TEHNO PREGLED

Jeste li na popisu? Na ovih 20 poslova umjetna inteligencija će imati ogroman utjecaj

08.06.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Evo poslova koji će se u bližoj budućnosti sigurno promijeniti pod utjecajem umjetne inteligencije, uz zadatke za koje biste trebali znati kako ih delegirati strojevima

Brz uspon aplikacija generativne umjetne inteligencije mogao bi promijeniti načine na koje obavljamo niz poslova, ali i dovesti do smanjenja potrebe za ljudskom radnom snagom u budućnosti.

Treba imati na umu to da je umjetna inteligencija u ovom obliku alat. Oni koji nauče iskoristiti njen potencijal vjerojatno će napredovati, a ne biti zamijenjeni.

Agenti korisničke službe

ChatGPT i veliki jezični modeli kao što je GPT-4 mogu biti korišteni za izgradnju chatbota koji odgovaraju na upite korisnika, stvaraju transkripte poziva i sažetke interakcija, dajući trenutni pregled pitanja koja su važna ili uzrokuju probleme korisnicima.

Mogu također pružiti automatizirane i personalizirane odgovore te ponuditi podršku na više jezika, kao i biti korišteni kao sustav obuke za simulaciju upita kupaca.

Marketinški stručnjaci

Marketinški sadržaj - uključujući objave na blogu, poruke na društvenim mrežama, kampanje putem e-pošte i opise proizvoda - može biti automatiziran i personaliziran da bi ciljao različite segmente kupaca.

Uz to, može pomoći pri automatizaciji stvaranja marketinških strategija i identificiranju najrelevantnijih ciljeva kojima bi trgovci trebali težiti.

Liječnici

Liječnici i drugi zdravstveni djelatnici mogu koristiti umjetnu inteligenciju za generiranje i sažimanje medicinskih izvješća na temelju podataka o pacijentima.

Umjetna inteligencija tako može sažeti povijest pacijenata te predložiti dijagnoze ili tretmane na temelju njihovih simptoma.

Generativna umjetna inteligencija može stvoriti i simulirane medicinske slike, kao što su X-zrake i CT skeniranje, kao pomoć u obuci sustava za njihovo prepoznavanje.

Novinari

Novinari i pisci mogu koristiti generativnu umjetnu inteligenciju za pomoć pri pisanju izvješća tako što će od nje zatražiti izradu skice i određivanje važnih činjenica koje trebaju biti obuhvaćene.

Može biti vrlo korisna i pri istraživanju, pripremi sažetaka i pregleda najnovijih dostignuća u području koje novinari pokrivaju.

Arhitekti

Arhitekti mogu unijeti relevantne informacije, kao što su dimenzije mjesta, lokalni građevinski propisi i dostupnost materijala, kako bi umjetna inteligencija generirala ideje za dizajn korištenjem tih kriterija.

Generativna umjetna inteligencija temeljena na slikama može stvoriti početne prijedloge dizajna ili upute za izradu 3D modela ili 3D ispisanih prototipova da bi pomogla u vizualizaciji i prenošenju ideja klijentima.

Računalni programeri

Umjetna inteligencija temeljena na generativnom jeziku vješta je u stvaranju računalnog koda, kao i ljudskih jezika, a također može predložiti strukture koje bi se trebale koristiti pri stvaranju programa, alata i aplikacija.

Može debugirati kod, brzo pronaći pogreške i ukazati na učinkovitije metode za postizanje željenih rezultata.

Također može pomoći u stvaranju tehničke dokumentacije i objašnjavanju kako kod funkcionira te kao mentor pomoći ljudima u poboljšavanju vještina kodiranja.

Web i grafički dizajneri

Web dizajneri mogu koristiti umjetnu inteligenciju za automatizaciju stvaranja računalnog koda, što im omogućuje da provedu više vremena na kreativnim zadacima.

Mogu je koristiti za brzo generiranje prototipova web stranica ili pojedinačnih elemenata grafičkog dizajna, kao što su logotipi, na koje dizajner zatim može primijeniti svoje vještine da bi stvorio gotov proizvod.

Poslužit će i za brzo prikupljanje ideja koje su slične projektu na kojem dizajner radi za inspiraciju ili uvid u trendove.

Prevoditelji

Alati kao što je ChatGPT mogu brzo prevesti gotovo svaki jezik. Razumiju različite abecede i pisma te mogu kreirati personalizirane prijevode koji ciljaju određene informacije unutar izvornog teksta za različitu publiku, ovisno o količini i dubini potrebnih informacija.

Učitelji i nastavnici

Djelatnici u obrazovanju mogu koristiti generativnu umjetnu inteligenciju za automatiziranje izrade planova predavanja, predlažući najbolje načine poučavanja predmeta i ističući važne informacije koje je potrebno prenijeti učenicima.

Umjetna inteligencija može biti korištena i za automatizaciju personalizacije nastavnih materijala za učenike različitih razina zrelosti ili sposobnosti.

Također može kreirati i ocjenjivati ​​testove, pružajući dubinski uvid u razinu razumijevanja pojedinačnih učenika, te nastavnicima pružiti informacije i pomoć u njihovom profesionalnom razvoju kako bi lakše pratili najnovije metodologije i resurse za podučavanje.

Stručnjaci za bankarske i financijske usluge

Generativna umjetna inteligencija može biti korisna za izradu financijskih izvješća, uključujući procjenu kreditnog rizika, otkrivanje prijevare i mnoga rutinska izvješća koja stručnjaci za financijske usluge trebaju redovito podnositi.

Moguće joj je povjeriti automatsku obradu dokumenata, kao što su zahtjevi za kredit ili otvaranje novog računa. Također može imati ulogu u aplikacijama za obuku i profesionalni razvoj kako bi se osiguralo da zaposlenici budu upoznati s najnovijim propisima i zahtjevima usklađenosti koji utječu na njihove uloge.

Dizajneri proizvoda

Dizajneri proizvoda mogu iskoristiti prednosti aplikacija za generativni dizajn koje automatiziraju stvaranje dokumenata, nacrta i prototipova analizom informacija kao što su specifikacije materijala i zahtjevi kupaca.

Mogu i automatski stvoriti upute za 3D ispisane prototipove ili alate za obradu kako bi prešli s unosa na prirodnom jeziku na prototip, pa i gotove proizvode.

Odvjetnici

Odvjetnici mogu koristiti generativnu umjetnu inteligenciju za istraživanje relevantne sudske prakse i presuda te za automatsko stvaranje sažetaka informacija relevantnih za slučajeve na kojima rade.

Također mogu automatski generirati ugovore i druge pravne dokumente prema personaliziranim specifikacijama.

Analitičari podataka

Veliki jezični modeli mogu automatski analizirati, pregledavati i sažimati velike i komplicirane skupove podataka, pružajući preglede i uvide.

Mogu i automatizirati generiranje izvješća koja prenose te uvide, personalizirajući ih pojedincima kojima su potrebne informacije na način koji je relevantan za njih te na jeziku koji će razumjeti.

Voditelji projekata

Ovdje je generativnu umjetnu inteligenciju moguće koristiti za automatiziranje planiranja projekta, rokova, raspodjele resursa i upravljanja rizikom.

Uz to, može pomoći u stvaranju pojedinačnih radnih procesa za članove tima i u administrativnim zadacima, kao što su planiranje sastanaka, stvaranje zapisnika te bilježenje ključnih odluka i točaka radnji dok se pojavljuju.

Bit će korisna i za izradu izvješća koja prate izvedbu tijekom isporuke projekta, automatski identificirajući prepreke i predlažući metode optimizacije procesa i tijeka rada.

Ilustratori

Ilustratori mogu koristiti umjetnu inteligenciju za inspiraciju u obliku skica, kao i za predlaganje elemenata kao što su palete boja i stilovi.

Može pomoći u održavanju dosljednosti stilskih elemenata u skupu slika i pružiti poboljšanja slike kao što su točno sjenčanje i osvjetljenje.

Također može pomoći ilustratorima u usavršavanju njihovih vještina tako što će predlagati područja za poboljšanje.

Dizajneri interijera

Generativna umjetna inteligencija može pomoći dizajnerima interijera pri vizualizaciji načina na koji će transformirati prostore analizirajući ulazne podatke kao što su dimenzije sobe, preferencije klijenata i funkcionalni zahtjevi.

Također može pružiti informacije o novim trendovima kako bi im omogućila pružanje ažuriranih stilova za klijente.

Može pomoći i pri odabiru materijala i proizvoda te pružiti 3D vizualizacije kako bi lakše prenijeli svoje ideje.

Tehnička podrška

Generativna umjetna inteligencija može se koristiti za analizu dolaznih zahtjeva za podršku i njihovo automatsko dodjeljivanje kategorijama ili agentima koji su u najboljoj poziciji za rukovanje njima.

U brojnim slučajevima može pružiti automatizirane odgovore. Može upoznati probleme i bolne točke s kojima se najčešće susreću korisnici i stvoriti automatizirane dokumente s često postavljanim pitanjima i relevantnim rješenjima.

Također ju je moguće koristiti za obuku agenata igranjem uloga kupaca ili korisnika s jedinstvenim problemima i analizom njihove izvedbe, nudeći informacije o tome kako mogu poboljšati svoje vještine podrške.

Ljudski resursi

Kadrovska služba može koristiti umjetnu inteligenciju za automatizaciju stvaranja dokumenata, uključujući one o politici, priručnike za zaposlenike i vodiče za uvođenje.

Može biti korištena za prezentiranje politike tvrtke na bilo kojem broju jezika, koristeći sadržaj prilagođen određenoj publici, kao što su različite radne uloge ili razine radnog staža.

Pomoću nje je moguće izraditi ankete i upitnike koji pomažu u praćenju zadovoljstva zaposlenika i analiziraju rezultate za stvaranje automatiziranih izvješća i sažetaka povratnih informacija.

Također se može koristiti tijekom zapošljavanja kako bi se utvrdilo koji kandidati imaju relevantne vještine analizom njihovih životopisa i molbi.

Istraživači

Generativna umjetna inteligencija može pomoći u prikupljanju najnovijih informacija o svim temama koje se istražuje i stvaranju sažetaka najvažnijih točaka ili bilo kojih informacija relevantnih za predmetnu temu.

Može analizirati skupove podataka i pomoći u dizajnu znanstvenih eksperimenata te izraditi izvješća o istraživanju i osigurati da se ono provodi u skladu s pravnim i etičkim standardima.

Dizajneri videoigara

U ovom slučaju umjetna inteligencija može poslužiti za automatizaciju generiranja proceduralnog sadržaja, stvaranje okruženja i izazova koji će angažirati igrača.

Također može omogućiti dizajnerima u ispunjavanju njihovih svjetova dinamičnim narativima i pričama koje u hodu reagiraju na izbore i radnje igrača.

Osim toga, može im omogućiti da svoje svjetove nasele realističnijim likovima, onima koji reagiraju na prirodan i uvjerljiv način.

Na kraju, može analizirati povratne informacije igrača, kao što su rasprave na društvenim mrežama ili online recenzije, kako bi pružila povratne informacije o tome koliko je igra dobro prihvaćena i istaknula područja za poboljšanje ili ispravljanje grešaka, piše Forbes.