TEHNO RECENZIJE

Preklopnik kakvog znamo, no s većim vanjskim ekranom: Isprobali smo Samsung Galaxy Z Flip5

11.08.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Najnovija uzdanica 'umjerene' struje Samsungovih preklopnih smartfona dolazi s očekivanim setom nadogradnji i vanjskim ekranom koji će definitivno plijeniti poglede

Samsung se kroz prošlih nekoliko godina profilirao u šampiona preklopnih smartfona, odvažno započevši sagu izbacivanjem impresivnog, ali zastrašujuće nestabilnog Galaxy Z Folda.

Nekoliko iteracija i derivacija kasnije, gledamo Samsung Galaxy Z Flip5, telefon koji je svoju priču započeo kao Foldov mali brat, namijenjen trendseterima i ljubiteljima mode, te koji se s 2023. stabilno uljuljao u svoju iteracijsku fazu.

  • +7
Samsung Galaxy Z Flip5 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Nov ekran i sramežljiv korak prema naprijed

Riječ je, kao i svake godine dosad, o telefonu koji po formi podsjeća na stare 'školjke', samo s pravokutnim dizajnom, staklenim kućištem i izraženim vanjskim kamerama smještenima pored prostranog vanjskog ekrana. Upravo taj ekran glavni je vizualni adut najnovije iteracije Flipa.

Riječ je o Super Amoled panelu od 3.4 inča zaštićenim staklom Gorilla Glass Victus 2, univerzalnom statusnom ekranu koji u najnovijoj iteraciji telefona zauzima pozamašni dio stražnjeg panela, te napokon komforno prikazuje ljepše i sadržajnije widgete. Dok smo prošle godine za ekran mogli reći da je tu i da služi svojoj svrsi, u 2023. imamo nešto što vrlo lako možemo nazvati smartfonovom glavnom značajkom.

Razlog zašto je vanjski ekran važan jest to što je dvojak. Prvo, radi se o vrlo lijepom vizualnom elementu koji se da prilagoditi raznim maštovitim pozadinskim slikama te koji telefonu zbilja daje identitet. Drugo, riječ je jednoj od malobrojnih nadogradnji koje smo s novim uređajem zapravo dobili.

Konstrukcija i iskustvo korištenja

Da budemo jasni, Galaxy Z Flip5 je i dalje jedan od boljih malih preklopnika koje smo isprobali te, više od svih ostalih, koncept preklopnog telefona približava najširoj publici. Šteta što ne donosi niti jednu odvažniju nadogradnju u odnosu na prošlu godinu. I dalje dobivamo dvostruku optiku u obliku širokokutnog i ultra širokokutnog objektiva od 12 megapiksela, i dalje imamo ekran na kojem se jasno vidi pregib te i dalje imamo uređaj koji je najbolje držati čim dalje od prašnjavih džepova.

Otpornost na vodu i pijesak je, tim rečeno, poboljšana u odnosu na prošli model - ako ničim drugim, onda šarkom koja je elegantnija, ostavlja manje prostora kroz koji se prašina može provući te, što je vjerojatno najzanimljivije - koristi mehanizam s manje dijelova.

Ispod poklopca nailazimo na poboljšanje u vidu čipa Snapdragon 8 Gen 2 kakvog smo susreli u najnovijoj iteraciji serije Galaxy S, a sve je zaokruženo povećanom startnom zapremninom koja kod Flipa5 iznosi 256 GB.

Sve to doprinosi vrlo ugodnom korisničkom iskustvu i konstrukciji koja ne ulijeva strah u kosti svaki put dok smartfon spremite u torbicu ili džep. Galaxy Z Flip5 ima kućište od Gorill Glass Victus 2 stakla kombiniranog s aluminijskim okvirom.

Videoigre i društvene mreže rade besprijekorno, a dodatna integracija u vidu programa koji se prilagođavaju određenim položajima šarke dobrodošao su dodatak. Svemu doprinosi solidna svjetlina ekrana od 1750 nita koja u paru sa osvježenjem od 120 Hz pruža vrlo ugodno korisničko iskustvo. Uređaj dolazi s očekivanom planinom Samsungovog bloatvera koji se, nasreću, može po želji deinstalirati, delegirajući većinu iskustva na dobro isproban paket usluga iz Googlea.

Baterija i kamera

Što se baterije tiče, Z Flip5 ima kapacitet 3700 mAh koji se spojeni na žicu mogu brzo puniti snagom do 25 W te, uz relativno umjeren ritam potrošnje izdržati oko dan do dan i pol između dva neminovna spajanja na punjač.

  • +5
Samsung Galaxy Z Flip5 primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Fotografiranje novim Galaxy Z Flipom5 je jednostavno, intuitivno i poduprto kvalitetnijim AI rutinama, što otprilike znači da, ako želite, slike mogu biti kontrastnije i blistavije nego ikad do sad.

Posebice nas se dojmilo fotografiranje vegetacije tijekom dobrog osvjetljenja, a malu borbu imali smo kad smo pokušali isprobati makro mod koji je, kao i do sad, ponekad štucao s biranjem točke fokusa. Unatoč zanemarivim prigovorima, konačni dojmovi kamere su više nego dobri te, kao i kod prethodnika, nude iznimno iskustvo u različitim uvjetima snimanja.

Konačni dojmovi

Ako vam startni iznos od 1239 eura ne predstavlja problem i želite se domoći najboljeg i najpraktičnijeg Samsungovog preklopnog smartfona dosad, ne dvojimo da ćete s Galaxy Z Flipom5 pronaći ono što ste tražili.

Riječ je o solidnom uređaju koji, kao i većina modernih telefona, dolazi s nekolicinom iteracijskih poboljšanja koja će, vjerujemo, najviše potaknuti ljubitelje starijih predstavnika serije Flip kojima će spomenuta poboljšanja dati najveći poticaj za eventualnu nadogradnju.

  • Ime: Samsung Galaxy Z Flip5
  • Platforma: Android 13, One UI 5.1.1.
  • Materijali izrade: Gorilla Glass Victus 2, aluminij, plastična presvlaka (unutarnji ekran)
  • Unutarnji ekran: Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1750 nita, 6.7 inča
  • Vanjski ekran: Super AMOLED, 3.4 inča
  • Memorija: 56GB 8GB RAM, 512GB 8GB RAM
  • Procesor: Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2
  • Stražnje kamere: 12 MP širokokutna f/1.8, AF, 12 MP f/2.2 ultra širokokutna
  • Prednja kamera: 10 MP širokokutna f/2.2
  • Baterija: 3700 mAh, brzo punjenje do 25 W, 15 W bežično
  • Preporučena cijena: 1.239 eura
  • Ustupio: Samsung