ISTRAŽIVANJE MJESECA

NASA ne odustaje od satelita: Pokušat će spasiti posrnulog lovca na Mjesečev led

09.05.2023 u 13:45

Bionic
Reading

Najnovija taktika stabiliziranja Lunar Flashlighta paljenjem njegovih motora rezultirala je 'ograničenim uspjehom'

NASA i njen tim odgovoran za satelit Lunar Flashlight već pet mjeseci pokušavaju natjerati letjelicu veličine aktovke da upali pogon i vrati se na put prema Mjesečevoj orbiti. Na sreću, izgleda da postoji šansa za uspjeh s obzirom na to da su uspjeli upaliti jedan od četiri potisnika.

Tim je pronašao novu metodu kojom će pokrenuti sustav za pogon, a cilj je omogućiti jači potisak koji će letjelici omogućiti dosezanje željene orbite, piše u službenom blogu.

Članovi tima smještenog u Georgia Techu, u južnoj Kaliforniji, i Centru za svemirske letove Marshall u Huntsvilleu u Alabami rade na potpuno novoj strategiji koja uključuje 'povećanje tlaka pumpe za gorivo iznad operativne granice i zatvaranju ventila'. Cilj ove metode je pokušati maknuti blokade iz cijevi za gorivo te omogućiti letjelici stvaranje dovoljno pogona za izvršavanje preleta oko Mjesečeva južnog pola.

Lunar Flashlight Izvor: Profimedia / Autor: NASA/JPL-Caltech/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Posljednji pokušaj usredotočio se na jedan od četiri potisnika, nakon čega se tim koncentrirao na ostala tri. 'Ovo je rezultiralo ograničenim uspjehom jer su ostala tri potisnika nedosljedno proizvodila povećane razine potiska.'

Letjelica je u prosincu 2022. lansirana putem rakete Falcon 9 s japanskim slijetalom Hakuto-R. Japansko slijetalo privatnog proizvođača nažalost je palo na Mjesec u travnju, a suputnik o kojem je ovdje riječ još pokušava odraditi svoju misiju.

Lunar Flashlight je ubrzo poslije polijetanja naišao na probleme nakon što su tri potisnika počela slabije raditi zbog zaglavljenih cijevi za gorivo. Letjelica je trebala ući u Mjesečevu orbitu uz malu pomoć motora, no, uz spomenute poteškoće, NASA je smislila plan smještanja sonde u visoku Zemljinu orbitu, dozvolivši joj da skenira Mjesečev južni pol jednom mjesečno, za razliku od jednom tjedno.

Satelit se trenutno nalazi na oko 804.000 kilometara od Zemlje te se polako okreće nazad. Tim zadužen za misiju u međuvremenu pokušava nagnuti letjelicu u putanju koja će joj dozvoliti povratak u orbitu bližu Mjesečevoj. Zadatak misije je osvijetliti trajno zasjenjena područja Mjeseca infracrvenim svjetlom, skenirajući njegov južni pol u potrazi za depozitima zaleđene vode. Mala letjelica koristi novu tehnologiju pogona koja očigledno nosi određenu dozu rizika, objašnjava Gizmodo.

'Lekcije koje smo naučili pomoći će nam pri dizajniranju budućih misija te razvoju novih i učinkovitijih tehnologija', kažu iz NASA-e.