zaslona.
 • Kliknite i povucite ga kako bi odredili koje povijesno razdoblje želite vidjeti. Udaljena i slabije naseljena područja vjerojatno će ponuditi mršaviji izbor.
 • Postavite li računalni kursor na Zemlju i pogledate podatke pod Imagery Date pri dnu zaslona vidjet ćete kad je taj dio zadnji put osvježen.

Imajte na umu kako 3D zgrade neće automatski nestati u ovom pregledu, već će se povijesne slike pojaviti preko modenih. Možete odznačiti 3D Buildings u kategoriji Layers kako bi ih uklonili.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!