detekcija požara

Poljski start-up pobjednik HT Challengea, oduševilo i rješenje velikogoričkih maturanata za spas hrvatskih šuma

21.01.2019 u 10:24

Bionic
Reading

U međunarodnom izazovu Let's CHALLENGE – NB-IoT saves Croatian Trees u organizaciji Hrvatskog Telekoma sudjelovali su timovi iz pet zemalja, a dva najbolja rješenja stigla su iz Poljske i Hrvatske

Izazov je bio velik, ponuđena rješenja kvalitetna, a izbor konačnog pobjednika nimalo lak. Članovi HT-ovog žirija Krunoslav Vodička, Robert Fitoš i Tomislav Sladonja ocijenili su da je najbolje rješenje za ranu detekciju šumskih požara razvio tim iz Poljske Nauralbit Technologies. Dok drugo mjesto osvojili su GVG Firefighters, velikogorički srednjoškolci Patrik Vuković, Dorian Farkaš i Antun Drobnjak, maturanti iz tamošnje gimnazije.

FireFinder locira požare i predviđa buduće širenje vatre

Na predstavljanju svojih projekata u sjedištu Hrvatskog Telekoma, članovi pobjedničkog poljskog tima Konrad Zuchniak, Piotr Szelag i Piotr Jaglarz ponudili su inovativno rješenje za otkrivanja požara u šumama. Njihov FireFinder precizno mjeri atmosferske parametre u stvarnom vremenu i NB-IoT tehnologijom šalje te podatke u oblak.

'Glavna prednost našeg rješenja je istodobna analiza podataka s mnogih uređaja koji rade u mreži. Zahvaljujući tome, možemo precizno locirati mjesto požara i dodatno, koristeći se sofisticiranim algoritmima strojnog učenja, predvidjeti buduće širenje vatre', pohvalili su se mladi Poljaci. Njihov start-up prikuplja stredstva kojim bi svoj proizvod ponudili na svjetskom tržištu, državama koje zbog šumskih požara trpe ogromne materijalne štete, od zemalja sredozemnog bazena, do Sjedinjenih Američkih Država i Australije. U Poljskoj, kažu, šumski požari nisu toliko česti, zahvaćaju manje površine pa su i štete manje.

Maturanti izradili koncept za samo mjesec dana

Posebno su oduševili mladi genijalci iz Velike Gorice Patrik Vuković, Dorian Farkaš i Antun Drobnjak. Maturante velikogoričke gimnazije na natječaj NB IOT Saves Croatian Trees prijavila je njihova samozatajna mentorica i nastavnica informatike Kristina Lučić. I dok su Poljaci u rukama imali više-manje gotov proizvod, velikogorički genijalci svoj su projekt uspjeli osmisliti i izraditi u samo mjesec dana.

'Htjeli smo iskoristiti naše dosadašnje znanje i prikupiti nova iskustva koja ćemo ugraditi u naš sustav očuvanja hrvatske i svjetske vegetacije. Naš je projekt dijelom ostao na teorijskog razini, jer nam za daljnju razradu i nadogradnju treba novac', rekli su velikogorički maturanti koji se nadaju da će projekt uspjeti razviti do kraja.

GVG Firefighters bit će predstavljen i na natjecanju srednjih škola, a onda slijedi i matura. Dorian i Antun žele na FER, a Patrik razmišlja o montaži na Akademiji dramskih umjetnosti.

Izazov za digitalne brainere

HT Challenge je bio pravi izazov za digitalne brainere. Trebalo je osmisliti rješenje za rano detektiranje šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku te ih potom pomoću NB-IoT tehnologije povezati s aplikacijom ili platformom.

U HT-ovom virtualnom izazovu korištena je platforma nagrađivanog francuskog start-upa Agorize koji brojne tvrtke širom svijeta povezuje s pet milijuna inovatora. Pomoću algoritma za pronalaženje partnera, Agorize tvrtkama pomaže u pronalaženju studenata, developera, start-upova i zaposlenika.

'Potičući razvoj i korištenje tehnologije Interneta stvari, Hrvatski Telekom gradi infrastrukturu koja omogućuje daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Prednosti NB-IoT tehnologije očituju se u niskim troškovima i jednostavnom komunikacijskom modulu koji omogućuje izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu, osigurava nisku potrošnju energije potrebne za rad uređaja, te se odlikuje visokom razinom sigurnosti i pouzdanosti', objasnio je član žirija Tomislav Sladonja.

HT potiče zanimanje mladih za STEM

'Hrvatski Telekom je okrenut budućnosti, novoj kvaliteti života i napretku hrvatskog društva. Stoga su ovakvi izazovi prirodan slijed našeg društveno odgovornog poslovanja i već prepoznate uloge HT-a kao promicatelja digitalizacije i STEM-a u Hrvatskoj', rekla je direktorica Sektora informacijskih tehnologija Sandra Mikuš. 'Potičemo zanimanje mladih za STEM znanja i iznimno smo ponosni na naše srednjoškolce i njihovo rješenja za spas hrvatskih šuma.'