MARS

Nevjerojatan prizor: Pogledajte što je NASA-in rover Curiosity snimio na Marsu

08.03.2023 u 14:16

Bionic
Reading

Robotski rover je započeo novu misiju snimanja neba na Marsu snimkom zraka zalazećeg sunca

NASA-in rover Curiosity snimio je očaravajuću snimku sunčevih zraka tijekom marsovskog sumraka. Ovo je prvi pravi pogled na sunčeve zrake iznad Crvenog planeta kojeg je NASA-in rover snimio 2. veljače 2023. Svjetlost je također poznata pod imenom 'krepuskularne zrake', dobivena iz latinske riječi za 'sumrak' te se na slici može vidjeti kako osvjetljuje skupinu oblaka.

Slika je objavljena u sklopu Curiosityjeve nove misije na Marsu: promatranja oblaka tijekom sumraka. Novo istraživanje nastavak je dosadašnjih promatranja Marsa tijekom noći, kao i osvjetljenih noćnih oblaka. Oblaci snimljeni na ovoj novoj slici drukčiji su od ostalih marsovskih oblaka koji obično lebde iznad planeta na 59 kilometara visine. Ovi oblaci u sumraku nalaze se na većoj visini gdje je Mars puno hladniji, što implicira da su oblaci sačinjeno od smrznutog ugljikovog dioksida, više poznatog kao 'suhi led'.

Proučavanjem ovih oblaka Curiosity znanstvenicima pruža vitalne informacije o vremenskim prilikama na Marsu, kao i temperaturi marsovske atmosfere. Proučavanje oblaka također može pružiti informacije o tamošnjem vjetru. Tijekom istraživanja sprovedenog 2021. Curiosity je koristi navigacijske crno-bijele kamere koje mogu pružiti detaljniji uvid u strukturu oblaka dok se kreću marsovskim nebom.

ČUDA SVEMIRA

[FOTO] Zvijezda zbog koje smo tu: Jeste li znali za ove zanimljivosti o Suncu?

Pogledaj galeriju

Novo proučavanje neba tijekom sumraka koje je započelo u siječnju 2023. trajat će do sredine ožujka te dostaviti slike u boji ukljuivanjem Mastcama instaliranog na Curiosity. Pogled prema nebu znanstvenicima će pomoći otkriti način na koji se čestice sakupljaju, piše Space.

Kao dio ovog promatranja Curiosity je 27. siječnja 2023. snimio lijep prizor - pahuljasti oblak iznad Marsa koji izgleda kao da ga prožimlju iridescentne boje duge.

'Kad vidimo iridescenciju, to znači da su čestice u oblaku jednake veličine kao njihovi susjedi u svakom dijelu oblaka' rekao je Mark Lemmon, stručnjak za atmosferu sa instituta Space Science. 'Promatranjem tranzicija boja vidimo kako se veličina čestica mijenja duž oblaka, pokazujući način na koji oblak evoluira te kako se njegove čestice mijenjaju tijekom vremena'.

Obje su slike panorame napravljene spajanjem 28 slika snimljenih Curiosityjem koje su potom poslane prema Zemlji.