BLISKA BUDUĆNOST

Pametne naočale umjesto smartfona? Nije nemoguće, evo i zašto

24.04.2018 u 07:34

Bionic
Reading

Iako divovi poput Intela ovih dana odustaju od projekata s pametnim naočalama, moglo bi se dogoditi da upravo one pošalju pametne telefone u povijest

Ma što nas pokušavali uvjeriti u Appleu i drugim divovima mobilne telefonije, već dulje nismo vidjeli pametni telefon koji bi doista bio radikalno drukčiji od ostalih po načinu na koji ga koristimo. Promjene su uglavnom tek nadogradnja postojećih rješenja, često ne u velikim koracima.

TEHNO PREPORUKA

Šest najzanimljivijih laptopa u 2018.

Pogledaj galeriju

Ne treba nužno kriviti dizajnere. Nemaju ni razloga niti poticaja mijenjati nešto što očigledno funkcionira. Stoga je za očekivati kako će pametni telefoni i dalje biti mijenjani na razini tek nešto većoj od kozmetičke, u najboljem slučaju. Moguća iznimka su savitljivi zasloni, ali i to je pitanje, kao što je i dvojbeno koliko brzo ćemo vidjeti komercijalno dostupan uređaj koji na njima počiva.

Idući korak vodi nas u doba bez zaslona

No, idući korak u razvoju mogao bi nas uvesti u eru u kojoj zaslon kao fizički objekt kojeg moramo držati kako bismo ga koristili za prikaz virtualnog sadržaja i interakciju s njim.

Kako najlakše ostvariti takav radikalan zaokret? Tako što ćemo zaslon maksimalno približiti oku. A to je nešto što pametne naočale mogu izvesti.

Ideja, naravno, nije nova. Bili smo svjedocima niza pokušaja, od Google Glassa do Snapchata, koji su redom bili više uspješni kad je trebalo zagolicati maštu i manje kad bi trebalo isporučiti proizvod širim potrošačkim masama. Konzole za virtualnu stvarnost bile su u tom smislu nešto uspješnije, ali su i dalje prilično daleko od kategorije robe masovne potrošnje.

Usprkos tome, pametne naočale ne bi trebalo tek tako otpisivati. Tehnologije koje bi ih mogle učiniti praktičnijima i ugodnijima za korištenje već osmišljene ili ih se ubrzano razvija.

Roboti koji se ne znaju ponašati 'robotski' Izvor: Tech Crunch / Autor: Miroslav Wranka

Hoćemo li Facebookom upravljati mislima?

Primjerice, tehnologije koje koriste kosti u uhu za prijenos zvuka već se koristi u slušalicama za trčanje, glasovno već neko vrijeme upravljamo mobitelima, zvučnicima i inim gadgetima, dok je moždanim valovima moguće upravljati bespilotnim letjelicama i bolidima Formule 1. Do obavljanja poziva i čitanja obavijesti s Facebooka nije tako dalek korak kao što se možda čini.

Već se dulje priča kako Apple razvija vlastite pametne naočale. U Facebooku su svojedobno potvrdili kako razmatraju mogućnost korištenja moždanih valova za slanje poruka, a Microsoft je predao patent za aplikaciju za operativni sustav Windows koja bi bila upravljana mislima.

Na američkom sveučilištu MIT trenutno razvijaju tehnologiju koja bi pratila signale koji putuju od mozga do usta kad govorimo te ju upotrijebili za unaprijeđivanje tehnologija upravljanja uređaja moždanim valovima. Stoga, budućnost u kojoj će pametne naočale zamijeniti pametne telefone možda nije tako daleko koliko se čini, piše Tech Radar.