KONFERENCIJE

Na zagrebački FER stižu prvi DroneDays, evo o čemu će se razgovarati

17.01.2019 u 09:55

Bionic
Reading

Cilj je skupa potaknuti razmjene znanja i iskustava, a program će se sastojati od predavanja, poslovnih sastanaka, demonstracija najnovijih tehnoloških dostignuća u zračnoj robotici i sajma

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu 26. i 27. ožujka bit će održano prvo izdanje skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays, u organizaciji FER-ovog Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) u okviru europskog projekta AeRoTwin.

Trenutno se u Europskoj uniji koristi oko 1,5 milijuna bespilotnih letjelica za zabavu, dok se tek oko 10.000 koristi u komercijalne svrhe. U civilnoj upotrebi ističu se sljedeća područja primjene: energija, poljoprivreda, sigurnost, e-poslovanje, dostava, mobilnost i transport, naveli su u najavi organizatori.

SVIJET BUDUĆNOSTI

Ovo su najzanimljiviji gadgeti predstavljeni u Las Vegasu

Pogledaj galeriju

U akademskim istraživanjima primjećuje se eksponencijalni porast broja objavljenih stručnih članaka na dvije najveće znanstvene konferencije iz područja robotike (IROS i ICRA), a isto vrijedi i za LARICS, gdje je u zadnje tri godine objavljeno više od 20 znanstvenih članaka iz područja bespilotnih letjelica. Istraživanje i razvoj sustava bespilotnih letjelica u zadnjih 10 godina bilježi ubrzani rast.

Predviđa se da će do 2050. u EU biti oko 415 tisuća letjelica u komercijalnoj upotrebi. U Hrvatskoj trenutno je oko 1100 registriranih korisnika sustava bespilotnih zrakoplova, a taj broj stalno raste.

Dvodnevni skup DroneDays na jednom bi mjestu trebao okupiti brojne stručnjake i entuzijaste bespilotnih letjelica iz zajednica industrije i akademije te krajnje korisnike i regulatorna tijela.

Cilj je skupa potaknuti interakcije i razmjene znanja i iskustava iz područja bespilotnih letjelica, a program će se sastojati od stručnih predavanja, poslovnih sastanaka, demonstracija najnovijih tehnoloških dostignuća u zračnoj robotici u letačkoj zoni, i sajma vodećih industrijskih poduzeća u regiji.

Jedan od ciljeva DroneDaysa je pospješiti dijalog između korisnika bespilotnih letjelica i pružatelja usluga, bilo da se radi o proizvođačima, distributerima ili operaterima te pružiti svim stranama priliku za uspostavljanje novih suradnji.

Više: DroneDays