japanski startup

Ispace nije uspio spustiti svoju prvu letjelicu na Mjesec

26.04.2023 u 10:00

Bionic
Reading

Pokušaj prvog slijetanja letjelice jedne privatne kompanije na Mjesec nije uspio, nakon što je japanski startup ispace izvijestio da je izgubio kontakt s letjelicom Hakuto-R Mission 1 (M1), no japanska vlada poručuje ispace-u da "nastavi pokušavati"

"Izgubili smo komunikaciju, pa moramo pretpostaviti da nismo mogli dovršiti slijetanje na mjesečevu površinu", rekao je osnivač i izvršni direktor ispacea Takeshi Hakamada.

Bio je to drugi neuspjeh u posljednjih tjedan dana u razvoju privatne industrije svemirske tehnologije, nakon što je SpaceX-ova raketa Starship spektakularno eksplodirala nekoliko minuta nakon što je uzletjela s lansirne rampe.

Još niti jedna privatna kompanija nije uspjela spustiti letjelicu na prirodni Zemljin satelit. To su uspjeli samo SAD, bivši Sovjetski savez i Kina, dok su pokušaji Indije i jedne privatne izraelske kompanije posljednjih godina bile neuspješne.

Dionicom ispacea, startupa za lunarni transport sa sjedištem u Tokiju, nije se trgovalo u srijedu. Kompanija je uvrstila dionice na Tokijsku burzu prije samo dva tjedna i od tada je udvostručila svoju vrijednost.

Glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno izjavio je da iako ta misija nije dovršena, Japan želi da ispace „nastavi pokušavati”, jer njegov rad je od velikog značaja za razvoj domaće industrije svemirske tehnologije.

Japan ima velike ambicije po pitanju izgradnje domaće industrije svemirske tehnologije, kao što je primjerice slanje japanskih astronauta na Mjesec do kasnih 2020-ih, no zasad bilježi neuspjehe.

Jedan od najvećih neuspjeha imao je u ožujku, kada je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) izgubila novu raketu H3 zbog prisilnog manualnog uništenja nakon što je stigla u svemir. A taj događaj uslijedio je pet mjeseci nakon što je JAXA-ina raketa Epsilon zakazala po lansiranju.