TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Isprobali smo Nokiju X20: Što nam je nova 5G uzdanica pokazala na testiranju

12.06.2021 u 08:07

Bionic
Reading

Novi Nokijin smartfon podržava mreže nove generacije po cijeni od oko 3000 kuna. Pitanje je: mogu li ga njegove ostale značajke uzdignuti iznad vrlo agresivne konkurencije? Evo što smo zaključili

Najnoviji predstavnik HMD-ove linije Nokijinih telefona svojevrstan je iskorak u odnosu na dosadašnju ponudu. Riječ je o malo odvažnijem, skupljem i složenijem smartfonu koji, znajući koga cilja, nastoji slijediti globalne tehnološke i dizajnerske trendove, ponavljajući neke popularne i nepopularne poteze većih proizvođača.

Nokia X20 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Uređaj na prvi pogled super izgleda. Gajimo veliku simpatiju prema blago zaobljenim kutovima i finim gradijentima Nokijinih smartfona koji komplimentiraju čistom Androidu i nizu nepretencioznih hardverskih značajki.

Na stražnjoj strani 6,67-inčne kombinacija plastike i stakla nalazi se četverostruki zaobljeni modul za kamere koji okružuje (u našem slučaju) tirkiznoplava mat površina. Manjak senzora za otisak prsta na stražnjem dijelu kompenziran je njegovom pojavom na desnoj strani smartfona dok na lijevoj nalazimo tipku za Google Assistant koju, prema našem iskustvu, za originalnu namjenu ne koristi skoro nitko.

Osjećaj korištenja, multimedija i zaslon

Prednjim dijelom smartfona dominira prekrasni IPS zaslon dijagonale 6,67 inča te komplimentira izduljenoj formi smartfona i stane u ruke svih veličina - od malih do nezgrapno velikih. Zaslon, makar nije OLED, ima izvrsne kutove gledanja i premda ne podržava veće frekvencije od 60 Hz, gledanje fotografija i internetskih stranica čini vrlo ugodnim. Problem, kad smo već kod toga, stvara samo jedan zvučnik jer konzumaciju svega od Netflixa do videoigara čini ispodprosječnom.

Što se brzine smartfona tiče, susreli smo s razlogom za to što Nokia X20 može izdržati oko dan i pol prije spajanja na punjač. Uređaj pokreće štedljivi SnapDragon 480 5G, a koji se ovdje našao zbog podrške za mreže nove generacije. Uparen sa 6 ili 8 GB RAM-a, garantira igranje videoigara na srednjim detaljima te, nažalost, reducira potencijal jako dobrog IPS LCD zaslona.

Za kraj, tu je pakiranje koje umjesto punjača kupcu daje maskicu od recikliranog materijala - kopirajući trend koji u posljednje vrijeme predvode Samsung i Apple, što znači da ćete (ako ga već nemate) morati investirati u zidni punjač.

Kamere

Stražnji modul Nokije X20 čine četiri objektiva: širokokutni objektiv od 64 MP, ultraširokokutni objektiv od 5 MP, makroobjektiv od 2 MP i dubinski objektiv od 2 MP. Najbolje smo fotografije snimili koristeći glavni objektiv koji pri dnevnim uvjetima snimanja pruža vrlo živopisne snimke.

Dodatne funkcije, poput mogućnosti snimanja u sobama sa slabijim osvjetljenjem, kao i panoramsko snimanje, pokazali su se najboljima na osnovnim postavkama, donekle ostavivši dojam da imamo posla s uređajem koji može raditi sve - samo ako od njega ne tražite previše. Slično pravilo vrijedi za selfije - uz pomoć širokokutne kamere od 32 MP vrše svoju funkciju, no donekle padaju ispod dobro uigrane konkurencije.

  • +4
Nokia X20 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Sve je dobro, ali...

Ovdje zapravo dolazimo do glavnog problema s Nokijom X20 - za cijenu oko 3000 kuna moguće je nabaviti uređaj poput OnePlus Norda koji, makar ne nudi 5G, dolazi s moćnijim procesorom i vrlo solidnom kamerom. Upravo zato smatramo da je Nokia X20 napravljena za vrlo specifičnu publiku koja želi prednosti mreža nove generacije bez previše investiranog novca. Ako spadate među njih, nova uzdanica iz HMD-a praktički je nezaobilazan izbor. Ako tražite neke druge značajke, poput brzog procesora spremnog za zahtjevnije videoigre, u ovom cjenovnom razredu dovoljno je velik broj drugih uređaja koji će vas razveseliti više od nove Nokije.

  • Ime: Nokia X20
  • Proizvođač: HMD
  • Glavna kamera:
  • 64 MP (širokokutna), PDAF
  • 5 MP (ultraširokokutna)
  • 2 MP (makro)
  • 2 MP (dubinska)
  • Prednja kamera: širokokutni objektiv 32 MP
  • Materijali: staklo, plastični okvir, plastično kućište
  • Komunikacija: GSM, HSPA, LTE, 5G
  • Procesor: Snapdragon 480 5G
  • Memorija: 6 GB RAM (128 GB), 8 GB RAM (128 GB), proširivo
  • Baterija: 4470 mAh, podrška za brzo punjenje do 18 W
  • Ekran: 6,67 inča, IPS LCD, 60Hz, 1080 piksela puta 2400 piksela, zaštićen Gorilla Glassom 5
  • U kutiji: smartfon, USB-C kabel, maskica, upute, iglica za SIM
  • Cijena: oko 3000 kuna
  • Ustupio: Nokia