TEHNO RECENZIJE

Lagana, sa solidnom baterijom, ali... Isprobali smo domaću fitness narukvicu MeanIT M15

30.07.2021 u 10:54

Bionic
Reading

Za uređaj te cjenovne kategorije M15 nudi solidan raspon mogućnosti praćenja aktivnosti i zdravstvenih parametara, ali ima nekoliko ozbiljnih nedostataka

Nakon nekoliko pametnih satova, bežičnih slušalica i tablet računala iz domaćeg distributera Intelkoma na recenziju je pristigao i jedna narukvica za fitness iz serije MeanIT.

M15, doduše, nazivaju pametnim satom, ali on to nije. Nedostaje mu, naime, nekoliko ključnih značajki kako bi mogao biti uvršten u tu kategoriju. No, krenimo redom.

Dizajn

Izgledom se M15 ne razlikuje bitno od drugih uređaja koji služe za praćenje sportskih i drugih fizičkih aktivnosti. Vidi se kako je riječ o jeftinijem uređaju, ali ostavlja sasvim korektan dojam.

Odlikuje ga izduženo plastično kućište kojim s prednje strane dominira TFT zaslon dijagonale 0,99 inča (2,44 centimetra), s kapacitativnom tipkom pri dnu.

  • +9
Fitness narukvica MeanIT M15 - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Straga je svjetlosni senzor za mjerenje otkucaja srca, tlaka i zasićenosti krvi kisikom, dok su bridovi s desne i lijeve strane potpuno glatki, bez tipki i utora.

Baterija

Kako onda puniti ovu fitness narukvicu, pitate se? Za to je potrebno od kućišta odvojiti remen na gornjem dijelu, kako biste M15 mogli utaknuti u bilo koji utor za USB.

S jedne strane to je praktično jer ne morate nositi zaseban kabel za punjenje sa sobom ako imate uređaj ili adapter s utorom za USB.

S druge može biti problematično ako takav uređaj ili adapter nemate pri ruci, odnosno ako su vam utori na uređaju kojeg koristite već zakrčeni kao meni. Ni jedno ni drugo nije nepremostiv problem, naravno.

Ugrađena nezamjenjiva litij-ionska baterija može potrajati pet do sedam dana ako uređaj koristite svakodnevno. Brzina punjenja ovisit će o tome na što ćete ga spojiti, ali računajte kako ćete na to potrošiti do sat vremena.

Zaslon i remeni

Remene je, kao što ste vjerojatno već i sami zaključili, moguće razmjerno jednostavno odvojiti i zamijeniti. M15 dolazi u paketu s dva primjerka koji se razlikuju samo po boji - jedan je crni, drugi crveni.

Oba su rebrasta, pristojne savitljivosti i ugodni pri duljem nošenju. Malo sam se više znojio na zapešću nego inače pri višim temperaturama i intenzivnijim fizičkim aktivnostima, ali ne više nego što bi bilo očekivano za takve okolnosti.

Sam zaslon je dovoljno dobar za korištenje u zatvorenom prostoru, ali je zbog jakog odsjaja i niske razine svjetline slabije vidljiv kad se nađete na otvorenom. Tipka na zaslonu razmjerno dobro reagira na dodir jednom kad se naviknete na nju.

Značajke

Za uređaj te cjenovne kategorije M15 nudi solidan raspon mogućnosti praćenja aktivnosti i zdravstvenih parametara.

Uz već spomenute otkucaje srca, tlak i zasićenost krvi kisikom možete ju koristiti i za brojanje koraka i potrošenih kalorija te praćenje spavanja, a uz pomoć prateće aplikacije HryFine i nekoliko sportskih aktivnosti poput trčanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru, bicikliranja, hodanja, košarke, nogometa i penjanja.

Povežete li ju Bluetoothom s pametnim telefonom, moći ćete M15 također koristiti i za daljinsko upravljanje kamerom i glazbom na smartfonu, pronalazak uređaja ukoliko ga zagubite, kao i primanje obavijesti o pozivima, SMS-ovima i notifikacijama pristiglim s društvenih mreža.

Fintess narukvica MeanIT M15 - aplikacija HtyFine Izvor: HryFine / Autor: Miroslav Wranka

Prikaz tih obavijesti nije najsretnije riješen jer vas uređaj samo obavještava kako je nešto pristiglo na vaš mobitel, ne i što. Točnije, ne možete to učiniti brzim pogledom na zaslon već morate kopati po izborniku ne biste li razlučili što je što.

Prateća aplikacija HryFine nedvojbeno je najslabiji dio korisničkog iskustva. Ne samo što su se u Intelkomu ponovno odlučili na zasebnu aplikaciju (prestao sam brojati koliko ih je bilo dosad), već su ju i prilično loše pripremili za korištenje na hrvatskom jeziku.

Aplikacija manje-više radi ono što se očekuje od nje, ali na sinkronizaciju podataka trebalo je čekati, a pojedine značajke (primjerice, praćenje spavanja) same bi se isključivale i uključivale bez vidljivog razloga.

Uz to ne podržava prikaz svih aktivnosti koje je navodno moguće pratiti putem M15, već tek dio njih. Softver i lokalizacija, dakle, i dalje su slabe točke Intelkomovih uređaja.

Trebate li kupiti MeanIT M15?

Ova narukvica za tjelovježbu i sport dobro će vam poslužiti ako želite uređaj s osnovnim funkcionalnostima i značajkama za koji ne želite potrošiti više od 200 kuna.

Uz nisku cijenu, glavne su joj prednosti to što je lagana, ugodna za nošenje, a i baterija je solidno izdržljiva.

Ali, ako ste imalo zahtjevniji ne vjerujem kako ćete biti zadovoljni s onim što vam može pružiti.

MeanIT M15 - ključne specifikacije

Zaslon: TFT, 0,94 inča (2,44 cm)

Baterija: litij-ionska, nezamjenjiva

Povezivanje: Bluetooth (Android, iOS)

Senzori i ostalo: otkucaji srca, tlak, zasićenost krvi kisikom, koraci, prijeđena udaljenost, kalorije, sportske aktivnosti

Boja: crno kućište; crni i crveni remen

Cijena: 159 kuna

Ustupio: Intelkom