ovo morate poslušati

Umjetna inteligencija ‘oživjela’ legendarnu četvorku, fanovi Beatlesa su oduševljeni

05.06.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Nakon raspada legendarnih Beatlesa te tragične smrti Johna Lennona, zagriženi fanovi legendarne četvorke iz Liverpoola ostavljeni su da uživaju u dotad snimljenim materijalima, no više od toga nisu mogli očekivati. U cijelu stvar sad se uplela umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija prisutna je već neko vrijeme, primijetili vi to ili ne, jer je IT divovi koriste za svoje određene alate. Ipak, tek odnedavno je postala sveprisutna i dostupna javnosti, a ono što oni koji se žele poigrati njome objavljuju kao rezultate ponekad je prilično impresivno. Baš kao što je to slučaj s Beatlesima i Johnom Lennonom.

Od ‘ponovnog ujedinjenja’ Beatlesa u pjesmama iz njihovih solo karijera do zamišljanja kasnijih djela superzvijezde Paula McCartneyja s njegovim glasom vraćenim na mladenački vrhunac - nove kreacije pokazuju koliko je ova tehnologija daleko stigla i, naravno, pred nas postavljaju niz etičkih i pravnih pitanja.

'Jecam! Ovo je tako lijepo!!!' napisao je u komentaru na YouTubeu jedan od onih koji su poslušali AI obradu McCartneyjevog singla iz 2013. ‘New’, a koju su izradili obožavatelji korištenjem umjetne inteligencije. Pjesma sadrži ‘pomlađeni’ vokal McCartneyja i dionicu koju je ‘pjevao’ njegov veliki partner u pisanju pjesama i prijatelj, pokojni Lennon.

Pjesma New (ft. John Lennon) nastala korištenjem umjetne inteligencije Izvor: Društvene mreže / Autor: Paul McCartney

Jednako je impresivna verzija pjesme ‘Grow Old With Me’, jedne od posljednjih Lennonovih pjesama, koja je posthumno objavljena nakon njegova ubojstva 1980. godine, a nedavno ju je preradio kreator umjetne inteligencije koji se zove Dae Lims.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dae Lims

S poboljšanom kvalitetom zvuka, orkestralnim aranžmanom i harmoniziranim pratećim vokalima koji evociraju doba vrhunca liverpulskih rokera, najuzbudljiviji trenutak pjesme je kada McCartney pjeva melodiju s dirljivim tekstovima o starenju.

‘Kad ovo čujem, izgubim se. Počnem plakati’, rekao je youtuber Steve Onotera, koji se naziva SamuraiGuitarist, u nedavnom videu raspravljajući o nepredviđenom sentimentalnom odjeku novih djela.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Samurai guitarist

Nakon što se razišao najutjecajniji bend u povijesti, obožavatelji su ostali uskraćeni za konačni ‘sretan kraj’, rekao je. ‘Ipak, kada doživimo to umjetno ponovno okupljanje, ali uvjerljivo stvoreno pomoću umjetne inteligencije, to je iznenađujuće emotivno’, dodao je Onotera.

  • +14
The Beatles Izvor: Profimedia / Autor: akg-images / akg-images / Profimedia

Umjetna inteligencija svugdje

Iako rezultati AI-ja u glazbenoj industriji mogu biti zapanjujući, doći do njih nije jednostavno i zahtijeva vješte ljudske interakcije koje kombiniraju nove AI alate s opsežnim poznavanjem tradicionalnog softvera za obradu glazbe, rekao je za AFP Zohaib Ahmed, izvršni direktor Resemble AI-ja, tvrtke za kloniranje glasa sa sjedištem u Torontu.

Za Patriciu Alessandrini, skladateljicu i docenticu u Stanfordovom centru za računalna istraživanja u glazbi i akustici, nedavna bujica pjesama umjetne inteligencije predstavlja 'odrastanje' tehnologije i njeno eksponencijalno napredovanje.

‘Ovo je sjajan primjer onoga što umjetna inteligencija radi jako dobro - ono što je slično - pa se trenira na nečemu što postoji’, rekla je za AFP.

No, dodala je, posrće kada su u pitanju nove ideje. ‘Zaista se ne očekuje da će zamijeniti bogatu povijest ljudske umjetnosti i kulture’, rekla je.

Posljedice korištenja AI-ja ogromne su za glazbenu industriju. Kako tehnologija napreduje, softver koji će jednostavno omogućiti ljudima da transformiraju svoje glasove u vokale omiljenih pjevača vjerojatno nije daleko.