POVEZIVOST NIKAD BRŽA

Stiže USB 3.2 - što to znači za nas?

18.08.2017 u 14:06

Bionic
Reading

Taman kada ste pomislili da ste ugrabili koji komad periferije ili gadget koji se povezuje najnovijim USB standardom 3.1, stigao je i nasljednik - 3.2. Kao i obično, dolazi uz značajna poboljšanja vezana uz brzinu, no postoji i pokoja kvaka

Najnovije izdanje USB 3.2 standarda trebalo bi biti potvrđeno u rujnu ove godine, a neovisno o tome jeste li ili niste ugrabili koji novi USB-C kabel uz odgovarajuću opremu, postoji nekoliko sitnica koje će vas zanimati. 

Dok većina potrošača poznaje USB kao pravokutni priključak, stvari su nedavno počele dobivati novu dimenziju - primjerice spomenutom USB-C vezom koja maksimalno iskorištava USB 3.1. Što ovo uopće znači?

Kratka povijest USB-a

Univerzalna serijska sabirnica (Universal Serial Bus, USB) je zapravo dogovoreni standard tehnoloških divova (Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC i Nortel) na kojem je rad počeo još 1994. godine. Izvorni USB (1.0) kao standard je specificiran u siječnju 1996. godine, a donio je brzine prijenosa podataka od tada vrtoglavih 1,5Mbit/s.

Računalna periferija je prije dolaska USB-a bila bizaran splet kojekakvih konektora, adaptera i opreme koja se nije mogla univerzalno spojiti na bilo kakvo računalo. USB je izmijenio sve to, uz još pokoje obećanje...

U travnju 2000. godine stigao je i USB 2.0, s brzinama prijenosa podataka do 480Mbit/s. Dok periferiji poput računalnih miševa i tipkovnica to nije bilo bitno, za eksterne diskove i memoriju to je bilo zlata vrijedno. Čak osam godina trebalo je čekati na USB 3.0, s potencijalom za prijenos podataka do 5Gbps - uz zadržavanje kompatibilnosti s USB 2.0 opremom. 

Tko danas ima opremu koja podržava najnoviji standard (USB 3.1), može računati do maksimalnih 10Gbps brzine prijenosa podataka, iako većini spojenih uređaja to ni nema smisla. Najnoviji standard donio je još jednu novu mogućnost - pružanje napajanja do 100W, zbog čega prijenosnici i tableti polako, ali sigurno odustaju od posebnih adaptera za punjenje baterija. 

Što je danas uopće standard?

Standard definira USB-IF (USB Implementers Forum), a danas pokriva niz različitih tehnologija - ne samo za protokole vezane uz prijenos podataka, već i vrstu kablova koje se može iskoristiti, kao i pripadajuće konektore. Sve ovo je povezano, a dok postoji kompatibilnost unatrag, netko spajanjem USB-C konektora ne mora uvijek računati na sve divote koje donosi standard USB 3.1, uz koji je vezan (npr. ako se spaja na staro računalo koje podržava tek USB 2.0).

Sad slijede blage komplikacije. USB-C je posebno namijenjen iskorištavanju prednosti standarda USB 3.1 - pored goleme brzine prijenosa podataka donosi mogućnost punjenja uređaja poput prijenosnih računala... no tehnikalije radi, riječ je o dva zasebna standarda. Recimo, kablovi koji imaju klasične pravokutne priključke (USB-A) i dalje mogu podržavati USB 3.1 (obično su tirkizne boje iznutra). 

USB-C je osmišljen kao priključak i poveznica za budućnost - koja će uistinu funkcionirati s apsolutno svime, od tipkovnica i mobitela pa sve do prijenosnika. A sad stiže i USB 3.2...

Najave standarda ne znače mnogo

USB-IF je najavio izdanje standarda 3.2. Znači li ovo da će se i novi USB-C kablovi morati mijenjati? Pa, ukratko - ne. Kako i odmak standarda od 0.1 sugerira, pored drastičnog povećanja brzine nema nekih drugih tehničkih značajki koje su životno bitne. 

Najbitnija stavka novog standarda je povećanje brzine kroz tzv. multi-lane rad, gdje je moguće iskoristiti istovremeni rad dvije 5Gbps ili 10Gbps veze, tj. lanea zajedno, korištenjem više vodiča u kablovima. Teoretski maksimum brzine tako se penje na 20Gbps. 

USB 3.2 radit će s postojećim USB-C konektorima, a u većini slučajeva neće se morati kupovati novi kablovi za rad računala ili mobitela. Međutim, još jednom, oko toga ne treba posebno brinuti kako god da se okrene. 

Standard će možda biti finaliziran u rujnu (.pdf), no u potrošačkoj elektronici se ne treba očekivati jako brzo. Trendovi, planovi proizvođača, isplativost, sve ovo će diktirati koliko dugo će trebati da se univerzalna serijska sabirnica nove generacije raširi po svijetu. 

Kompatibilnost je i dalje tu!

Vlasnici starih kablova i uređaja ne moraju brinuti. Oni će i dalje biti podržani još dugo, dugo vremena, no ako se kupuju novi komadi opreme, valja obratiti pažnju da koriste USB 3.1 standard i USB-C konektore, čisto kako bi se osiguralo što sporije zastarijevanje. 

Budućnost ostaje jasna: USB-C priključak i kablovi postupno će zamijeniti Type A i Type B priključke.