u što vjerovati?

Mit ili istina? Deset stvari koje treba raščistiti kad je riječ o punjenju smartfona

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 06.03.2021 12:32
  • Objavljeno 06.03.2021 u 12:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Adam Korzeniewski / Alamy / Alamy / Profimedia

O punjenju pametnih telefona webom kruži jako puno informacija. Neke su potpuno točne, neke djelomično, a neke su potpuni lažnjaci

Donosimo pregled deset najčešćih mitova i zabluda vezanih uz punjenje baterije vašeg pametnog telefona.

1) Punjenje preko noći

U svakom je mitu bar zrnce istine, pa tako i u ovom. U povijesti pametnih telefona doista je postojalo razdoblje kad nije bilo mudro ostaviti uređaj na punjenju tijekom noći jer biste tako ne samo skratili životni vijek baterije već i, u ekstremnim slučajevima, riskirali izbijanje požara.

No, tehnologija je u međuvremenu značajno napredovala, a baterije su postale pametnije i sigurnije. Većina današnjih smartfona može prepoznati kad je baterija puna i prekinuti dotok električne energije u nju. Ipak, opreza nikad dosta.

Kako biste izbjegli mogućnost pregrijavanja uređaja tijekom noćnog punjenja ostavite ga na hladnoj površini i izvadite ga iz futrole (odnosno, skinite maskicu).

2) Ispraznite bateriju do kraja prije punjenja

Teško je reći odakle je točno ova nebuloza stigla, ali je vrlo uporna i potencijalno štetna. Naime, potpuno pražnjenje baterije pametnog telefona može ju učiniti nestabilnom i skratiti joj radni vijek. Stoga je bolje držati ju na između 50 i 80 posto kapaciteta, odnosno dopunjavati tijekom dana kako se za time ukaže potreba.

Kad smo već kod toga - nije nužno ni napuniti ga do kraja čim ga raspakirate nakon kupovine.

3) Svejedno je čiji i kakav punjač koristite

Ova je tvrdnja točna, ali tek djelomično. Istina je kako će i jeftiniji punjači napuniti bateriju vašeg smartfona kao i skuplji. Ali, pitanje je - jesu li podjednako sigurni? I jeste li spremni riskirati oštećenje uređaja, možda i prostora u kojem živite ili radite?

U pravilu je najbolje koristiti originalni punjač. Koristite druge ako i kad morate, izbjegavajte najjeftinije modele.

4) Besmisleno je isključiti smartfon

Možda nije naročito praktično, ali dobro je povremeno potpuno isključiti pametni telefon jer time pomažete održavanju baterije u dobrom stanju. Recimo, jednom tjedno bi trebalo biti dovoljno za ogromnu većinu tih uređaja na tržištu.

5) Ne koristite smartfon dok ga punite

Još jedan mit u kojem je skriveno zrnce istine. Koristite li originalni punjač ili odgovarajuću zamjenu možete bezbrižno koristiti pametni telefon dok ga punite. S neprovjerenim jeftinijim modelima punjača riskirate preopterećenje i eksploziju baterije, moguće i strujni šok.

Razlog zašto ne biste trebali prčkati po smartfonu dok ga punite vezan je uz nešto drugo - tako usporavate punjenje. Ako vam to nije problem, prepreka za korištenje nema.

6) Dobro je ostaviti štedljivi način rada stalno uključen

Da, ali samo ako ste spremni prihvatiti ograničenja koja dolaze s time. Brojne aplikacije i značajke neće biti dostupne ili će raditi smanjenim kapacitetom, zaslon će biti manje svijetao, zvuk tiši, obavijesti stizati rjeđe...

7) Sigurno je puniti smartfon na javno dostupnim kabelima

Iako ponekad nužno, punjenje pametnog telefona u kafićima, restoranima, zračnim lukama i sličnim lokacijama nije uvijek i sigurno jer ti kabeli mogu služiti i za prijenos podataka, ne samo za opskrbu električnom energijom. Hakeri to mogu zlorabiti i doći do vaših fotografija, SMS-ova, e-pošte...

Ako često trebate puniti smartfon izvan kuće i ureda, nabavite vanjsku bateriju.

8) Jedna aplikacija ne može potrošiti puno struje

O, može. I te kako. Pritom ne mislimo samo na zahtjevnije igre, od kojih se tako nešto očekuje zbog toga što intenzivno koriste hardverske resurse, već i na aplikacije koje mnogi među nama koriste svakodnevno poput, primjerice, Facebooka.

9) Brzo punjenje uništava bateriju

Ako i postoje dokazi u prilog ovoj tvrdnji, dosad se nisu pojavili. Punjači s podrškom za brzo punjenje daju istu količinu struje tijekom kraćeg razdoblja no što to čine obični punjači. I to ne čine cijelo vrijeme već dok ne dosegnu približno 60-70 posto kapaciteta. Dakle, te dvije vrste punjenja ne razlikuju se bitno.

10) Stalno aktivna potraga za Wi-Fijem ubija bateriju

Ovo je točno, ali vjerojatno ne u razmjerima u kojima zamišljate. Dok traži mreže Wi-Fi vaš smartfon doista troši energiju jer mora poslati signal kako bi komunicirao s pristupnom točkom. No, riječ je o vrlo malim količinama energije koje postaju važne jedino u situacijama kad je baterija vašeg smartfona pri kraju kapaciteta.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!