robotski čekić

NASA-ina 'krtica' otkriva kako je nastao život na Zemlji i nestao na Marsu

25.02.2019 u 09:37

Bionic
Reading

Zemlja je jedini poznati planet na kojem ima života. Toplinu dobiva od sunca, ali i iz rastaljene jezgre. Ta unutarnja peć osigurava Zemljino magnetno polje i njegovu geografiju u cjelini. Unutarnje djelovanje Zemlje ključno je za razumijevanje planeta i načina na koji se na njemu formirao život.

Zato je NASA došla na ideju da na Mars pošalje robotski čekić. Može se probiti pet metara duboko u Marsov regolit i izmjeriti temperaturu planeta. Istrument nazvan Heat Flow and Physical Properties Package, ili skraćeno HP3, inženjeri odmilja nazivaju 'krticom'.

Trenutno se na Marsu odvija čitav niz istraživanja. rover Opportunity upravo je završio svoj povijesni 14-godišnji obilazak Crvenog planeta; njegova misija dokazala je da je na Marsu nekad bilo vode. Njegov nasljednik InSight započeo je testiranja koja bi nam trebala dati uvid u povijest planeta.

Tehnološko čudo nalik na automobilsku dizalicu

Tehnički gledano, HP3 je pravo malo čudo. NASA ga opisuje kao 'automobilsku dizalicu' s vertikalnom metalnom cijevi.

HP3 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL/Caltech/DLR

'Ta stvar teži manje od para cipela, troši manje energije od Wi-Fi routera i mora kopati najmanje tri metra dubojo na drugom planetu, kaže Troy Hudson, znanstvenik i inženjer koji je pomogao u dizajniranju HP3. Puno truda i rada utrošeno je da bi se izradila naprava dovoljno robusna da može udariti čekićem desetke tisuća puta, a da se pritom ne raspadne.

'Krtica' je zamišljena još 1997. i otad je stalno mijenjala svoj izgled. Rani prototipovi koristili su masti na bazi nafte, ali se oni nisu pokazali dobrima pri niskim temperaturama pa se prešlo na suho podmazivanje.

Dužina kopanja ovisi o tome što se krije ispod površine

Veliko je pitanje koće li 'krtica' uspjeti obaviti ono za što je napravljena. A posao izgleda otprilike ovako: ciklus prodiranja traje četiri dana. 'Krtica' bi se trebala probiti pola metra u dubinu. Za to su previđena četiri sata bušenja no u NASA-i se nadaju da će biti potrebno puno manje, možda samo pola sata.

  • +4
Zbogom, Opportunity i hvala ti na fotografijama Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Nakon toga slijedi tri dana čekanja da se čekić prvo ohladi potom ponovno zagrije. To će stručnjacima pomoći da izmjere toplinsku provodljivost. Bušenje bi trebalo započeti ovaj tjedan, a znanstvenici se nadaju da se ispod površine nalazi samo regolit. Naleti li 'krtica' na stijenu misija bi se mogla razvuči i potrajati cijelu godinu. Naime, bubešnje stvara buku zbog koje bi svi mjerni istrumenti bili neupotrebljivi.

NASA je poduzela sve potrebne mjere opreza. Na površini je pronađeno mjesto s vrlo malo kamenja, što navodi na pomisao da stijena nema ni ispod površine. Sad je 'krtica' na redu.