nekoliko razloga

Stalno vam se 'smrzavaju' Windowsi 10? Možda je problem u ovom

02.03.2021 u 07:31

Bionic
Reading

Od drivera, preko virusa pa sve do problema s hardverom - ovo su razlozi neočekivanog prekida rada Microsoft Windowsa 10

Nikad nije zabavno gledati potpuni zastoj Windowsa 10. Čak i kad ne izgubite dokumente ili izgubite par sati rada - nasumično zamrzavanje operativnog sustava znak je nekolicine vrlo neugodnih problema. Ovo su najčešći od njih.

Nekompatibilni hardver

Ako neki hardver koji koristite nije u cijelosti kompatibilan s vašom verzijom Windowsa, on može uzrokovati poteškoće sa stabilnošću. Hardverski zastoji i problemi se u Windowsima, piše Makeuseof, obično dešavaju kada računalo nema drugih opcija.

Kad god naiđete na ovaj problem, pokušajte sustavno odspajati periferije i vidjeti koja od njih možda uzrokuje problem: tipkovnica, USB hub, miš, kontroler za videoigre ili nešto drugo. U svakom slučaju - ako imate vrlo star komad hardvera, zamijenite ga novim i provjerite pomaže li.

Uz pomoć modova za kompatibilnost i nekoliko malih promjena moguće je natjerati stariji hardver da proradi u novoj vertziji Windowsa. Nažalost, u novim Windowsima 10 lakše je pokrenuti stari softer nego stari hardver.

Driveri

Čak i ako hardver ne uzrokuje pad sustava, uvijek se možete osloniti i na softver - konkretnije, drivere. Driver je, podsjetimo, mali softver koji Windowsima omogućava izravnu komunikaciju s hardverom.

Za sve osnovne uređaje poput miša ili tipkovnice, generički driveri su dobro rješenje. Ako želite koristiti sve značajke hardvera, morat ćete instalirati službeni softver. Ako ti driveri nisu novi ili imaju problema sa trenutnom verzijom Windowsa 10 ili ste instalirali krive drivere - mogli bi se susresti s problemima.

Načeln pravilo za drivere je ne instalirati ništa sve dok ne naiđete na probleme. Vanjske aplikacije za drivere obično su vrlo sumnjive i često mogu upropastiti više toga nego što uspiju popraviti.

Problemi sa Registryjem

Registry je baza podataka u kojoj Windows drži niz različitih informacija o vašem sustavu i konfiguraciji. Nakon što instalirate ili deinstalirate softver, uredite postavku ili promijenite Registry, Windows će tu zapisati sve promjene.

Registry, kao i ostale komponente Windowsa, većinu vremena radi bez korisničke intervencije. Svesrdno predlažemo da se klonite 'čistača registryja' - svi do zadnjeg su ili beskorisni ili opasni. Za kraj, ako je vaš registry pun grešaka i nekim čudom ga 'počistite', to neće nimalo utjecati na performanse vašeg PC-ja.

Malware

Malware, zajedničko ime za viruse, spyware, crve i druge vrste digitalnih infekcija mogu zbilja naštetiti vašem računalu. Radilo se o adwareu koji vaše računalo trpa reklamama koje s vremenom dovedu do rušenja aplikacije ili rootkitovima koji vaše računalo pretvaraju u hakerski alat za daljinske napade - malware može naštetiti performansama ili potpuno preuzeti kontrolu nad vašim računalom. Skenirajte računalo Malwarebytesom i u budućnosti ne odlazite na sumnjive stranice (i prestanite klikati na sumnjive poveznice).

Više antivirusa odjednom

Windows 10 stiže sa ugrađenim antivirusom - Windows Defenderom. Riječ je o, iskreno, jednoj od boljih i diskretnijih solucija za veliku većinu korisnika Windowsa. Ako se odlučite za nešto drugo, obavezno morate ugasiti Defender kako se dvije aplikacije ne bi 'svađale'. Ako želite brzo i solidno rješenje za povremeni duboki sken računala, isprobajte gore navedeni Malwarebytes. Ako vam to nije dovoljno, isprobajte online skenere računala poput VirusTotala koji može skenirati pojedine datoteke pomoću niza različitih antivirusnih programa - bez potrebe za instalacijom ili preuzimanjem.

Bugovite aplikacije

Ako ste instalirali bugoviti softver, možda problem nije u vašem hardveru ili konfiguraciji. Radi li se o staroj aplikaciji koja dugo nije dobila nadogradnju ili nekoj užasnoj ekstenziji za Chrome - bugovit program možete prepoznati po rušenju sustava samo u slučaju njegovog korištenja.

Ako prepoznate bugoviti program, pokušajte ga nadograditi na najnoviju verziju. Ako vam to ne pođe za rukom, pripremite se za deinstalaciju, ili u slučaju preglednika, brisanje ekstenzije.