Podvodna Misija Orpheus

NASA testira dron kojim će istražiti dubine oceana. Onda namjeravaju otići i puno dalje

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 22.02.2019 11:13
  • Objavljeno 22.02.2019 u 11:13
NASA i WHOI izradili su podmorski dron kojim žele istražiti dno oceana, na Zemlji i Jupiterovom mjesecu Europi

NASA i WHOI izradili su podmorski dron kojim žele istražiti dno oceana, na Zemlji i Jupiterovom mjesecu Europi

Izvor: Profimedia / Autor: Auto

Velik poput ovećeg rošitlja, dron će mapirati morsko dno, slikati fotografije u boji i otkrivati dosad nepoznati životinjski svijet. NASA se nada da će jednog dana sličnu tehnologiju koristiti za istraživanje oceana na Europi, ledenom Jupiterovom mjesecu i u njemu možda naći tragove života.

Kažu da je zaroniti do dna oceana teže nego vinuti se u svemir. Stotine astronauta odletjelo je u nebeska prostranstva, ali na prste jedne ruke možete nabrojati ljude koji su dotanuli samo dnu oceana: Jamesa Camerona, Jacquesa Piccarda i Don Walsha.

Zbog toga mi ni danas ne znamo mnogo o tome što se zapravo događa u najdubljim dijelovima oceana, posebno u takozvanoj hadalskoj zoni koja se nalazi šest do 11 tisuća metara ispod površine. Iako se u toj zoni zapravo nalazi 45% svjetskih oceana, taj je dio planeta bio i ostao zagonetan. Barem do sada.

Znanstvenici NASA-e i Oceanografskog instituta Woods Hole (WHOI) udružili su snage oko 1,2 milijuna dolara vrijednog projekta izrade robota kojeg bi spustili u najdoblju, takozvanu hadalnu zonu.

Podmorski dron prikladnog naziva The Orpheus dobio je ime po mitskom grčkom junaku Orfeju koji je zaronio u dubine pakla kako bi iz Hada izbavio voljenu Euridiku. Znanstvenici se nadaju da će se i njihov Orfej spustiti do dna i tamo pronaći, i uslikati, podmorski svijet.

Pogledajte odlične NASA-ine satelitske snimke Zemlje

Izvor: NASA / Autor: NASA

'To je područje gotovo potpuno neistraženo, ali snamo da tamo žive razna bića', kaže NASA-in robotičar John Leichty.

Nije lako zaroniti do dna. WHOI je 2014. u dubine poslao daljinski upravljani Nereus s kojim su izgubili svaku vezu kad je zaronio do dubine od šest milja. Znanstvenici sad pokušavaju sklepati dron koji bi bio dovoljno malen i lagan da bi ga jednom u budućnosti mogli poslati i u svemir. Orfej je tek prvi korak u tom smjeru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!