niebla nila

Ovaj električni automobil izradio je 3D printer, biste li se provozali?

02.06.2023 u 15:34

Bionic
Reading

3D ispis ima sve veću primjenu u raznim industrijama, pa tako i automobilskoj. Upoznajte NILA-u, električno autonomno vozilo kojim ne treba upravljati jer će za sve segmente vožnje biti zadužena umjetna inteligencija, a još jedna posebnost ovog futurističkog čuda je činjenica da je izrađen 3D printerom

Startup Niebla osmislio je potpuno autonomno vozilo naziva NILA, a koje je u potpunosti izrađeno tehnologijom 3D printanja.

Cijelo vozilo prekriveno je geometrijskim oblicima koji podsjećaju na tehnike origamija. Iz Nieble također navode da vozilo možda izgleda ‘šiljasto i oštro na prvi pogled’, ali uvjeravaju da mu je površina meka poput spužve. Takva tekstura omogućena je korištenjem nenavedene tehnike 3D printanja, a cjelokupni dizajn NILA-e inspiriran je pejzažima Los Angelesa.

Samim vozilom trebala bi upravljati umjetna inteligencija, naravno uz sugestije vozača, a NILA je posebna i po tome što ima samo tri kotača, dva sprijeda i jedan straga. Vrata za ulazak u vozilo su ustvari kupola koja se otvara kao da putnici ulaze u kokpit. Sjedala nalik klupi mogu primiti do dvije osobe.

Dodatak koji osnivač i razvojni programer Niebla Daniel Nieblas navodi kao izuzetno privlačan je kontrolna ploča koja zamjenjuje onu tradicionalnu. Zaslon se proteže od vrata do vrata i cijelom svojom širinom služi kao infotainment za putnike. Nazvan Terminal, ima virtualni niz kontrolnih ploča bez ikakvih tipki, a putnici svim kontrolama upravljaju glasovnim naredbama ili dodirivanjem opcija na ekranu.

Mogu koristiti ekran za gledanje filmova, videopozive i, kako navodi Nieblas, za naručivanje hrane telefonskim pozivom. Jednako tako, NILA se odlučuje za virtualni umjesto fizičkog ključa za pokretanje. Automobil bez vozača otvara se pomoću namjenske aplikacije u kojoj putnici mogu planirati i zakazati cijelo putovanje koristeći prepoznavanje glasa ili tekstualnu poruku. Pomoću aplikacije također mogu usmjeriti automobil prema željenom parkirnom mjestu ili mu narediti da ode do najbliže stanice za punjenje.

  • +4
Niebla NILA je potpuno autonomno električno vozilo Izvor: Profimedia / Autor: Niebla / Ferrari

Nieblas dodaje da je s NILA-om cilj napraviti autonomno vozilo razine V koje je dovoljno pristupačno za vožnju na širem području Los Angelesa već do početka 2024. Za segment 3D printanja ovog vozila odgovorna je tvrtka Polymaker.

Dizajnerski tim NILA-e trenutno obavlja razne testove na simulatoru kako bi pokazali punu održivost svog generativnog AI programa.