'THE LOST CROWN'

Vraća se Prince of Persia, prvi nastavak serijala lokaliziran na farsi

16.01.2024 u 09:35

Bionic
Reading

Prince of Persia se vratio i po prvi put od nastanka franšize govori jezikom područja iz kojeg je potekao - na farsiju

Prvi nastavak franšize Prince of Persia je nakon 14 godina konačno izašao. The Last Crown, Ubisoftova nova metroidvanija ujedno je i prvi predstavnik dugovječne franšize koji je u cijelosti ozvučen na farsiju.

Prince of Persia se oduvijek oslanjao na perzijsku mitologiju i iransku kulturu, no do danas je uvijek bio primarno lokaliziran na engleski jezik, piše BBC. Proizvođač naglašava da je s novim naglaskom odlučio prikazati poštovanje Perziji i Iranu. Igra je prva u seriji koju je napravio Ubisoft Montpellier, podružnica Ubisofta koji razvija Assassin's Creed.

Izvor: Društvene mreže / Autor: UbiSoft

'Od početka smo željeli moći prikazati i poštovati Perziju i Iran', rekao je dizajner igre Mounir Radi. 'Bilo je prirodno da kažemo, ako idemo u ovu kulturu, moramo biti vjerni ovoj kulturi, moramo ovo učiniti.'

Tvorci su također pokušali modernizirati igru - koja je prva u serijalu od The Forgotten Sands iz 2010., osim spin-offova i remakeova. Grafika, koja crpi inspiraciju iz Sonyjevog animiranog hita Into the Spider-Verse, je ažurirana.

Međutim, drugi dio modernizacije igre uključivao je stvaranje na način na koji serija nikada prije nije imala, utkanjem elemenata zoroastrističke religije, koja je utemeljena u današnjem Iranu, u igru. Producent igre Abdelhak Elguess rekao je za BBC da su 'vrlo ponosni' što su napravili promjene.

'Imamo toliko ljudi iz perzijskih kultura koji su jako sretni', ustvrdio je.

Sretni su i obožavatelji igre koji smatraju da je 'veliki korak naprijed' uključiti jezik, s obzirom na to da su, prema njihovu mišljenju, Iran i perzijska kultura 'nedovoljno zastupljeni u današnjem svijetu koji je zasićen sadržajem zapadne kulture'.