TEHNO SAVJETI

Laptop, ultrabook, netbook... Kako ih razlikovati i što odabrati?

25.06.2017 u 08:07

Bionic
Reading

Svijet prijenosnih računala vrlo je raznovrstan i razgranat, što ponekad može biti zbunjujuće. Evo malog vodiča za lakše snalaženje pri odabiru i kupovini

Laptop je tata prijenosnih računala. Zamislio ga je Alan Kay u tvrtci Xerox PARC još 1968. godine. Prvo komercijalno prijenosno računalo ponudio je IBM u rujnu 1975. godine - bio je to IBM 5100. U srpnju 1980 godine pojavilo se računalo Epson HX-20, djelo Yukija Yokozawe, s LCD zaslonom, punjivom baterijom i malim pisačem, teško 1,6 kilograma.

Prvi preklopni modeli kakvi su danas najrašireniji počeli su stizati godinu dana kasnije. U međuvremenu su postali sveprisutni. Prošle godine prodano ih je 154,5 milijuna, dok je prodaja prijašnjih godina znala nadmašivati i 200 mlijuna primjeraka.

U pravilu, riječ je o računalima sa zaslonima dijagonale između deset i 20 inča (25,4 i 50,9 centimetara), teškima između 0,9 i 8,1 kilogram. Vjerojatno najpopularniji su oni sa zaslonom dijagonale 15,6 inča (39,6 cm). 

Po konfiguracijama, značajkama, mogućnostima i cijenama su vrlo raznovrsni, a često ih je moguće i nadograđivati (recimo, dodati radnu memoriju). Obično su pogonjeni operativnim sustavima Windows, Mac i Linux. 

Laptope se danas koristi za posao (ovaj tekst nastaje na jednom od njih) i školovanje, komunikaciju, igranje igara, gledanje filmova i serija...  Odabrat ćete ih ako trebate potpuno funkcionalnu zamjenu za stolno računalo koju možete strpati u ruksak i nositi sa sobom. 

Notebook je naziv za vrstu laptopa koji su manji i lakši od većine drugih te prilagođeni što duljem trajanju baterije, zbog čega obično imaju u prosjeku slabiji hardver i minimalne mogućnosti nadogradnje. Dolaze u veličinama zaslona od 11 inča (27,9 cm) pa naviše. Dobri su za studente i poslovnjake koji trebaju obaviti jednostavnije zadaće u pokretu. 

Naziv netbook označava još manje laptope (između pet i 12 inča, odnosno 12,7 i 30,4 cm te težine od kilograma do kilograma i po), razmjerno oskudnih hardverskih mogućnosti s naglaskom na što dulje trajanje baterije, a koji uglavnom služe za pretraživanje interneta, pregledavanje e-pošte i Facebooka...

Prisutni su od 2007. godine, uglavnom s Windowsima i Linuxom. U zadnje ih vrijeme potiskuju chromebookovi, računala sličnih značajki i funkcionalnosti koja su se pojavila 2014., a koja koriste Googleov operativni sustav Chrome.

Ultrabook (složenica od engleskih riječi ultraportable i notebook) je kategorija koju su izmislili u Intelu 2011. godine kako bi opisali prijenosno računalo koje je lagano, ali moćno i elegantno.

Za razliku od notebookova i netbookova, ova su računala sposobna obavljati značajno zahtjevnije zadaće. Obično ih pogoni Windows.

Kako bi moglo ponijeti naziv ultrabooka treće generacije, prijenosno računalo mora imati Intelove procesore iz serije Haswell. 

Ne smije biti deblje od 20 milimetara uz zaslon dijagonale 13,3 inča (33,7 cm) i manji, odnosno 23 mm za 14 inčne (35,5 cm) i veće zaslone. Mora, između ostalog, moći reproducirati šest sati videa HD razlučivosti i izdržati devet sati Windowsa 8 u mirovanju s jednim punjenjem baterije te podići operativni sustav iz mirovanja u najviše tri sekunde. 

Intel ne postavlja ograničenja što se količine memorije i RAM-a, povezivosti te drugih komponenti tiće, pa je pri kupovini dobro provjeriti  ima li uređaj sve što vam treba. Recimo, često nemaju čitač DVD-a i ulaz za Ethernet.

U pravilu će imati integriranu Intelovu grafičku karticu, što znači kako bi mogli imati problema pri pokretanju zahtjevnijih igara, ali i pri intenzivnijoj obradi fotografija, videa i zvuka. Uz to, tipkovnice su im obično pliće od onih na standardnim laptopima, što je ustupak iznimno tankom profilu. 

Među ovdje navedenima tablet računalo je najnoviji i najtanji uređaj. Prisutno od '80-tih godina prošlog stoljeća, no tek je s pojavom Appleovog iPada 2010. postao doista globalno zastupljeno. 

Po značajkama i mogućnostima tablet računalo je sličnije pametnim telefonima nego laptopima. Prikladnije je za gledanje multimedijalnih sadržaja, korištenje e-pošte i surfanje po društvenim mrežama nego za obavljanje tradicionalnih uredskih zadaća, iako se to ubrzano mijenja

Cijelu prednju stranu zauzima zaslon dijagonale od sedam do 14 inča, osjetljiv na dodir, obično u boji. Za unos teksta predviđena je virtualna tipkovnica (iako je često moguće spojiti i fizičku), ponekad i digitalna olovka.

Odlično će poslužiti, recimo, putujućim trgovcima ili kao zamjena za TV dok ste na putu.