ŠPIJUN U DŽEPU

Broj koraka, lokacija... Znate li što sve prati vaš iPhone?

23.06.2017 u 08:43

Bionic
Reading

Vaš iPhone vjerojatno prati i bilježi više nego što mislite. Uz oglašivače koji nas prate i stalnu prijetnju napadima phishing, nije loše biti na oprezu i tražiti nove načine kako bolje zaštititi privatnost online

Vaš iPhone vjerojatno prati i bilježi više nego što mislite. Srećom, većinom su u pitanju bezazlene aktivnosti, piše Make Use Of

Kao i drugi proizvođači, Apple svoje pametne telefone oprema za praćenje korisnika kako bi, između ostalog, mogao ponuditi bolju uslugu. Nekima to smeta, pa traže načine kako isključiti što više značajki koje se bave praćenjem.

Evo što, na primjer, vaš iPhone prati:

1) Vašu lokaciju

Vaš iPhone gotovo sigurno prati gdje se nalazite u danom trenutku. Prije nekoliko godina ispostavilo se kako po početnim postavkama bilježi i čuva popis često posjećivanih odredišta, što su u Appleu koristili za poboljšavanje aplikacije Maps.

Iako brojni korisnici nisu time bili oduševljeni, ta je značajka prisutna i u izdanju 11 Appleovog operativnog sustava za pametne telefone iOS.

Želite baciti pogled na taj popis? Otvorite Settings i odaberite Privacy. Potom kucnite na Location Services i skrolajte do System Services. U tom izborniku pronađite Frequent Locations. Možete ga i isključiti ako kucnete po sklopki koja je uz njega.

2) Koliko koraka napravite

Za većinu aplikacije Health potreban je bar neki oblik korisničke interakcije. Ne i za pedometar, koji vjerojatno broji vaše korake od trenutka kad ste prvi put uključili svoj smartfon. 

Podatke o broju prijeđenih koraka naći ćete ako otvorite aplikaciju Health, pa zatim zaslon Health Data. Kucnite na Activity i skrolajte sve dok ne nađete Steps ili Steps or Walking + Running Distance.

3) Što ste podijelili s kontaktima

Vaš iPhone pamti svašta, pa tako i fotografiju koju ste podijelili sa svojom sestrom prije šest mjeseci. Kako ne bi morali duboko kopati da bi ju našli, otvorite razgovor koji vas zanima u aplikaciji Messages i kucnite na dugme za informacije u gornjem desnom kutu.

Otvorit će se zaslon s više raznovrsnih opcija. Vas zanimaju knjižnice sa slikama i privitcima, koje su pri dnu. Možete ih ponovno poslati, prebaciti u druge aplikacije ili spremiti na uređaj. 

4) Vaše navike korištenja iPhonea

Baš kao i digitalna pomoćnica Siri, vaš iPhone može poslužiti kao asistent u obavljanju svakodnevnih zadaća.  Recimo, mogao bi primijetiti ako obično koristite istu aplikaciju za slušanje glazbe, pa ju ponuditi u donjem lijevom kutu zaslona čim uštekate slušalice. Isto vrijedi i za, recimo, igraću konzolu Xbox. 

5) Metapodatke vaših fotografija

Dok fotografirate iPhoneom taj uređaj bilježi niz raznovrsnih informacija. Kako bi dobili dojam o kolikom se obilju radi, trebate zaviriti u značajku Memories u aplikaciji Photos.

Ta značajka stvara serije slajdova na različite teme po mjeri, često temeljem razdoblja ili lokacije. Ova vrsta metapodataka može putovati s vašim fotografijama kad ih objavljujete na društvenim medijima, stoga razmislite o tome da ih obrišete prije objavljivanja. 

6) Koje aplikacije cijede vašu bateriju

Pomoću iPhonea možete doznati koje aplikacije najviše opterećuju vašu bateriju. Kako ćete do tog podatka? 

Otvorite aplikaciju Settings pa zatim Battery. Skrolajte dok ne nađete Battery Usage data, koja će vas obavijestiti o najrastrošnijim aplikacijama tijekom zadnjih 24 sata ili sedam dana. 

Kucnete li na sličicu sata na desnoj strani zaslona, doznat ćete koliko je dugo aplikacija bila na zaslonu, kao i koliko je dugo radila u pozadini.