ISPROBALI SMO

Logitech G403 Prodigy: Tihi sinovi razmetni

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 24.03.2017 08:11
  • Objavljeno 24.03.2017 u 08:11
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Logitech

Logitech je ponudio žično i bežično izdanje računalnih miševa s kojima možete škicnuti čime se to koriste odlikaši u svijetu zahtjevnijih PC igara, a kojima je teško naći mane vrijedne spomena

G403 Prodigy i Prodigy Wireless dio su Logitechove linije kojom taj proizvođač cilja na kupce koji žele početi ozbiljnije se igrati na stolnim računalima, ali nisu još spremni istresti iz novčanika ili s kartice količinu novca potrebnu za vrhunsku perifernu računalnu opremu za igranje.

Stoga su i žično i bežično izdanje G403 izgledom puno bliži klasičnim uredskim računalnim miševima nego izdanjima ekstravagantnog izgleda kakva su postala uobičajena među top modelima igraćih miševa.

Funkcionalnost prije izgleda

Zaobljeni su i glatkih linija, više usmjereni na funkciju nego na estetski dojam. Ugodni na dodir, fantastično dobro leže u ruci i tijekom duljeg korištenja, ne previsoki i bez suvišnih dodataka… Vrlo sam se brzo naviknuo na oba izdanja G403, iako bih prednost dao žičnoj varijanti kad su udobnost i ugodnost korištenja u pitanju.

Jedino što odaje kako nije riječ o običnim računalnim miševima je LED osvjetljenje i nešto više tipki.

  • +9
  • +6

Logitech G403 Prodigy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Logitech

Na raspolaganju je ukupno šest tipki. Tu su klasične lijeva i desna, između kojih je nazubljeni kotačić za skrolanje. Ponad kotačića je tipka za brzu promjenu razine osjetljivosti, dok su iznad palca smještene još dvije duguljaste tipke koje po početnim postavkama služe za kretanje naprijed-nazad.

Kažem 'po početnim postavkama' zato što su tipke programibilne, pa im možete mijenjati funkcije i namjene. No, o tom više nešto kasnije. Vratimo se zasad tipkama.

Palac gore za tipke

Iznimno su dobro ergonomski osmišljene i raspoređene. Lijeva i desna tipke su velike i blago ulegnute, tako da kažiprst i srednji prst u njih ugodno sjedaju, a prstenjak i mali prst nalaze udoban oslonac na desnom vanjskom bridu.

Ispod tipki za palac miševi su također blago ulegnuti, što olakšava pronalaženje i korištenje tipki ponad ulegnuća i bez gledanja. Do kotačića za skrolanje i tipke za osjetljivost lako je doći i u žaru bitke.

Sve tipke nude brz odziv i tihe su u radu. U Logitechu tvrde kako bi trebale izdržati do 20 milijuna klikova. Kotačić za skrolanje mogao bi biti nešto brži, ali to nije velika zamjerka. Iznimno su lagani, a bežični je po potrebi moguće otežati s dodatnih 10 grama.

Što se osvjetljenja tiče, ograničeno je na Logitechov logotip na hrptu miša i liniju po sredini kotačića za skrolanje. Nije nametljivo i moguće ga je mijenjati.

Isprobao sam ih u redovnom obavljanju posla (puno surfanja, unos sadržaja u CMS, sastavljanje dokumenata u Wordu i Excelu, obrada fotografija) i igrama (Mass Effect, Skyrim, Civilization 5: Brave New World…)

Bežični G403 je zvijer

Oba su se pokazala izvrsnima u svakom pogledu, sposobnim se uhvatiti u koštac s bilo kojom zadaćom. Pri uredskom korištenju su pitomi i korisni. Kad igre dođu na red u njima se budi zvijer.

Bežični G403 Prodigy je za svoju kategoriju nevjerojatno precizan. U više dana intenzivnog korištenja za posao i igru niti jednom nije štucnuo, zapeo ili izgubio vezu, funkcionirao je besprijekorno i pri najzahtjevnijim postavkama.

Kako bi ga upogonili, dovoljno je da imate računalo s Windows 7 ili novijim izdanjem Microsoftovog operativnog sustava te slobodan ulaz za USB.

Baterija, na žalost, nije zamjenjiva. Ponudit će do 20 sati intenzivnog rada i igranja prije no što ćete ju morati priključiti pratećim pletenim kabelom na računalo radi punjenja. Moguće ga je koristiti i dok je povezan žicom, iako pritom gubi ponešto na agilnosti.

Potreba za redovnim punjenjem mogla bi biti gnjavaža, pa imajte to na umu. I pazite da ne izgubite senzor jer je mali i djelomično crn. Lako će nestati u ruksaku, recimo.

Dobro reagiraju na različite površine. No važnije je to što imaju sve osnovno što gejmeri trebaju: programiranje tipki, promjene osjetljivosti u hodu, memorija na samom mišu…

Logitech Gaming

Logitech Gaming

Izvor: tportal / Autor: Miroslav Wranka

Oba miša možete finije prilagoditi svojim potrebama uz pomoć Logitechovog softvera Gaming. Dostupan je online (96,8 MB za preuzimanje), pregledan i jednostavan za korištenje.

Omogućava namještanje osjetljivost po točkama po inču (DPI) u rasponu između 200 i 12.000 koji sami odabirete ili prema jednom od unaprijed postavljenih predložaka, dodijeliti određene funkcije pojedinim tipkama, povezati pojedine profile s igrama, pohraniti postavke za igru u mišu ako ćete ga koristiti negdje drugdje, promijeniti boju kojom vaš miš svijetli i, na bežičnoj verziji, pratiti popunjenost baterije.

Ako poželite, možete i osvjetljenje na G403 uskladiti s drugim Logitechovim uređajima kako bi svi svijetlili usklađeno. Nisam imao potrebu za tim, ali eto. Možda će se netko od vas htjeti poigrati s time.

Trebate li kupiti G403 Prodigy? Za obično korištenje u uredu daleko su premoćni, za vrhunske profesionalne gejmere su preslabi (i vjerojatno previše običnog izgleda).

No ako želite odličan, visoko precizan računalni miš na koji ćete se moći osloniti prvi prvim koracima u svijet zahtjevnijeg PC igranja, ova su dva sina razmetna jako dobar izbor. Jedina mana su im razmjerno visoke cijene, pogotovo za bežični model.

Logitech G403 Prodigy/Wireless – ključne specifikacije

Dimenzije: 124 puta 68 puta 43 milimetra

Težina: 87,3 grama (bez kabela)

Broj tipki: šest

Osvjetljenje: LED, RGB

Optički senzor: Pixart PWM3366

Procesor: ARM

Razlučivost praćenja: 200 - 12.000 dpi

Maksimalno ubrzanje: > 40 G

Maksimalna brzina: > 300 IPS

Brzina odziva: 1.000 Hz (1 ms)

USB: 2.0

Ostalo: ugrađena memorija, dodatni uteg

Cijena:

Žični: 515 - 579 kuna (Nabava.net)

Bežični: 765 - 929 kuna (Nabava.net)

Ustupio: Logitech

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!