NOSIVO RAČUNALSTVO

Pametne naočale bi slabovidnima mogle promijeniti život

08.05.2016 u 08:18

Bionic
Reading

OrCam su naočale koje bi mogle promijeniti život slijepim ljudima.Mogu prepoznati lica, objekte i čitati tekst na glas

OrCam izgledom podsjeća na kamericu prikačenu na naočale. Minijaturno računalo ugrađeno u ovaj gadget - koji djeluje kao nešto što bi naši Streaming Solutions i E-glas mogli napraviti zajedno - koristi tehnologiju optičkog čitanja znakova za prepoznavanje otisnutog teksta kojeg čita naglas, a može prepoznati i lica te objekte.

Uređaj iz kategorije nosivog računalstva aktivira se usmjeravanjem na objekt ili tekst i pritiskom na dugme. Glas koji čita tekst do korisnika dolazi putem slušalice u uhu.

Istraživači pri Kalifornijskom sveučilištu tvrde kako slabovidnim osobama dramatično poboljšava sposobnost čitanja knjiga, jelovnika, novina i e-pošte. Uređaj bi mogao biti naročito koristan onima kojima operacija i lijekovi više ne mogu pomoći.


OrCam je opisan detaljnije u znanstvenom članku Evaluation of a Portable Artificial Vision Device among Patients with Low Vision objavljenom u američkom časopisu JAMA Ophthalmology.

Testirale su ga slijepe osobe s različitim poremećajima vida u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Tijekom kliničkog istraživanja su trebali pročitati poruku na pametnom telefonu, članak u novinama, jelovnik, pismo ili stranicu iz knjige. Nekima je pošlo za rukom i prepoznavanje novčanica, snalaženje u prostoru iz pomoć znakova i razlikovanje proizvoda u trgovinama.

Na žalost, uređaj osmišljen i razvijen u Izraelu prilično je skup: u SAD-u košta između 2.500 i 3.500 dolara.

Više:Daily Mail

OrCam - See for yourself