DEMANTIRALI AMERIKANCE

[VIDEO] Rusi unatoč nevjerici Pentagona pokazali jurišni dron šeste generacije

29.01.2019 u 20:41

Bionic
Reading

Ruska vojska ovih dana premijerno je pokazala prototip najnovijeg teškog drona šeste generacije tipa Su-70 Ohotnik-B (Lovac) koji po mnogo čemu podsjeća na lovačke zrakoplove pete generacije i za koji je Pentagon prošle godine izjavio da je čista fikcija

Teški udarni dron Ohotnik u završnoj je fazi ispitivanja, a već od početka idućeg desetljeća letjelica bi se mogla naći u naoružanju ruske vojske, izjavio je zamjenik ministra obrane Rusije Aleksej Krivoručko.

Prve informacije o Ohotniku pojavile su se još 2012. godine, kad su tvrtke Suhoj i MiG najavile početak konstrukcije bespilotne letjelice težine 20 tona. Najavu ambicioznog projekta američko ministarstvo obrane je ismijalo navodeći kako je riječ o 'čistoj fikciji', no prošlotjedna premijera drona demantirala je Pentagon.

Javnost je ostala zakinuta za Ohotnikove ključne letno-taktičke karakteristike, ali je dio specifikacija ipak procurio. Zasad se pouzdano zna da se dron, što je uostalom vidljivo na objavljenim fotografijama, temelji na konstrukciji tzv. letećeg krila te kako je njegova masa 20 tona, što je gotovo dvostruko više od težine lovca za preuzimanje zračne nadmoći tipa MiG-29.

Krstareća brzina letjelice trebala bi iznositi oko 1000 km/h, dok će joj maksimalni dolet biti 3500 kilometara. 'Plafon' leta iznosit će 10.500 metara, odakle bi dron visokopreciznim oružjem trebao moći uništavati neprijateljske kopnene ciljeve i obavljati izviđačke operacije.

Fotografije novog ruskog oružja odmah su se pojavile na društvenim mrežama, a u komentarima je zamijećena njegova sličnost s američkom palubnom bespilotnom letjelicom tipa X-47B, čiju konstrukciju potpisuje tvrtka Northrop Grumman.

Ukupni proračun za razvoj Ohotnika procijenjen je na 1,6 milijardi rubalja (oko 25,6 milijuna američkih dolara). Usporedbe radi, proračun za američki X-47B iznosio je 850 milijuna dolara.