TEHNO RECENZIJE

Isprobali smo novi Sonosov prijenosni zvučnik za plažu, doznajte što sve može Roam

12.04.2021 u 08:42

Bionic
Reading

Roam je kompaktan bežični zvučnik koji može puno toga ponuditi bez obzira na to što je prilično malen i lagan

Sonos Roam drugi je prijenosni bežični zvučnik te tvrtke od 2019. godine, kada su predstavili model Move. Za razliku od prethodnika, namijenjenog više kućnoj uporabi, Roam je uređaj osmišljen kako biste ga nosili sa sobom posvuda.

Dizajn

Zasad najjeftiniji zvučnik kojeg Sonos samostalno nudi trokutastog je oblika. Riječ je o vrlo kompaktnom uređaju koji će lako pronaći svoje mjesto bilo gdje, od radnog stola pa dalje, kao i kojeg neće biti teško nositi i držati u ruci.

Prigušenog i nenametljivog dizajna, uklopit će se u praktično bilo koje okruženje. Kombinira zaobljenu čvrstu plastičnu plohu - koju prekidaju tek tipka za uključivanje i isključivanje, utor za USB-C i nožice za oslonac - i rešetke za zvučnik kroz koje kao da se naziru pčelinje saće, a na kojoj je jedini ukras Sonosov logotip.

  • +12
Bežični zvučnik Sonos Roam Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Gornji i donji brid ima gumirane kapice kako bi Roam bio otporniji na eventualne udarce i padove. Upravljačka ploča na gornjem bridu sastoji se od blago izbočenih tipki za pokretanje i zaustavljanje reprodukcije, regulaciju jačine zvuka i aktivaciju mikrofona za glasovno upravljanje.

Te fizičke tipke dobro reagiraju na pritisak i nije ih jednostavno slučajno aktivirati, što je korisno za uređaj koji će se često naći u ruksaku i sličnim torbama.

Tu su i tri LED lampice. Ona pri vrhu će vam pokazati je li mikrofon uključen, dok su dvije na strani gdje je Sonosov logotip zadužene za obavještavanje jesu li Bluetooth i Wi-Fi aktivni (bijela, odnosno plava).

Može s vama u kupatilo, kuhinju, na bazen...

Sonos Roam moguće je koristiti u uspravnom ili vodoravnom položaju. Očite razlike u kvaliteti zvuka između te dvije pozicije nema, a i svejedno je kako stoji dok ga punite.

Ovo je prvi Sonosov bežični zvučnik otporan na prašinu i vodu (IP67), što znači kako može s vama kupatilo ili kuhinju, kao i da nije frka ako upadne u bazen (ukoliko ga izvadite u razumnom roku). Trebao bi izdržati i padove, iako je njih uvijek preporučljivo izbjegavati kad je elektronika u pitanju.

Podržava prijenos podataka putem Bluetootha i Wi-Fija, pa ga je moguće koristiti i dok ste offline za puštanje audio zapisa s mobitela i drugih uređaja, odnosno online za internetske radio postaje, servise za streaming i tome slično.

Roam se može sam prebaciti s Bluetootha na Wi-Fi i obrnuto, što je korisno ako ćete ga nositi često sa sobom. Isključivanje je je moguće učiniti i ručno, dugim pritiskom na tipku za pokretanje reprodukcije.

Baterija za cijeli dan

Njegova punjiva baterija doista traje oko deset sati, koliko tvrde u Sonosu, iako treba očekivati određene fluktuacije ovisno o tome koliko ćete opteretiti i kako. Moguće ga je puniti žičnu (putem kabela USB-C) ili bežično (bilo koji adapter s podrškom za standard Qi).

Iscjedite li ga potpuno, pripremite se na dulje punjenje sa slabijim adapterima. Adapteru snage 10 W trebalo je blizu pet sati za potpuno punjenje, dok je nešto jači bežični posao odradio za oko četiri sata. Dakle, efektivno ćete ga puniti tijekom noći, kao nekad pametne telefone.

Aplikacija i prateće značajke

Roam koristi Sonosov standard S2 i odgovarajuću prateću aplikaciju za operativne sustave Android i iOS, pomoću koje možete namjestiti niz postavki (primjerice, ekvilajzere), ali i upogoniti nekoliko zgodnih značajki.

Recimo, Sonos Swap omogućava prebacivanje zvuka kojeg Roam reproducira na najbliži mu Sonosov zvučnik dugim pritiskom na tipku za pokretanje i pauziranje reprodukcije. Isprobao sam to nekoliko puta, svaki put je radilo glatko.

Tu je i značajka Trueplay, koja automatski namješta zvuk ovisno o okruženju u kojem se Roam nalazi. Više će do izražaja doći u manjim zatvorenim prostorima nego većim i na otvorenom. Također, Roamom je moguće upravljati glasom uz pomoć digitalnih osobnih pomoćnika kao što su Amazonova Alexa ili Googleov Assistant, kao i upogoniti Appleov AirPlay 2.

Aplikacija je uglavnom jednostavna i laka za korištenje. Iznimka je dodavanje nove mreže Wi-Fi, koje bi moglo biti prezahtjevno ako niste dovoljno tehnički upućeni ili barem strpljivi.

Kako zvuči Sonos Roam?

Roam je pristojno glasan za zvučnik te veličine, ali se izdvaja po punom, jasnom i ugodnom zvuku kojem ne nedostaje basa, niti čistoće pri reprodukciji visokotonaca. Kvaliteta zvuka je postojana bez obzira na jačinu. Bez problema će zvukom popuniti prostorije u stanu, kući ili uredu, kao i manje otvorene prostore.

Moguće ga je upariti s drugim Roamom kako bi dobili stereo zvuk, kao i s drugim Sonosovim zvučnicima koji podržavaju S2.

Trebate li kupiti Sonos Roam?

Ovo je kompaktan i lako prenosiv zvučnik koji može puno toga ponuditi, kako u kvaliteti zvuka, tako i u pratećim značajkama. Bit će odličan izbor ako već imate Sonosov zvučnik s kojim ga možete povezati, kao zvučnik koji će vas zabavljati dok radite ili s kojim ćete komunicirati dok, recimo, kuhate ili pospremate.

Spreman je također za bazen ili plažu, odnosno izlete bilo koje vrste, kamo vas može pratiti cijeli dan, a da pritom ne morate razmišljati puno o prašini i vodi. Trebate li jači zvuk za veće prostorije i skupine ljudi, potražite druge zvučnike.

Sonos Roam - ključne specifikacije

Dimenzije: 168 puta 62 puta 60 milimetara

Težina: 430 grama

Pojačala: dva pojačala klase H, visokotonac, midwoofer

Povezivost: Bluetooth, Wi-Fi

Operativni sustavi: Android, iOS

Boje: bijela, crna

Ostalo: ugrađen mikrofon; podrška za servise za streaming glazbe, Apple AirPlay 2

Cijena: 1.399 kuna

Ustupio: Ascomm