TEHNO VODIČ

Novi Firefox radi brže nego ikad, evo kako ga podesiti

21.06.2017 u 11:49

Bionic
Reading

Naučite kako ubrzati svoj omiljeni preglednik iz Mozille do beskonačnosti uz naš kratki i jednostavni vodič

Bogme smo se načekali, ali evo - konačno nam je stigao Firefox 54 za Windows, Mac, Linux i Android. Njegovo najmoćnije oružje je podrška za više procesa - 'veliki napredak' koji će poboljšati vaše iskustvo surfanja. Mozillina podrška za multi-processing projekt je na kojem kompanija radi već preko osam godina, a njegovo kodno ime je Electrolysis, odnosno E10S. 

Mozilla naglašava da ova velika promjena koda Firefoxa smanjuje potrošnju memorije i ubrzava rad preglednika koristeći do četiri odvojena procesa za web sadržaje u svim otvorenim tabovima. Drugim riječima, manja potrošnja memorije znači da stranica otvorena u jednom tabu više neće usporavati druge otvorene tabove. 'Ovakav dizajn omogućuje nam da koristimo sve jezgre modernih procesora te da u budućnosti osiguramo sandbox web sadržaj' kažu iz Mozille. 'Ova nadogradnja također poboljšava stabilnost, osiguravši da jedan loš proces ne pogasi sve ostale tabove', zaključuju developeri.

U čemu je stvar?

Značajka Electrolysis automatski se aktivira unutar Firefoxa 54, no problem je što ju velik broj korisnika još ne može iskoristiti. Što je još gore, njihov preglednik se i dalje drži samo jednog jedinog procesa. Razlog zbog kojeg se ovo dešava su dodaci za Firefox koji nisu kompatibilni sa Electrolysisom, odnosno radom s više procesora.

I što sad?

Da biste provjerili radi li multiprocesiranje u vašem Firefoxu, 'posjetite stranicu' about:support i pronađite liniju 'Multiprocess Windows':

  • Ako piše '1/1 (Enabled by default)' - čestitamo, rad s više procesa je aktivan
  • Ako piše '0/x (Disabled by add-ons)' — rad s više procesa ne radi

Isključite dodatke koji smetaju Firefoxu

Da biste otkrili popis nekompatibilnih dodataka kako biste vidjeli koji od njih stvara probleme, instalirajte dodatak 'Add-on Compatibility Reporter' kojeg je razvio sam Firefox.

Aktivirajte Electrolysis

Kako biste ručno popravili ovaj problem i osposobili dodatak Electrolysis, prvo trebate isključiti ili potpuno odstraniti nekompatibilne dodatke iz preglednika. Nakon što to odradite, uključite Electrolysis u Firefoxu uz ove jednostavne korake:

  • Ukucajte about:config u polje za adrese
  • potražite browser.tabs.remote.autostart
  • Dvaput kliknite na opciju kako biste ju aktivirali

Još jedan zgodni trik koji možete isprobati je promijeniti broj procesa koji je u startu ograničen na 4, zavisno o tome s koliko memorije raspolažete.

  • Posjetite about:config
  • Potražite dom.ipc.processCount
  • Upišite vrijednost veću od 1

I...to je to, narode!

Iskreno, ova opcija mogla bi ponukati mnoge korisnike Google Chromea da se vrate u Firefox, s obzirom da Chrome otvara novi proces za svaki tab u pregledniku, što znači da ako ste luđak poput autora ovih redaka kojeg posao tjera da ima otvorenih deset ili više tabova odjednom, stvari znaju postati prilično spore.

Firefox 54 dostupan je apsolutno svima, a Firefox 55 koji će dodatno rafinirati Electrolysis (za sad) mogu skinuti samo developeri.