TEHNOLOGIJA

Ambiciozni CERN planira izgraditi još veći akcelerator čestica vrijedan 21 milijardu eura

21.01.2019 u 09:41

Bionic
Reading

Sto kilometara duga znanstvena baza vrijedna 21 milijardu eura gradit će se do 2040. Usporedbe radi, LHC u Švicarskoj dug je 24 kilometara

CERN je u 2014. tražio ponude čak 1300 izvođača koji bi im pomogli izgraditi i smisliti plan za puno veći akcelerator čestica nego LHC. Nakon 5 godina, organizacija je konačno predstavila svoj sljedeći projekt pod imenom Future Circular Collider (FCC, odnosno kružni sudarivač budućnosti) i da - masivni akcelerator čestica imat će kružnu 'stazu' od 100 kilometara koja u usporedbi sa 27 kilometara dugim LHC-om izgleda kao pravi div, prenosi Engadget.

  • +4
CERN Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CERN

Gian Francesco Giudice, voditelj odjela za teoretska istraživanja u CERN-u objasnio je da projekti poput LHC-a imaju takav opseg da podsjećaju na 'pripreme za let na Uran, a ne na Mars'. LHC nije otkrio puno novih čestica nakon Higgsovog bozona, a znanstvenici se nadaju da će im pri tome pomoći FCC i njegove moćnije značajke. Giudice je objasnio da 'istraživanje najvećih mogućih energija kroz odvažne projekte je najbolja nada čovječanstva da otkrije tajne prirode na njihovoj najosnovnijoj razini'.

Visoka cijena

Cijena tunela? Prava sitnica! CERN predviđa da će izgradnja laboratorija i pogona koštati oko 21 milijardu eura. Problem je što povećavanje laboratorija ne znači nužno nova otkrića, a toga se pribojavaju i znanstvenici poput Sabine Hossenfelder, teoretske fizičarke sa frankfurtskog Instituta za napredna istraživanja. Ona tvrdi da je novac bolje potrošiti na izgradnju teleskopa na tamnoj strani mjeseca.

Premda su znanstvenici diljem svijeta podijeljeni oko ideje izgradnje još većeg sudarivača, jedna stvar je sigurna - on će nam omogućiti puno kvalitetniji uvid u prirodu već poznatih čestica. Sve što trebamo napraviti je pričekati 2040. kada će projekt biti priveden kraju.