POTRAŽITE JE NA NEBU

Problematična misija na Mars noćas nadlijeće Hrvatsku!

25.11.2011 u 12:08

Bionic
Reading

Ruska letjelica Fobos-Grunt, koja je nakon lansiranja na više od dva tjedna izgubila kontakt s kontrolom leta, a potom ga u utorak ponovno uspostavila, noćas će nadlijetati zapadne krajeve Hrvatske

Nažalost, budući da će vrijeme u kopnenim krajevima ostati maglovito i oblačno, u većem dijelu zemlje neće se moći vidjeti. Međutim, iz priobalnih krajeva promatranje ne bi trebalo biti problem. Iz zvjezdarnice Vidulini poslali su nam kartu putanje misije na kojoj se jasno vidi gdje će Fobos-Grunt prolaziti i u koje vrijeme.

Znanstvenici Ruske i Europske svemirske agencije posljednjih dana ulažu goleme napore kako bi pokrenuli sustave letjelice i eventualno aktivirali neposlušne motore koji bi je potjerali dalje prema Marsu. Ako im to uskoro ne pođe za rukom, ona će kroz nekoliko tjedana ući u atmosferu i izgorjeti. Stručnjaci se pribojavaju ovakvog scenarija ne samo zato što će izgubiti misiju vrijednu 165 milijuna dolara, već i zbog toga što nosi oko 10 tona vrlo otrovnog goriva hidrazina koje bi moglo pasti u naseljene krajeve.

Misija Fobos-Grunt jedna je od najambicioznijih u povijesti istraživanja Marsa i najveća je planetarna misija koju je Rusija do danas izgradila. Dizajnirana je tako da otputuje do Marsova mjeseca Fobosa, prikupi njegove uzorke i vrati ih na Zemlju do 2014. Međutim, kontrola leta izgubila je radijski kontakt sa sondom već nekoliko sati nakon lansiranja 8. studenog u Baikonuru. Sonda nije uspjela uključiti drugu fazu pogona kako bi nastavila putovanje, pa je zapela u niskoj Zemljinoj orbiti. Svih 16 misija na Mars koje je Rusija lansirala od 60-ih do danas doživjelo je neuspjeh.

Kliknite za povećanje


Signal letjelice ponovno je primljen u utorak u ispostavi ESA-e u Perthu u Australiji. Od tada do danas održavan je s povremenim prekidima.

'Signali koje smo dobili s Fobosa-Grunta bili su mnogo snažniji od početnih koje smo primili 22. studenog, djelomice i zato što sada bolje poznajemo njegov položaj u orbiti', rekao je Wolfgang Hell ESA-in tehnički menadžer misije.

Znanstvenici i inženjeri i narednih će dana nastaviti bitku za misiju, no svi su svjesni da je nade malo, a vremena još manje. Kako izgleda let Fobosa-Grunta među zvijezdama, pogledajte dolje.