POMORSKA TEHNOLOGIJA

Nova era ratovanja na moru: Što su pomorski dronovi i kako funkcioniraju?

11.08.2023 u 20:04

Bionic
Reading

Ruski tanker je pogođen u ukrajinskom napadu u Crnom moru, tvrde ruski dužnosnici. Ukrajinski sigurnosni izvor rekao je za BBC da je napad izveo pomorski dron. Rusija je nedavno priopćila da je odbila napad ove vrste drona na jednu od svojih pomorskih baza u regiji. Dok su zračne bespilotne letjelice korištene s velikim učinkom tijekom sukoba, ovaj novi oblik pomorske tehnologije uzima sve više maha – i mogao bi promijeniti budućnost pomorskog ratovanja

Pomorski dronovi su mala plovila bez posade i djeluju na površini vode ili ispod nje. Postoje mnogi izrazi kojima ih se opisuje, uključujući 'bespilotni čamci, bespilotni brodovi i površinska plovila bez posade (USV)'.

Dolaze u svim oblicima i veličinama i koriste se za različite zadatke, uključujući praćenje okoline. Mogu se koristiti i u vojne svrhe, kao što su čišćenje mina, provođenje nadzora ili detoniranje blizu ciljeva poput neprijateljskih brodova.

Nekoliko morskih dronova snimljeno je od početka rata, uključujući jednu koju je navodno izbacilo na obale Krima pod ruskom okupacijom. Osim bespilotnih letjelica koje rade na površini vode, Ukrajina je nedavno predstavila prototip pomorskog drona pod nazivom Toloka TLK-150, piše BBC.

Kako rade pomorski dronovi i koliko koštaju?

Uobičajene značajke pomorskog drona uključuju ugrađeni eksploziv i kamere koje emitiraju slike osobi koja njime upravlja. Dalekometni projektili obično su unaprijed programirani u dronove prilikom lansiranja. Zatim ih daljinski vodi čovjek dok se približavaju meti, objašnjava Sidharth Kaushal iz obrambenog think tanka zvanog Rusi.

Neki ukrajinski pomorski dronovi razvijeni su pomoću kampanji za grupno financiranje. Obično se izrađuju od 'gotovih' komponenti obično za komercijalnu, a ne vojnu upotrebu. Ruski mediji i blogeri tvrde da ih je Rusija koristila i u napadu na most u lučkom gradu Odesi. Međutim, BBC to nije mogao potvrditi.

Koliko pomorskih dronova ima svaka strana nije javno poznato. Također nije jasno koliko koštaju, ali jedan dron koji je objavila ukrajinska vlada ima cijenu od 250.000 dolara. To bi bilo jeftinije od mnogih vrsta dalekometnih projektila. Pomorski dronovi također se mogu brzo rasporediti i usto bez potrebe za potpuno obučenom posadom.

Kada su pomorski dronovi korišteni protiv Rusije?

Istraživanje BBC Verifyja pokazuje da je Ukrajina izvela najmanje 12 napada pomorskim dronovima, ciljajući vojne brodove, rusku pomorsku bazu u Sevastopolju i luku Novorosijsk. To se temelji na najavama ruskih i ukrajinskih vlasti te na izvješćima lokalnih medija.

Ukrajinski obrambeni izvori rekli su CNN-u da su pomorski dronovi također korišteni u napadu na Krimski most u srpnju. U svibnju se pojavila snimka na kojoj se vidi kako se dronovi približavaju ruskom brodu za prikupljanje obavještajnih podataka nazvanom Ivan Khurs, no nije jasno je li brod oštećen.

Rusija kaže da se incident dogodio 140 km sjeverno od turskog Bosforskog tjesnaca, oko 193 km od ukrajinske obale. To sugerira da ovi dronovi potencijalno mogu putovati na velike udaljenosti.

Kakav utjecaj morski dronvoi imaju na rat?

Ukrajinsko raspoređivanje morskih dronova, po relativno niskoj cijeni, označava novu eru pomorskog ratovanja. Taktika predstavlja sve veći rizik za Rusiju, prema nekim analitičarima. U usporedbi s mornaričkim brodovima, pomorske dronove teže je detektirati na radaru jer putuju nisko na vodi i stvaraju daleko manje buke.

Iako Ukrajina nema značajnu mornaricu, njezini pomorski dronovi spriječili su Rusiju da preuzme punu kontrolu nad Crnim morem, kaže Katarzyna Zysk, profesorica na Norveškom institutu za obrambene studije.

Napad na rusku pomorsku bazu u Sevastopolju, još u listopadu 2022., bio je prvi u zabilježenoj povijesti u kojem su korištene i morske i zračne bespilotne letjelice. Najmanje tri ruska broda oštećena su u napadu, navodi GeoConfirmed, organizacija koja analizira satelitske i druge snimke otvorenog izvora. Od tada je Rusija značajno ojačala obranu oko baze prema nedavnim satelitskim snimkama koje je na uvid dobio BBC Verify.

Pomorski dronovi ipak imaju i nedostatke. Ugrađeni senzori mogu imati usko vidno polje, što će otežati praćenje pokretnih ciljeva bez točnih podataka o lokaciji ili uočavanje kamufliranih brodova.

Oni s ugrađenim kamerama također trebaju stalnu komunikaciju sa svojim upravljačem kako bi ih usmjerio na metu, tako da će bilo kakvi problemi sa streamingom videa ugroziti njihovu misiju. 'To još nije revolucija', kaže prof. Zysk. 'Još uvijek smo u eksperimentalnoj fazi', dodaje.

Unatoč tome, strategija Ukrajine je privukla međunarodnu pozornost i 'gura druge mornarice da razviju ovakve sustave i njihovu operativnu praksu'.