CRVENI PLANET

NASA-in rover na Marsu uporno sakuplja uzorke tla, pogledajte kako to izgleda

15.02.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Rover Perseverance uredno je sakupio deset uzorkaka na Marsu, a NASA je nedavno objavila njihove fotografije

NASA-in rover Perseverance proveo je dvije godine na Marsu snimajući površinu i sakupljajući uzorke kamenja koje će se, ako sve pođe po planu, vratiti na Zemlju tijekom ranih tridesetih.

Rover je sakupio uzorke marsovskog regolita (kamenja i prašine), kao i planetarne atmosfere koje je pohranio u svoje unutarnje spremnike. Perseverance je pored toga sakupio i na površini ostavio 10 spremnika sa uzorcima koji se tamo nalaze ako, u slučaju nesreće, uzorci na Perseveranceu postanu nedostupni.

Rover je tijekom svojeg ostavljanja uzoraka na površini uspio snimiti 368. NASA-in tim je te slike spojio u nevjerojatno detaljan pogled prema Marsovoj površini prekrivenoj spremnicima s uzorcima.

Slika prikazuje scenu snimljenu 31. siječnja 2023. koja je složena na način da prikaže marsovsku površinu kakvom bi je vidjelo ljudsko oko. Perseverance je ispuštanje uzoraka obvio tri dana ranije, što znači da je slika snimana od prije godinu dana, odnosno otkad je bio sakupljen prvi uzorak. NASA je također objavila i verziju slike na kojoj su označena mjesta svih uzoraka.

Mjesta za uzorke raspoređena su diljem Three Forksa, mjesta gdje se drevna rijeka račvala u deltu koja je napajala krater Jezero. Jezero je, podsjeća Space, navodno bio milijunima godina bio ispunjen vodom. Tijekom Perseveranceovog radnog vijeka, uporni robot je putovao diljem zapadnog dijela Jezera te se sad uspinje iz korita.

Perseverance, pored analize marsovskog regolita koji se mijenja zavisno o regiji te pripovjeda priču o tome kako se Mars mijenjao kroz godine, misija Perseverance traži i astrobiološke tragove. Znanstvenici se nadaju da će na Crvenom planetu pronaći tragove mikroba koji bi nam potvrdili da je ovaj negostoljubiv svijet nekad bio puno življi.

EGZOPLANETI

[FOTO] Od staklenog pakla do užarene stijene: Ovo su neki od najbizarnijih planeta poznatih znanosti

Pogledaj galeriju

Misija Mars Sample Return planirana je za 2033., što znači da ćemo morati čekati deset godina tijekom kojih će još letjelica poletjeti na Mars, sakupiti uzorke i dovući ih do Zemlje tijekom dugog puta nazad. Do tad ćemo se, što se Marsa tiče, morati zadovoljiti znanstvenim otkrićima Perseverancea i njegovog tima, kao i nevjerojatnim prizorima površine našeg svemirskog susjeda.