PALWORLD

'Pokemoni s puškama' izazvali kaos: Fanovi oduševljeni, Nintendo prijeti tužbom?

25.01.2024 u 10:35

Bionic
Reading

Izgleda da sve što je gejmerima nedostajalo je verzija Arka koja umjesto dinosaura koristi nešto nalik popularnim džepnim čudovištima

Palworld, videoigra preživljavanja za više igrača japanske tvrtke Pocketpair, postigao je uspjeh preko noći otkako je lansiran u petak. Njegova iznenađujuća popularnost je, s druge strane, ugrozila kvalitetu igre zbog velike navale igrača na poslužitelje ograničenog kapaciteta. Nadalje, zbog sličnosti izmišljenih stvorenja koja nastanjuju njezin svijet, igra je također kritizirana zbog krađe dizajna Nintendovih Pokemona.

Igrači poznati u igri kao 'krotitelji palova' putuju velikom mapom boreći se s ljudskim neprijateljima i stvorenjima poznatim kao 'palovi' ili 'prijatelji'. Palovi se mogu uhvatiti i regrutirati u vašu službu. Ta se čudovišta mogu boriti na strani igrača ili ostaviti da rade u bazi, izrađujući zalihe i predmete za korištenje na terenu.

Igra je na svom vrhuncu izvijestila o gotovo 1,3 milijuna istovremeno prijavljenih igrača na Steamu, a tim koji stoji iza nje morao je održati hitan sastanak kako bi riješio rane probleme s vezom. Wesley Yin-Poole, britanski urednik vijesti za gaming web mjesto IGN, rekao je da nam je rano zanimanje za videoigru 'dalo naznaku da će biti vrlo popularna, ali nitko nije očekivao da će biti tako popularna kao što se pokazalo tijekom vikenda'. Rekao je da je Pocketpair mali tim 's nekoliko igara iza sebe, ali ništa eksplozivno popularnog poput ove'.

The Last of Us Part Two prodan je u četiri milijuna primjeraka u tri dana. Palworld se prodao brže od najbrže prodavane PlayStation ekskluzive svih vremena - uspjeh je astronomski. To samo pokazuje da je ovaj žanr iznimno popularan. Tim rečeno, Palworld se nije susreo sa univerzalnim pohvalama. Na vrhu listi prigovora nalaze se one oko dizajna likova koji sumnjivo podsjeća na Pokemone.

Recenzenti i obožavatelji također su istaknuli da Palworld igra hrpu mehanika posuđuje od igara za preživljavanje kao što su Rust i Ark: Survival.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Pocketpair

Wesley ističe da je 'nemoguće pobjeći' od sličnosti s Pokémonima, ali ne misli da je 'nužno problematično s pravnog stajališta'. Iako ima čudovišta koja su vrlo slična Pokémonima, način na koji se igra vrlo je drugačiji', rekao je u razgovoru za BBC. 'Ono što je stvarno impresivno u vezi s tim je koliko su dobro preuzete ideje iz drugih igara i pomiješane kako bi se stvorila ova stvarno uvjerljiva mješavina koncepata. Mislim da je tu ima puno više od plagijata Pokemona'.

U poruci objavljenoj u ponedjeljak ujutro, programeri Palworlda rekli su da je njihov tim za podršku primio 50.000 upita i da su 'svjesni ozbiljnih grešaka' u igri. Igra je pokrenuta u 'ranom pristupu' - gdje verzija dostupna igračima nije konačni proizvod. Igrači mogu igrati igru prije njezinoa izlaska, a tvorci igre mogu prikupiti novac za njezino usavršavanje.

Nedovršena verzija igre, međutim, može značiti da će igrači susresti brojne bugove, padove i druge probleme. Pocketpair je rekao da će 'podijeliti informacije o ispravcima ovih problema što je prije moguće'.

Što kaže Nintendo?

U izjavi koju možete pročitati na službenoj korporativnoj web stranici na japanskom i engleskom jeziku, Pokémon Company se obratio na 'Igre drugih tvrtki' na način koji jasno upućuje na Palworld. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Primili smo mnogo upita u vezi s igrom druge tvrtke objavljene u siječnju 2024. Nismo dali nikakvo dopuštenje za korištenje intelektualnog vlasništva ili imovine Pokémona u toj igri. Namjeravamo istražiti i poduzeti odgovarajuće mjere za rješavanje bilo kakvih radnji koje krše intelektualne vlasnička prava povezana s Pokémonima. Nastavit ćemo njegovati i cijeniti svakog pojedinog Pokémona i njegov svijet i raditi na okupljanju igrača pomoću Pokémona u budućnosti.'

Ova, u suštini, pravna prijetnja koja se pretvara u očinsko obećanje jednako je uznemirujuća jukstapozicija kao, recimo, davanje oružja Pokémonima.

Morat ćemo pričekati i vidjeti hoće li to išta značiti, ali vrijedi napomenuti da je bivši šef pravnog tima Pokémon Companyja već rekao da je 'iznenađen da je to doguralo tako daleko', te da Palworld 'izgleda kao uobičajena pljačkaška glupost koju bi vidio tisuću puta godišnje dok sam bio glavni pravni službenik za Pokémone.'