TEHNO RECENZIJE

FreeBuds 4i: Isprobali smo nove Huaweijeve bežične slušalice s aktivnim poništavanjem buke

18.04.2021 u 11:51

Bionic
Reading

FreeBuds 4i dobro izgledaju, jednostavne su za povezivanje i korištenje, ugodne pri nošenju, a nude solidan zvuk i kvalitetno aktivno poništavanje buke po razmjerno niskoj cijeni, uz izdržljivu bateriju

Bežične slušalice FreeBuds 4i kineske tvrtke Huawei na hrvatsko su tržište pristigle početkom ovog mjeseca.

FreeBuds 4i ne razlikuju se značajno od prethodnika jer je i dalje riječ o slušalicama koje dizajnom slijede smjernice postavljene Appleovim modelom AirPods Pro. Nešto su dulje i veće nego model FreeBuds Pro, što im daje elegantniji izgled u određenoj mjeri, ali te su razlike već u domeni sitničarenja.

Lako ih je postaviti u uho, u kojem će i ostati čak i ako snažnije zatresete glavom. Bez problema će poslužiti pri vježbanju i drugim fizičkim aktivnostima iako preporučujem oprez pri trčanju, bicikliranju i drugim aktivnostima koje uključuju brže kretanje.

FreeBuds 4i su otporne na vodu (IP54), što znači da će preživjeti pljusak ili slučajno zalijevanje vodom, kao i znojenje pri intenzivnom vježbanju, ali ne i plivanje u bazenu.

Ugodne su pri duljem nošenju i korištenju. Ako vam ne odgovara normalna veličina čepića s kojima su isporučene, u kutiji su također manji i veći primjerci pa isprobajte hoće li vam bolje odgovarati.

  • +7
Huawei FreeBuds 4i Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Prateća kutija s baterijom za punjenje i dopunjavanje slušalica pomalo je neobičnog dizajna. Naime u Huaweiju su odlučili dati joj ovalan oblik nalik jajetu (uz ravnu poleđinu kao iznimku), što znači da praktično postoji samo jedan način na koji ju možete držati na stolu.

Nije, naravno, riječ o velikom problemu jer s kutijom ionako nećete imati puno posla. Ipak, bilo bi zgodno kad bi ju se moglo položiti na barem još jedan brid.

Zaobljeni oblik, doduše, ima druge prednosti. Vrlo je ugodan na dodir, lak je za držanje i jednostavno ga je ugurati u džep hlača ili ruksaka, a da vas pritom ništa ne bocka.

I slušalice i kutija izrađeni su od čvrste polirane plastike koja bi trebala izdržati pokoji pad ili nehotično grublje rukovanje. Nema suvišnih ukrasa, sve je podređeno funkcionalnosti.

Na donjem dijelu je utor za USB-C, sprijeda po sredini su Huaweijev logo i indikator bežičnog povezivanja/punjenja dok je s desne strane jedva primjetna tipka za resetiranje.

Sve izgleda nenametljivo i može se uklopiti u većinu modnih stilova. Zbog oblika i kompaktnosti možda će se više svidjeti ženama, ali dojma sam da su FreeBuds 4i po tom pitanju prilično uniseks.

Jedino što mi je smetalo na kutiji bio je poklopac. Naime ili je prelagan ili je šarka nedovoljno precizno namještena (moguće i oboje) pa ga je iznimno lako nenamjerno zaklopiti.

Upravljanje slušalicama

Povezivanje FreeBuds 4i s mojim dvije i kusur godine starim Honorom View20 proteklo je glatko jednom nakon što sam nadogradio Huaweijevu aplikaciju AI Life. Prije toga aplikacija ih uopće nije nudila kao uređaj s kojim je moguće povezati se, niti ih je mogla naći skeniranjem.

Povezivanje se obavlja pritiskom na tipku na desnoj strani kutije, pri čemu poklopac mora biti otvoren. Nakon što se povežu FreeBuds 4i odlično rade.

Signal je jak i postojan. Prekidao bi se tek kad bih došao do krajnje granice dometa bluetootha ili postavio ozbiljne prepreke između sebe i mobitela (poput, primjerice, više zidova).

Sama aplikacija AI Life prilično je oskudnih mogućnosti. Prikazat će vam razinu popunjenosti kapaciteta baterije, omogućiti odabir načina rada poništavanja buke, uključivanje opcije automatskog prepoznavanja koristite li slušalice ili ne, kao i za što ćete koristiti lijevu slušalicu. Ne bi bilo loše dodati više mogućnosti upravljanja reprodukcijom i namještanja zvuka.

Svaka slušalica opremljena je kapacitativnim senzorima koje možete koristiti za upravljanje reprodukcijom zvuka i javljanje na pozive.

Kucnete li dva puta, pokrenut ćete ili zaustaviti reprodukciju audio ili videozapisa dok će dulja kuckanja omogućiti prebacivanje između tri načina rada poništavanja buke (uključeno, isključeno, automatsko). Nažalost, ne postoji način na koji preskočiti pjesmu ili se vratiti na početak one koju ste upravo preslušali.

Slušalice su u većini slučajeva dobro reagirale na upravljanje dodirom iako je bilo situacija u kojima sam morao posegnuti za mobitelom kako bih napravio ono što sam htio.

Zvuk

FreeBuds 4i su True Wireless Stereo slušalice s ugrađenim aktivnim poništavanjem buke. Kvaliteta zvuka je dobra, ne vrhunska. Iako je jasan i razgovijetan, nedostaje mu basa, ima određenu 'metalnu' notu i treba prilično podići jačinu kako bi dobio na punoći. Meni su najbolje 'sjele' pri slušanju podcasta i audioknjiga, kao i manje kompleksne glazbe.

S druge strane, aktivno poništavanje buke izvrsno radi, u određenoj mjeri bolje nego na nekim skupljim modelima koje sam imao prilike isprobati. Naravno, ne mogu u potpunosti eliminirati buku iz okoliša, ali će ju umanjiti u značajnoj mjeri i time olakšati, recimo, telefonske razgovore ili rad u prostoriji s više ljudi.

Kompatibilnost

Osim za Android, FreeBuds 4i dostupne su za uređaje s operativnim sustavom iOS, ali ne i za računala s Windowsima. U Huaweiju tvrde da FreeBuds 4i mogu raditi do deset sati bez punjenja s isključenim aktivnim poništavanjem buke, odnosno do 7,5 ako je poništavanje buke uključeno.

Praksa je pokazala da to približno odgovara činjeničnom stanju pri aktivnom svakodnevnom korištenju. U prosjeku bih s njima izgurao između devet i 10 sati, s time da sam ih uglavnom koristio u zatvorenom prostoru i s razmjerno niskom jačinom zvuka. Moguće je da bi kraće potrajale na otvorenom i uz glasniji zvuk.

S punom baterijom u kutiji autonomija može biti produljena do 22 sata reprodukcije. Baterija podržava i brzo punjenje pa ju možete napuniti u deset minuta za četiri sata korištenja (što se također pokazalo točnim).

Trebate li kupiti Huawei FreeBuds 4i?

FreeBuds 4i dobro izgledaju, jednostavne su za povezivanje i korištenje, ugodne pri nošenju, a nude solidan zvuk i kvalitetno aktivno poništavanje buke po razmjerno niskoj cijeni, uz izdržljivu bateriju.

S druge strane, neće zadovoljiti zahtjevnije audiofile, kao i one među vama koji traže potpunu izolaciju od buke iz okoliša. Nisu posve otporne na vodu, a ne podržavaju ni bežično punjenje.

Huawei FreeBuds 4i - ključne specifikacije

Dimenzije: 37 puta 21 puta 23,9 mm (po slušalici); 48 puta 61,8 puta 21,8 mm (kućište)

Težina: 5,5 grama (po slušalici); 36,5 grama (kućište)

Kućište: polirana plastika

Driver za zvuk: 10 mm, dinamički

Povezivost: Bluetooth 5.2, automatsko povezivanje

Baterije: 55 mAh (po slušalici), 215 mAh (kućište)

Ostalo: aktivno poništavanje pozadinske buke, mogućnost upravljanja dodirom, USB-C, otkrivanje nošenja

Boje: bijela, crna, crvena

Cijena: 599 kuna

Ustupio: Huawei