TEHNO SAVJETI

Popularne aplikacije: Kako prepoznati onu kojoj ne biste trebali vjerovati?

11.08.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Velik dio ljudi većinu dana provede koristeći razne aplikacije. Ako ste u potrazi za novom, samo u iOS App Storeu pronaći ćete ih oko 1,6 milijuna. Iako je većina tih aplikacija benigna i korisna, to nažalost nije slučaj za sve njih. Samo u ovom mjesecu primijećeno je blizu 200 Android aplikacija sa zlonamjernim softverom, što čini oko 30 milijuna instalacija

Iako trgovine aplikacijama Applea, Googlea, Amazona, Microsofta i drugih nude veliku zaštitu od zlonamjernih aplikacija, one nisu nepogrešivi čuvari.

Aplikacije kojima ne biste trebali vjerovati pokreću cijeli raspon od onih koje aktivno pokušavaju dobiti pristup vašim bankovnim računima do onih koje prate vašu lokaciju malo češće nego što biste to željeli. Ipak, postoje načini da se zaštitite – a Gizmodo donosi neke od znakova upozorenja na koje treba obratiti pozornost.

Ovo nije egzaktna znanost i ne postoji kontrolni popis kroz koji možete proći da kažete da je aplikacija definitivno pouzdana ili nepouzdana. Međutim, postoje tragovi na koje treba obratiti pozornost, a koji bi mogli biti dovoljni da vas odvrate od aplikacije s kojom ne biste trebali imati posla, pa da da vaši uređaji budu dobro zaštićeni.

Recenzije korisnika obično su prvo mjesto za provjeru pouzdanosti aplikacije, posebno na mobilnom uređaju, ali s time trebati postupati oprezno jer ih nije tako teško lažirati. Potražite recenzije koje su pristojne dužine, za koje se čini da je uz njih povezana stvarna osoba i koje ne zvuče kao da ih je pisao neki 'bot'.

Čak i kada su recenzije stvarne, pripazite na pristranost: vjerojatnije je da će korisnici prijaviti problem s aplikacijom, a ne općenito zadovoljstvo njome. Ako postoje pritužbe i niske ocjene, pogledajte koji su specifični problemi i provjerite je li programer odgovorio i bio od pomoći.

Teže je s aplikacijama za stolna računala koje dobivate s weba možda imaju 'svjedočanstva korisnika' na svojim stranicama, ali teško je znati jesu li i one originalne. Potražite spominjanje aplikacije na mjestima kao što su Reddit ili Twitter ili potražite recenzije u tisku ili na nezavisnim portalima za rangiranje kao što je Trustpilot.

Ovo nije egzaktna znanost pa nema ničeg nužno lošeg u potpuno novom programeru koji debitira sa svojom prvom aplikacijom. Ipak, pouzdanost aplikacije raste ako programer ima dobre rezultate, a također nudi više drugih aplikacija za koje vidite da su se pokazale popularnima.

Vidljiva prisutnost na mreži i društvenim medijima može vam pomoći da shvatite možete li vjerovati programeru. S druge strane, ako se mučite s pronalaskom informacija o softveru, to bi mogao biti znak da budete oprezni. Obično programeri žele promovirati svoj rad i staviti se na raspolaganje, pa je neobično kad manjka informacija.

U Trgovini Google Play na Androidu, ako odete na stranicu aplikacije, možete dodirnuti O ovoj aplikaciji da biste vidjeli koliko dugo aplikacija postoji ili ime razvojnog programera (ispod naslova aplikacije), pa da vidite druge aplikacije koje izrađuju. U Apple App Storeu na iOS-u, sa stranice pojedinačne aplikacije možete kliknuti na Povijest verzija da vidite postoji li aplikacija već neko vrijeme ili ime razvojnog programera (na vrhu) da vidite njihove druge aplikacije.

Postoje potpuno pouzdani besplatni programi otvorenog koda, ali ne baš toliko. Većina aplikacija financira se plaćanjem unaprijed, trajnom pretplatom ili oglasima koji mogu, ali ne moraju biti usmjereni na vašu lokaciju, interese i bilo što drugo što je aplikacija uspjela izvući iz vas.

Može se dogoditi da aplikacije koje su besplatne ili vrlo jeftine uzimaju više od vas kao korisnika u smislu prikupljanja podataka i stavljaju više oglasa. Budite oprezni s besplatnim aplikacijama koje nemaju očigledan izvor financiranja, osobito ako vidite i druge crvene zastavice, jer možda sve to plaćate na načine kojih niste svjesni.

U isto vrijeme, ne želite previše plaćati za nešto što se ne isplati ili je čak zlonamjerno. Ne postoji ispravan ili pogrešan pristup, ali ono što plaćate za aplikaciju i kako je plaćate također treba uzeti u obzir uz sve ostalo što je spomenuto.

Službene trgovine aplikacija za Windows, macOS, Android i iOS sada su vrlo dobre u popisu dozvola koje aplikacija treba prije nego što je instalirate. Appleove platforme posebno su sveobuhvatne i reći će vam dosta o korisničkim podacima kojima aplikacija također želi imati pristup.

Možete provjeriti dopuštenja aplikacije i nakon instalacije: Pod Privatnost i sigurnost u Windows postavkama, pod Privatnost i sigurnost u postavkama sustava macOS, pod Sigurnost i privatnost, Privatnost i Upravitelj dozvola u Android postavkama i pod Privatnost i sigurnost u iOS postavkama.

Ono što ovdje tražite je sve što ne izgleda dobro: dopuštenja koja nadilaze nadležnost aplikacije pogotovo. Ako aplikacije traže osobne podatke, poput vaše lokacije ili popisa kontakata, provjerite imaju li za to dobre razloge.

Nažalost, opasnost nije nužno gotova nakon što instalirate aplikaciju i sretno je koristite bez ikakvih problema. Aplikacije koje su napustili izvorni programeri mogu preuzeti druge strane, dok aplikacije koje izvorno izgledaju savršeno dobro mogu promijeniti nazive i namjene ažuriranjem.

Sve to znači da morate pažljivo pratiti aplikacije koje ste instalirali na svim platformama koje upotrebljavate. Dakle, provedite redovitu reviziju i riješite se starijih aplikacija koje više ne koristite. Ako aplikacije držite instalirane, provjerite rade li i dalje kao što je izvorno oglašeno.

Također, važno je napomenuti da biste trebali izbrisati sve račune povezane s ovim aplikacijama, kao i ukloniti same aplikacije sa svojih uređaja. To znači da ste vi i vaši podaci u potpunosti uklonjeni iz aplikacije, što vam daje veću zaštitu i uklanja sve veze koje bi se mogle iskoristiti u budućnosti.