klinička testiranja

Pfizer i BioNTech imaju cjepiva protiv COVID-a koja za sad najviše obećavaju

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 09:10
  • Objavljeno 03.07.2020 u 09:10
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Mladen ANTONOV / AFP / Profimedia

Pfizer i BioNTech izvijestili su o pozitivnim preliminarnim rezultatima tekućeg kliničkog ispitivanja faze I/II za BNT162b1, potencijalno Covid-19 cjepivo. BNT162b1 najnapredniji je od četiri kandidata za cjepivo Covid-19 koji se ocjenjuju kao dio programa cjepiva Pfizera i BioNTech-a.

U SAD se provodi nasumično, placebo kontrolirano, ispitivanje faze I / II kako bi se procijenila sigurnost, podnošljivost i imunogenost eskalirajućih razina doze BNT162b1, javlja Seebiz.

Za početni dio studije bilo je upisano 45 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 55 godina. Preliminarni podaci dobiveni su od 24 sudionika koji su dobili dvije injekcije od 10 mg i 30 ug, 12 ispitanika koji su imali jednu injekciju od 100 mg i devet osoba koje su primile dvije doze placeba.

Rezultati su pokazali da se kandidat za cjepivo može dati u dozi koja se dobro podnosi i stvara imunogenost koja ovisi o dozi. Izvršni direktor BioNTech-a i suosnivač Ugur Sahin rekao je:

'Ovi preliminarni podaci su ohrabrujući jer daju početni signal da je BNT162b1 usmjeren na RBD SARS-CoV-2 u stanju proizvesti neutralizujući odgovor antitijela kod ljudi na ili iznad nivoa opaženih u oporavi seruma - i to čini pri relativno niskim dozama'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!