okršaj

Musk se na Twitteru posvađao s virologinjom oko koronavirusa, a ovo je bio povod

03.07.2020 u 14:54

Bionic
Reading

Nakon što ga je Angela Rasmussen optužila za širenje dezinformacija uslijedio je okršaj na Twitteru

Elon Musk oglasio se na Twitteru sa svojom teorijom zašto raste broj slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

Naveo je kako je zabilježen nebulozno velik broj lažno pozitivnih testova na COVID-19 te ustvrdio kako je to velikim dijelom razlog zašto njihov broj raste dok broj hospitaliziranih i umrlih pada.

Ali, ubrzo ga je demanirala virologinja Angela Rasmussen sa Sveučilišta Columbia, optuživši ga za širenje 'lažnih i opasnih dezinformacija'. Uslijedio je, naravno, okršaj na Twitteru.

Rasmussen je istaknula kako nema dovoljno lažno pozitivnih testova na COVID-19 kako bi se njima mogao objasniti nagli porast broja novih slučajeva. Od 15. lipnja sedmodnevni prosjek dnevno zabilježenih novozaraženi se više nego udvostručio, a ukupan broj slučajeva na razini SAD-a porastao sa 2,1 na 2,7 milijuna.

Muskovim tvrdnjama usprkos, broj hospitalizacija raste u područjima s porastom broja oboljelih. Tako je, primjerice, dnevni prosjek hospitaliziranih u Teksasu više se nego udvostručio tijekom protekla dva tjedna.

Nakon što je Muskov ustvrdio kako bi ljude koji su bili pozitivni na COVID-19 trebalo testirati ponovno Rasmussen je uzvratila kako 'nitko nema koristi od toga što ljudi koji imaju pristup milijunima drugih to koriste za širenje dokazivo lažnih informacija i javnozdravstvenih smjernica'.

Musk je na to od nje zatražio podatke kojima će potkrijepiti svoje tvrdnje te podijelio grafikon iz New York Timesa koji prikazuje porast broja novih slučajeva i pad smrtnih slučajeva.

Ali, zaključak prema kojoj porast broja slučajeva mora biti pogrešan ako broj smrti pada ne uzima u obzir to što koronavirusu obično treba nekoliko tjedana kako bi ubio pacijenta. A porast u SAD-u zabilježen je tek sredinom lipnja.

Rasmussen i drugi stručnjaci tvrde kako broj umrlih kaska za brojem novih slučajeva tri do četiri tjedna. Stoga očekuje kako bi broj preminulih mogao porasti tijekom narednih tjedana. 'Najgore tek dolazi', upozorila je.

Moguće je kako novo povećanje broja zaraženih u SAD-u neće za posljedicu imati podjednaku stopu mortaliteta kao tijekom travnja i svibnja. No, to neće imati veze s lažno pozitivnim testovima, kako tvrdi Musk, već s time da se koronavirus širi među mlađom populacijom, koja ima nižu stopu smrtnosti.

Nije mu prvi put

Musku ovo nije prvi put kako dijeli zavaravajuće teorije o pandemiji. Ranije je tvrdio kako se broj umrlih krivo računa i kako izolacija nije nužna. Također je u ožujku prognozirao kako će SAD biti blizu nula novih slučajeva do kraja travnja. Pokazalo se kako je koronavirus tada dosegnuo svoj prvi vrhunac u toj državi.

Ali, to ga nije spriječilo da se obračuna ne samo s Rasmussen već i s cijelom medicinom. Ustvrdio je kako je u medicini - za razliku od znanosti - važnje imati titulu nego baratati činjenicama i zdravim razumom.

Kad ga je Rasmussen upozorila da su činjenice protiv njegovog zaključka Musk ju je optužio kako bira pojedine podatke koji joj idu u prilog i zanemaruje druge te njezine argumente nazvao s******.

Ipak, broj hospitaliziranih pacijenata u SAD-u je u porastu od 17. lipnja, prema podacima projekta COVID Tracking, iz kojeg upozoravaju kako su brojke vjerojatno veće od onih kojima raspolažu jer ne dobivaju podatke iz svih američkih saveznih država, piše Business Insider.