ERA UMJETNE INTELIGENCIJE

Steam mijenja pravila o AI-ju: Evo što to znači za igrače

16.01.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Steam će sada prihvaćati igre koje koriste generativni AI, a veliku ulogu u cijeloj priči igrat će sami igrači

Premda je Steam u početku koristio oprezniji pristup pri objavi igara koje koriste generativni AI, sada je objavio smjernice prema kojima će tvrtka 'objaviti veliku većinu igara koje ga koriste'. Pitanje je, doduše, što nova pravila o umjetnoj inteligenciji znače za igrače.

Prošle godine je Steamova matična tvrtka Valve napomenula je da će joj trebati vremena da nauči više o složenim zakonitostima i pravilima o autorskim pravima oko generativne umjetne inteligencije prije nego što donese bilo kakve nepromišljene odluke, a 10. siječnja objavila je smjernice koje programerima omogućuju objavljivanje igara u kojima se koristi AI tehnologija.

Kompanija je na blogu objasnila razloge svoje odluke. 'Nakon što smo posljednjih nekoliko mjeseci naučili više o ovom prostoru i razgovarali s programerima, mijenjamo način na koji obrađujemo igre koje koriste AI tehnologiju.'

AI igre spadat će u dvije kategorije: unaprijed generirane (igre koje koriste sredstva stvorena uz pomoć AI alata) i generirane uživo (igre koje stvaraju sadržaj pomoću AI alata kad se pokrenu). Bilo da koriste unaprijed ili uživo generirani AI sadržaj, programeri će morati ispuniti obrazac za otkrivanje AI-ja kada predaju svoju igru. Morat će obećati da igra ne uključuje nezakonit sadržaj ili onaj koji krši prava te da je u skladu sa svojim marketinškim materijalima.

Osim toga, igre koje koriste AI sadržaj generiran uživo morat će otkriti koje će 'zaštitne ograde' biti postavljene kako bi se osiguralo da AI ne generira ilegalni sadržaj.

Kako bi Steamova politika o AI igrama mogla utjecati na igrače?

Mnoge igre koriste AI sustave kako bi neigrive likove i neprijatelje učinile uvjerljivijima i responzivnijima, a generativni AI je noviji oblik umjetne inteligencije koji uključuje generiranje teksta, slika, videa, zvuka, pa čak i koda.

Steam već ima oznaku 'Umjetna inteligencija' za igre, ali mnogi od ovih postojećih naslova koriste AI u tradicionalnijem smislu. Dakle što Steamove nove smjernice znače za prosječnog igrača?

Igrači će imati puno veći izbor igara

Steam je već dom velikom broju igara, s desecima tisuća novih naslova koji se dodaju svake godine. Sa širokim spektrom mogućnosti generativne umjetne inteligencije, igrači će vjerojatno vidjeti porast broja naslova - poglavito onih koji dolaze iz manjih studija, a koji ne bi mogli objavljivati igre zbog veličine tima.

Također ćemo vjerojatno vidjeti programere koji koriste generativni AI na kreativan način, no na to još trebamo čekati.

Potencijalna lavina smeća

Uz ogromnu količinu igara koje Steam objavljuje, mnogi naslovi niske kvalitete (i igre koje kloniraju druge naslove) izlaze svakog dana.

Budući da generativna umjetna inteligencija uvelike olakšava stvaranje raznih elemenata igre, mogli bismo vidjeti monumentalan porast takozvanog shovelwarea, nisko kvalitetnog softvera generiranog umjetnom inteligencijom.

Iako uvijek možete ignorirati igre koje izgledaju kao da su niske kvalitete, to također može znatno otežati otkrivanje onih koje valjaju. Igrači će se također naći u situaciji da uzalud troše novac na igre koje obećavaju više nego što mogu pružiti. Srećom, Steam nudi mogućnost povrata novca. To ćete morati učiniti u roku od 14 dana od kupnje, uz uvjet da igru niste igrali dulje od dva sata.

Igrači će morati prijaviti ilegalni AI sadržaj

Da bi se AI igra objavila, programeri će morati podnijeti izjavu Valveu. Oni koji su nepošteni i neiskreni naći će se na meti gejmera koji će prijavljivati ilegalni AI sadržaj.

Steam napominje da će gejmerima omogućiti da prijave ilegalni sadržaj koristeći sučelja unutar igre. Valve također navodi da 'upotrebom Steamovog sučelja unutar igre igrači mogu podnijeti izvješće kada naiđu na sadržaj za koji vjeruju da je trebao biti 'uhvaćen' odgovarajućim AI zaštitnim ogradama'.

Uzimajući u obzir to koliko često ljudi zaobilaze AI zaštitne ograde, čemu smo puno puta svjedočili u ChatGPT-ju, vrlo je vjerojatno da će neke igre koje koriste AI kršiti Steamova pravila.

Igrači će morati paziti na priznanje korištenja umjetne inteligencije

Ako ne želite igrati igre koje koriste sadržaj generiran umjetnom inteligencijom, morat ćete paziti na relevantna upozorenja na stranicama Steama. Neki će igrači možda htjeti izbjeći ove igre zbog problema s kvalitetom ili etičkih razloga, tj. dvojbi o tome kome sadržaj doista pripada, piše Makeuseof.